Pociūnų padangėje sėkmė lydėjo Prancūzijos sklandytojus

039Pociūnuose pasibaigusiame 34 -ame Pasaulio sklandymo čempionate standartinės, klubinės ir 20 m dviviečių sklandytuvų klasėse triumfavo Prancūzijos komanda. Jos sąskaitoje du aukso, sidabro ir bronzos medaliai.
Iškovojusi aukso, sidabro ir bronzos medalius Vokietijos komanda liko antra. Treti – Didžiosios Britanijos pilotai, nors daugiakovėje ir nepelnę nė medalio. Ketvirta – Čekijos Respublika. Vieną sidabro ir vieną bronzos medalį iškovoję italai komandinėje įskaitoje liko penkti. Lietuva – trylikta. Asmeninėje įskaitoje geriausiai iš mūsiškių pasirodė standartinėje klasėje skraidęs pilotas Vladas Motūza ir užėmęs aštuntą vietą. Toje pačioje klasėje startavęs pilotas Romualdas Konteikis liko 32-as. Nugalėjo prancūzas Louis Bouderlique. Klubinėje klasėje mūsų šalies garbę gynęs Vytautas Rasimavičius – 24-tas. Linas Miežlaiškis – 31-as. Beje, Vytautas viename pratime buvo trečias, Linas – kartą pirmas ir kartą antras, bet to nepakako užimti aukštesnes vietas. Sklandymo sporte dažniausiai sėkmę lemia pastovumas. Aukso medalis atiteko vokiečiui Jan Rothhardt. 20 m dviviečių sklandytuvų klasėje mūsų ekipažas Viktoras Kukčikaitis ir Darius Liaugaudas užėmė 15 -tą vietą, aukso medaliais pasipuošė prancūzų duetas Julien Duboc ir Lauren Aboulin.
Čempionatas vyko liepos 31 – rugpjūčio 14 dienomis. Dažniausiai tokiu laiku orai skrydžiams būna palankūs, bet tik ne šiemet. Dažnai žemę plovęs lietus, apniukęs dangus, stiprūs vėjai, kepinanti saulė ar staigiai atvėsęs oras buvo tikras išbandymas ir čempionato organizatoriams, ir sklandytojams. Net ir tokiomis sudėtingomis sąlygomis įvykdyti septyni pratimai, išaiškinti nugalėtojai. Būta ir įvairių nutikimų. Štai standartinės klasės pilotas iš Prancūzijos Guillaume Girard nusileidimo aikštele pasirinko ežeriuką netoli Marcinkonių. Sėkmingai nusileidęs, išsitraukęs į krantą, parsivežęs ir UAB „Termiko“ barokameroje išsidžiovinęs savo baltasparnį „Discus 2a“ skraidė toliau ir daugiakovėje iškovojo bronzos medalį. Atsirado ir per sąmyšį dingęs jo mobilusis telefonas, nes niekas jo ir nebuvo pasisavinęs. Avarinis nusileidimas į vandenį instrukcijose numatytas, bet Lietuvoje dar niekas nebuvo to išbandęs.
Penktą skridimo dieną ypač nepavyko klubinėje klasėje skraidžiusiam vengrui Zoltan Hamar. Jis sklandytuvu „LS 1f“ nusileido, tiksliau, nukrito ant gyvenamojo namo stogo. Pilotas dėl stuburo traumos atsidūrė ligoninėje. Įvykį matė ir užfiksavo netoliese aikštelėje buvęs Brazilijos pilotas. Ilgai atmintyje šį čempionatą atmins ir standartinėje klasėje startavęs Sebastian Kawa. Geriausias Lenkijos pilotas, kuriam ir antra vieta varžybose būdavo nesėkmė, jau pirmą skrydžio dieną, dar nestartavęs, nudribo į aikštelę, o daugiakovėje liko tik septynioliktas.
Čempionato uždarymas, kaip ir atidarymas, buvo graži šventė. Nuotaiką kėlė ir iš pat ryto danguje besišypsanti saulutė. Medalius, apdovanojimus nugalėtojams įteikė Tarptautinės aeronautikos federacijos (FAI) žiuri prezidentas Bob Bickers, Lietuvos aeroklubo (LAK) prezidentas Gintaras Kalinauskas, Prienų rajono savivaldybės vicemeras Algis Marcinkevičius, LAK sklandymo federacijos prezidentas ir čempionato direktorius Vytautas Sabeckis. Daina visus sveikino Veiverių dainininkės. Čempionatą visą laiką stebėjęs ir vertinęs Bob Bickers negailėjo pagyrimo žodžių Vytautui Sabeckiui ir jo komandai, žavėjosi organizuotumu ir sugebėjimu išnaudoti skrydžiams net ir mažiausią tikimybę, aviatorių terminu šnekant, „išspausti viską iš oro“.
FAI atstovui B. Bickers paskelbus čempionato uždarymą, tradiciškai buvo nuleista FAI vėliava. V. Sabeckis, kaip čempionato organizatorius, vėliavą iškilmingai perdavė FAI žiuri prezidentui, o jis – Lenkijos komandos kapitonui Jacek Dankowski, nes po dvejų metų kitas čempionatas vyks Lenkijoje.
Komandų kapitonai buvo pakviesti nusifotografuoti prie čempionato išvakarėse iškilusio Algimanto Sakalausko sukurto stogastulpio.
Kitais metais Pociūnuose dėl čempiono vardo susikaus pasaulio jaunieji sklandytojai.
Onutė Valkauskienė

Rubrikoje Sportas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *