Medžiotojų šventėje netrūko nei trofėjų, nei sportinio azarto

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Prienų skyriaus iniciatyva kiekvieną rudenį mūsų krašto medžiotojai, jų šeimų nariai ir bičiuliai, it plati ir draugiška giminė, tradiciškai renkasi į šventę gamtoje, kurioje išrenka taikliausią šaulį, pademonstruoja savo augintinių gebėjimus, turi progą pasigirti sumedžiotais trofėjais, pristatyti išmoningai įrengtus „medžioklės namelius“, nustebinti komisiją ir kolegas išskirtiniais patiekalais su žvėriena…

dsc_0175
Tarp rajono medžiotojų galioja susitarimas: kuris būrelis šventės metu pelno daugiausia apdovanojimų, kitais metais perima šventės organizavimo rūpesčius. Todėl rugsėjo 24 dieną Birštono medžiotojų klubo „Lokupis“ pakviesti daugumos Prienų rajono medžiotojų būrelių nariai sugužėjo į medžiotojų šventę erdviame Siponių dvaro parke, kuriame pakako vietos iškilmingai rikiuotei, laužavietėms, medžioklinių ginklų bandymams bei linksmiems atrakcionams.
Atvykusieji galėjo paganyti akis po įspūdingą medžioklės trofėjų parodą, kurioje nestigo laimikių – kanopinių žvėrių ragų bei ilčių, smulkių ir stambių plėšrūnų kailių, įvairių paukščių iškamšų.
dsc_0127Taiklumo rungčiai besiruošiantys vyrai prašė sėkmės jiems nelinkėti, galbūt tai vienas iš nedaugelio prietarų, kuriuo medžiotojai apsidraudžia. Tačiau su prietaru, kad dailiosios lyties atstovės medžioklėje nelaimę neša, vyrai, matyt, jau susitaikė. Šventėje dalyvavo nemažai jų žmonų ir draugių – vienos stalus dengė ir už besivaržančius vyrus „sirgo“, kitos ir pačios ėmė šautuvus į rankas ir taikėsi į stovintį ar bėgantį „šerną“.
Tarp įvairių rungčių medžiotojai rado laiko vienas kito palapinėse pasisvečiuoti, šiųmečius trofėjus apžiūrėti, ant laužo virtos sriubos paskanauti, pasigirti medžioklės nutikimais. Kiek medžiotojų, tiek istorijų… Iš jaunimo kažin ko neišpeši, bet medžiotojai su kelių dešimčių metų „stažu“ – tikras lobis, iš jų pasakojimų būtų galima knygą sudaryti. Antai „Palių“ būrelio medžiotojai didžiuojasi savo gretose turėdami garbės narį Aldoną Vidmantą Kurtinį, kuris į medžioklių gretas įsitraukė nuo 1958 m. balandžio 15 d., o nuo 1998 m. tris kadencijas buvo renkamas būrelio vadovu. Pasak gerbiamo Aldono, per keturis dešimtmečius medžioklė tapo labiau reglamentuota taisyklėmis, o medžiotojai, susibūrę į klubus, organizuotesni ir drausmingesni.
dsc_0055Šventės metu A.V.Kurtiniui už medžioklės tradicijų, kultūros puoselėjimą bei propagavimą Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Bronius Bradauskas įteikė lietuvių miško deivės Medeinės garbei įsteigtą medalį ir diplomą. Šis apdovanojimas skirtas ir Birštono klubo „Lokupis“ senbuviui Algimantui Baranauskui.
Iškilmingos medžiotojų rikiuotės metu LMŽD Prienų skyriaus pirmininką Giedrių Aleknavičių tokiu pat medaliu ir diplomu apdovanojo Seimo narys, Siponių sodybos šeimininkas Andrius Palionis.
Kaip ir pridera, šventė baigėsi apdovanojimais, iš kurių medžiotojams, ko gero, svarbiausi – už taiklumą. Susumavus rezultatus, taikliausiais šauliais paskelbti Tadas Džervus („Lokupis“), Gedas Liučiauskas („Palių“ būrelis), Andrius Palionis („Prienų“ būrelis). Galutinėje ginklų bandymų rikiuotėje tarp 13 būrelių pirmą vietą iškovojo Prienų medžiotojų būrelio nariai (vadovas G.Aleknavičius). Su Birštono klubo „Lokupis“ nariais surinkę vienodą skaičių taškų, pereinamąją taurę jie pelnė po papildomos rungties. Trečia vieta atiteko „Barauskinės“ klubo medžiotojams.
dsc_0051Tradiciškai buvo skanaujamas ant iešmo keptas šernas, ragaujami medžiotojų paruošti patiekalai – po degustacijos komisija geriausiai įvertino „Palių“ būrelio virėjus. Buvo apžiūrėtos ir įvertintos kiekvieno medžiotojų būrelio įrengtos stovyklavietės, gražiausia pripažinta „Ąžuolo“ medžiotojų laikinoji buveinė. Šventę vainikavo grupės „16 Hz“ koncertas ir šokiai gamtoje.
Dalė Lazauskienė

Dalės Lazauskienės ir Gedimino Luciausko nuotraukos

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *