Apie iniciatyvas parduoti ir pirkti žemės ūkio produkciją

Vilniaus universiteto dėstytojai prof.dr.V.Novosadas, doc.dr. D.Serafinas, Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė D.Matukienė ir siekiantis padėti atverti rinką Vilniuje, Šeškinės mikrorajone, bendruomenės pirmininkas Antanas Narkevičius.

Vilniaus universiteto dėstytojai prof.dr.V.Novosadas, doc.dr. D.Serafinas, Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė D.Matukienė ir siekiantis padėti atverti rinką Vilniuje, Šeškinės mikrorajone, bendruomenės pirmininkas Antanas Narkevičius.

Iniciatyvinė grupė iš Vilniaus universiteto mokslininkų, valdžios atstovų, smulkių žemės ūkio produkcijos gamintojų, pirkėjų, siekiančių nusipirkti tiesiai iš gamintojo rankų Lietuvoje užaugintus ir pačių pagamintus produktus, jau antrus metus tobulina VU akademikų prof.dr. V.Novosado ir doc.dr.D.Serafino sukurtą 2016-2024 m. Socialiai orientuotos žaliosios ekonomikos plėtros koncepciją.
Tobulinant koncepciją kartu daromi praktiniai žingsniai, t.y. organizuojami susitikimai tarp kelių pasirinktų Lietuvos rajonų smulkių žemės ūkio produkcijos augintojų ir gamintojų su didžiųjų miestų bendruomenių, senjorų, bočių organizacijomis – potencialiais pirkėjais. Šioms iniciatyvoms svarbus ir socialinis aspektas: miestų gyventojai turėtų galimybes nusipirkti kokybišką pigesnę produkciją. Ypač tai aktualu gaunantiems mažesnes pajamas.
Šią savaitę Jiezno seniūnijoje organizuotas iniciatyvinės grupės narių susitikimas su Jiezno seniūnijos ūkininkais. Kartu atvyko ir būsimų produkcijos pirkėjų atstovas, Vilniaus Šeškinės bendruomenės pirmininkas Antanas Narkevičius. Pasikeista nuomonėmis dėl šių iniciatyvų, kurios domina žmones. Atrodo, praktine nauda niekas neabejoja. Diskusijoje aptarta konkretūs žingsniai, iškart išrinktas Jiezno seniūno pasiūlytas koordinatorius Jiezno seniūnijos ūkininkams įsitvirtinti Vilniaus miesto produktų pardavimo rinkoje. Daug praktinės informacijos ūkininkų veiklos plėtrai pateikė Lietuvos smulkiojo ir vidutiniojo verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė.
Jiezno seniūnas Algis Bartusevičius pasidalino mintimis apie šias iniciatyvas:

Salėje buvo gausu nauja perspektyva susidomėjusių Jiezno krašto ūkininkų.

Salėje buvo gausu nauja perspektyva susidomėjusių Jiezno krašto ūkininkų.

– Tikiu, kad smulkūs gamintojai be vargo parduos savo užaugintą produkciją (pieno, mėsos produktus, daržoves, uogas ar medų) tiems, kurie visuomet tų prekių lauks. Dideles viltis dedu į planuojamą jiezniečių bendradarbiavimą su Šeškinės rajono bendruomene, tuo labiau, kad jos pirmininkas Antanas Narkevičius (kilimo iš Aukštadvario) jaučia šiltus sentimentus Jieznui. Džiaugiuosi, kad seniūnijoje suradau jauną žmogų, jis, atrodo, užsidegs šiuo darbu ir iš to naudos turės mūsų bendruomenės nariai. Galbūt ateityje atsivers galimybės šiame projekte dalyvauti ir mūsų senjorams, kurie galėtų prisidurti pajamų prie savo kuklios pensijos. Juk žemė – motulė beveik dovanai išaugina daržoves ir vaisius, nedaug tereikia – tik savo rankas ,,sukišti“ į ją.
Belieka padėkoti seniūnui Algiui Bartusevičiui už dalykiškai organizuotą pirmąjį susitikimą, iniciatyvumą siekiant praktinės naudos Jiezno seniūnijos ūkininkams. Vasarą analogiškas susitikimas vyko ir Stakliškių seniūnijoje. Tikimasi, kad šios iniciatyvos greitoje ateityje taps dideliu ilgalaikiu projektu. Tada bus organizuojami susitikimai rajono mastu, kad įsijungtų vis daugiau ūkininkų.
Angelė Bajorienė
Rajono savivaldybės Tarybos ekonominės plėtros, finansų ir investicijų komiteto pirmininkė, iniciatyvinės grupės narė

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *