Visi jie kuria savo Birštoną…

IMG_6709Birštono kurorte svečių ir poilsiautojų ypač gausu savaitgaliais, tačiau tikrai daug jų ir eilinę darbo dieną. Ir įsitikinti tuo labai paprasta. Reikia tik susipažinus su kurorto taisyklėmis pradėti žingsniuoti Birštono centriniu parku Nemuno krantinės link.
Pasukus Skulptūrų taku, galima išvysti, kaip ramių pušų apsupty ant suolelio moteris skaito knygą, kurią pasiėmė iš čia pat įkurtos bibliotekėlės. Sutinku ir gražią šeimą, atvykusią iš Alytaus rajono, stabtelėjusią nusipirkti ledų. Ledais, mineraliniu vandeniu „Birutė“, „Vytautas“, gira bei kitais vaisvandeniais parke bei krantinėje prekiauja MB (mažoji bendrija – aut. past.) „Giedona“ pardavėjai. Telefonu pakalbinta „Giedonos“ įgaliota atstovė Regina Masaitienė pasidžiaugė šauniais Birštono gimnazistais, kuriuos sutikau prekiaujančius eilinę darbo dieną, ir tais, kurie šią dieną nebedirbo. Reginos teigimu, nors vasara tikrai nelepino, bet įdarbinti vasaros sezonui gimnazistai jau klausia: „Ar galės dirbti ir kitais metais?“  Todėl, pasak jos, tikrai verta dirbti, kurti darbo vietas  jaunimui, jeigu kurorto svečiai ir gyventojai vis sugrįžta, įsiminę vietas, kur prekiaujama, jeigu pasiteisina sumanymai.

Birštono centriniame parke įkurta bibliotekėle naudojasi ir kurorto svečiai, ir birštoniečiai.

Birštono centriniame parke įkurta bibliotekėle naudojasi ir kurorto svečiai, ir birštoniečiai.

Centriniame parke, netoli „Sonatos“ viešbučio – restorano, prekiaujanti birštoniškė, gimnazistė Viktorija Požaitytė pasakojo, kad pirkėjų daugiausia sulaukia savaitgaliais. Vaikai noriai renkasi vaisinius ledus, sultis, o suaugusieji perka būtent negazuotą mineralinį vandenį ir ledus kaušeliuose. Dažniausiai Viktorijai tenka svečiams parodyti kryptį Mineralinio vandens garinimo bokšto link. Sako, kad dauguma atvykusių jau žino apie bokštą, tik pasitikslina, ar teisinga kryptimi pasukę.
Artėjant prie Nemuno, sutikau gausų būrį „surištų“ viena virve Lietuvos Sveikatos Mokslų Universiteto pirmakursių, fuksų, kaip save jie pristatė. Jie pasuko tiesiai į VšĮ „Laisvalaikio terapija“ teritoriją. Studentų atstovai pasakojo, kad tai jau antroji atvykusi stovyklauti pamaina, apie 60 studentų pirmakursių. Jie kiekvienais metais Birštone organizuoja fuksų stovyklas ir orientacines varžybas, kurių metu turi įveikti nemažai „kliūčių ruožų“. Studentus sutikęs VšĮ „Laisvalaikio terapija“ direktorius Helmanas Lik, juos palydėjęs šaudymo iš lanko rungties link, sutiko pasidalinti mintimis. Laisvalaikio terapijos teikiamas paslaugas: įrangos – longbardų, riedučių, paspirtukų – nuomą, pramoginį šaudymą iš lanko ir arbaleto bei kt. jau pamėgę ir suaugusieji, ir vaikai. Helmanas pasidžiaugė, kad didžioji dauguma jas išbandžiusiųjų sugrįžta. Ypač daug šias paslaugas pamėgusių Birštono svečių atvažiuoja iš Kauno, Alytaus, Marijampolės. Jau po truputį sulaukiama ir vilniečių. „Pastebėjau tendenciją, kad sugrįžta tikrai daug išeivių lietuvių, kurie taip pat jau yra tapę nuolatiniais mūsų lankytojais. Tik jie dar kalba lietuviškai, o jų vaikai, deja, jau supranta tik angliškai, – sako „ iš šaknų“ birštoniškis, prisidedantis prie spalvingesnio ir turiningesnio gimtojo miesto vaizdo kūrimo Helmanas. – Kai mes maži vaikai buvom, tokių pramogų nebuvo. Todėl ir stengiamės kurti naujoves dabartinėms ir ateinančioms kartoms“.  „Tolimesnei mūsų plėtrai reikalinga elektros energija. Jos tiekimas bus finansuojamas iš savivaldybės lėšų. Džiugu, kad merė ir savivaldybės, Taryba bei administracija palaiko jaunus verslininkus. Jaunų žmonių verslumo skatinimas – labai svarbus žingsnis. Malonu bendradarbiauti su Birštono „Sušinės“, „Birštonas Tours“ bei kitais jaunais verslininkais ir drauge prisidėti prie gimtojo miesto sėkmės kūrimo“.

VšĮ „Laisvalaikio terapija“ (centrinis parkas, šalia krantinės) direktorius Helmanas Lik (pirmas iš kairės) skyrė daug gerų žodžių Birštono savivaldybei, kad labai palaiko jaunus verslininkus ir skatina jaunų žmonių verslumą.

VšĮ „Laisvalaikio terapija“ (centrinis parkas, šalia krantinės) direktorius Helmanas Lik (pirmas iš kairės) skyrė daug gerų žodžių Birštono savivaldybei, kad labai palaiko jaunus verslininkus ir skatina jaunų žmonių verslumą.

Einant krantine pastebiu, kaip įvairių ledų porcijas perka kurorto svečiai iš juos maloniai aptarnaujančio birštoniškio gimnazisto Martyno Stikliaus. Pasak Martyno, svečių apsilanko daugiausia savaitgaliais, jau penktadienio popietę žmonių srautas krantinėje gausėja, ir iki pat pavakarės jie noriai perka daugiausia negazuotą mineralinį vandenį, vaikai – sultinius ledus, senjorai – plombyrą ‚Klasika“. Svečiai Martyno teiraujasi, kur galima pavakarieniauti, praleisti vakarą, prašo parekomenduoti Birštono miesto ir seniūnijos lankytinas vietas. Taigi tenka būti ir gidais.
Jau trečiąjį vasaros sezoną miesto gyventojus ir svečius maloniai aptarnauja „Prieplaukos picerijos“ darbuotojos ir savininkas Šarūnas Karosas. Ant Nemuno kranto įsikūrusioje picerijoje belaukiant, kol pats šeimininkas kepa picą, gera stebėti nuostabų gamtovaizdį. Beje, čia pat  prisišvartavęs ir laivas „Justina“. Pasak Šarūno, dauguma picerijos lankytojų išplaukia šiuo laivu, nes jis gali plaukti iki 30 cm gylio, net ir visai seklumoj. Kurorto svečiams įdomu plaukti „Justina“ ir stebėti tikrą laukinę gamtą, iki kurios su mašina neprivažiuosi. „Birštoną aplanko labai daug šeimų. Todėl stengėmės, kad, užsukę į piceriją, jie visi turėtų ką veikti. Kol tėveliai laukia picos, mėgaujasi kava, vaikams neribotai leidžiame šokinėti ant batuto. Kai mažiau žmonių, patiems vaikams suteikiu galimybę išsikepti picą. Pastebėjau, kad jiems tai labai patinka. Patys pačiupinėję tešlą, iškočioję, pamatę visą kepimo procesą, paskui suvalgo net alyvuoges, iš pradžių sakę, kad jų nemėgsta“, – pasakoja Šarūnas ir patikina, kad žmonės labai jaučia, kai bet kokį darbą dirbi, kepi picą ar tiesiog sutinki svečius su meile, nuoširdžiai. Todėl, matyt, jie ir sugrįžta.

Šaudymu iš lanko susidomėjo LSMU pirmakursiai (fuksai). Kiekvienais metais Birštone organizuojamos orientacinės varžybos. Šiuo metu aktyviausia antra pamaina, apie 60 studentų.

Šaudymu iš lanko susidomėjo LSMU pirmakursiai (fuksai). Kiekvienais metais Birštone organizuojamos orientacinės varžybos. Šiuo metu aktyviausia antra pamaina, apie 60 studentų.

Kaip kad ir pora kalbintų prieniškių, patikinusių, jog būtent čia jų mėgstamiausia vieta. Beje, kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį nuo 17 val. iki 20 val., o kai daug žmonių, ir ilgiau picerijoje groja gyva muzika. Muzikanto Valdemaro atliekamas dainas pamėgo ir vietiniai, ir kurorto svečiai, todėl tenka jam pagroti dažnai ir ilgiau. „Gerai, kad savivaldybė rūpinasi miesto infrastruktūra. Centrinis parkas, dviračių takai pritraukia ir tuos pačius, ir vis naujus žmones atvykti į kurortą“, – džiaugiasi Šarūnas.
Maloniai sutinka pabendrauti ir visiškai arti krantinės įsikūręs inventoriaus nuomotojas Česlovas Kšenavičius. Jis siūlo kanojas, baidares, vandens dviračius, dviračius, pataria, ką rinktis, jei myli visų upių tėvą Nemuną. Sako, kad turistai dažniausiai nuomojasi baidares, kanojas 2 -3 valandoms ir plaukia iki Verknės upės, kad galėtų geriau stebėti gamtą. Labai įspūdingai Česlovas pristato naują žaidimą „Atrask Birštoną“, jo metu bus ieškoma „iš miesto herbo dingusio banginuko“. Šis žaidimas skirtas tam, kad svečiai geriau Birštoną pažintų, kad surastų ir Vytauto kalną, ir Škėvonių atodangą, ir vieną ar kitą paminklą. Ir vėl. Suradus banginuką, reikės išpirkos, tikrai pigios. Tam ir sugalvotas labai įdomus aparatas, kurį reikia patiems išvysti, išbandyti. O už surastą banginuką, žinoma, laukia prizas. Taigi, matyt, susidomėjimo šis orientacinis žaidimas tikrai sulauks.

Prieniškių mėgstamiausia vieta atokvėpiui - „Prieplaukos picerija“. Moteris aptarnauja savininkas Šarūnas Karosas.

Prieniškių mėgstamiausia vieta atokvėpiui – „Prieplaukos picerija“. Moteris aptarnauja savininkas Šarūnas Karosas.

Visiškai čia pat – ir „Tulpės“ sanatorijos gydyklų pastatas, šalia kurio ledais prekiauja maloniai besišypsantis Danielius. Jam klientų tikrai netrūksta, užsuka ir einantys ar dviračiais važiuojantys krantine, ir iš baseino išeinantys ar prieš jį žmonės. Šįkart gražiai akimirkai mielai sutiko su Danieliumi įsiamžinti viešnia iš JAV (lietuvė, dažnai sugrįžtanti į Lietuvą ir Birštoną – aut. past.), svečiai iš Kelmės ir Kauno.
Jau tapo įprasta Mineralinio vandens paviljone „Birutės vila“ išvysti ir vestuvininkus, ir krikštynas švenčiančius, besifotografuojančius atminčiai. O kur dar gausybė turistų grupių bei kasdienių lankytojų.

„Birštonas Tours“ įkūrėjas Karolis Rutkauskas mielai supažindina su teikiamomis paslaugomis, kurių pagrindinis tikslas - pažinti karališkąjį kurortą.

„Birštonas Tours“ įkūrėjas Karolis Rutkauskas mielai supažindina su teikiamomis paslaugomis, kurių pagrindinis tikslas – pažinti karališkąjį kurortą.

Vieni skaito, kiti – mezga, kiti – gurkšnoja arbatą ir šnekučiuojasi ar tiesiog miega. Savaitgaliais čia sunku rasti vietą, kai atvyksta daug šeimų su vaikais. Gerai, kad darbo laikas ilgas. Trumpo pabuvimo metu išgirdau daug nuoširdžių lankytojų padėkos žodžių, skirtų darbuotojams Elvyrai ir Romukui. Elvyra patikino, kad dauguma stebisi, kaip tokia vieta Birštone yra nemokama. Ji mano, kad reikalinga „atsiliepimų knyga“, kad ne tik ji ar kiti darbuotojai galėtų išgirsti išsakomas nuomones apie „Birutės vilą“, kad tie lankytojų atsiliepimai išliktų Birštono istorijai.
Birštonietis, „Birštonas Tours“  įkūrėjas Karolis Rutkauskas pasidalino mintimis apie tai, kokias paslaugas siūlo norintiems geriau pažinti karališkąjį kurortą.Svečius po kurortą lydi profesionalūs gidai, siūlomos pažintinės ekskursijos po Birštono kurortą ir apylinkes,  suaugusiems pramoginės ekskursijos, išvykstamieji turai užsienio turistams ir kt. Dviračių nuoma, žygiai dviračiais, mini golfo inventorius, dviračių remontas, pardavimas bei jų pervežimas. Karolio teigimu, pasirinkę keliones dviračiais, žmonės kartu pažįsta ir Birštoną. Šias keliones renkasi ir grupės, firmos. Jų metu minimi gimtadieniai, kitos datos. Taigi sudomina visus ir programos: „Dviračiais pakeliauk ir „kiškio pyrago“ paragauk!“ ir „Dviračiais pakeliauk ir nuo Midaus atsigauk!“ ir kt.

Dviračių velomobilių nuomotoja Lina Basanavičiaus aikštėje džiaugiasi susitikimais su labai įdomiais žmonėmis, kurorto svečiais iš Argentinos, Australijos, Vokietijos, Norvegijos ir kaimyninių šalių.

Dviračių velomobilių nuomotoja Lina Basanavičiaus aikštėje džiaugiasi susitikimais su labai įdomiais žmonėmis, kurorto svečiais iš Argentinos, Australijos, Vokietijos, Norvegijos ir kaimyninių šalių.

Dviračių, velomobilių, elektromobilių nuoma Basanavičiaus aikštėje taip pat labai populiari. Kaip pasakojo nuomotoja Lina, tarp jaunimo populiarūs „keturračiai su stogais“. Yra žmonių, kurie dviračius nuomojasi valandai, bet kiti – šeimos, draugų grupelės – važiuoja toli, todėl nuomojasi kelioms valandoms ar visai dienai. Lina prisiminė vieną rusų tautybės svečią, kuris kasdien su dviračiu aplankydavo vis kitus Birštono seniūnijos kaimus. Taip pat ji džiaugiasi maloniu bendravimu su kurorto svečiais iš Lotynų Amerikos, Izraelio, Australijos, Vokietijos, Norvegijos, kaimyninių valstybių ir kitų šalių.
Kas labiausiai nudžiugino antradienio pusdienį pasivaikščiojus po Birštoną? Pirmiausia tai, kad visi eilinės darbo dienos popietę sutikti, pakalbinti pašnekovai „dega meile“ savo darbui. Galbūt todėl jau nieko nebestebina ir Birštono renginių išskirtinumas, pačio kurorto unikalumas ir vis gausėjantis žmonių srautas. Gražu, kad tai, kas sukurta, saugoma, puoselėjama, papildoma. Ir dar smagu, kad tai daro čia gyvenantys, čia gimę, augę ir į gimtąjį miestą sugrįžę arba norintys sugrįžti jauni žmonės.

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *