Jaunųjų žurnalistų stovykla Užuguostyje: nuo susitikimo su kariais iki kino po žvaigždėmis

Rugpjūčio 5-7 dienomis Prienų rajone, Užuguostyje vyks jaunųjų žurnalistų stovykla, kurios atviroje programoje kviečiami dalyvauti visi žinantys kelią į Užuguostį. Dalyvių laukia susitikimas su Lietuvos kariais, lietuviškų filmų kinas po žvaigždėmis, ekskursija Užuguosčio bažnyčioje, kamerinis žinomų solistų koncertas ir žygis dviračiais senuoju Užuguosčio keliu į Aukštadvarį, kur planuojamas susitikimas su pasakų rašytoju.

atvira stovyklos programaPenktadienį prasidedanti ir iki sekmadienio truksianti dienos tipo stovykla Užuguosčio ir aplinkinių gyvenviečių mokyklinio amžiaus vaikams žada įspūdingą programą ir vaikams, ir suaugusiems. Vaikai turės galimybę susipažinti su žiniasklaidos darbo specifika ir taps jaunaisiais šiemet gruodį pirmą kartą išleisto Užuguosčio krašto žmonių laikraščio „Mūsų Užuguostis“ korespondentais. Laikina laikraščio redakcija įsikurs Užuguosčio bibliotekoje.

Su stovyklos dalyviais savo žurnalistine darbo patirtimi dalinsis iš Užuguosčio kilusi dienraščio „Verslo žinios“ žurnalistė Jolita Žvirblytė – Mažeikienė, kuriai talkins kraštietės Silvija Liorančaitė – Jurgelevičienė ir Simona Šalomskaitė. Tai ne pirmoji iš Užuguosčio kilusių, bet šiuo metu jame negyvenančių bendraminčių iniciatyva Užugusotyje – pernai gruodį kaimą sudrebino iš Užuguosčio kilusio jaunimo organizuotas legendinio Užuguosčio karnavalo atgimimas.  Šios iniciatyvos jau įgavo neformalų apibūdinimą – Užuguosčio vaikai sugrįžta kurti kaimo ateities.

Karščiausios žinios iš NATO lokatoriaus statybvietės

Jau pirmąją stovyklos dieną stovyklos dalyviai išmoks imti interviu ir turės galimybę užduoti rimtus klausimus Lietuvos kariuomenės atstovams, kurie į Užuguostį atvyks pristatyti šiuo metu kaimyniniame Antaveršio kaime statomą NATO  radiolokacinį postą.

Karinių oro pajėgų Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos viešųjų ryšių karininkas vyr. ltn. Audrius Ašmontas ir Karinių oro pajėgų Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos I radiolokacinio posto vadas vyr. ltn Evaldas Žiaunys stovyklos dalyviams ir bendruomenės atstovams pristatys pranešimą tema „Lietuvos kariuomenės pajėgumai stebėti ir kontroliuoti oro erdvę“. Šio pristatymo metu kariai papasakos apie Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybą, kaip organizuojamas oro erdvės stebėjimas, naudojamą techniką, vykdomus projektus, didžiausią dėmesį skiriant vykdomiems darbams I Radiolokaciniame poste.

Į susitikimą su kariais rugpjūčio 5 d. 14 val. Užuguosčio bibliotekoje kviečiami visi norintys sužinoti karščiausias naujienas apie Antaveršio kaime statomą I-ąjį radiolokacinį postą.

Kinas po žvaigždėtu Užuguosčio dangumi

Kinas – yra vienas iš visuomenės informavimo žanrų, o kino edukologija tampa nauja kūrybiškumo ugdymo forma. Neatsitiktinai vakaro metu bus rodomas lietuviškas dokumentinis filmas „Knygnešys“ (režisierius Jonas Trukanas). Trumpametražiniame filme prisiminsime svarbius Lietuvos spaudos išsaugojimo momentus ir išvysime vieną iš lietuviško kino šedevrų.

Po trumpos pertraukos, kurios metu dideliame pripučiamame kino ekrane susirinkusieji galės išvysti Užuguosčio mokyklos laikus menantį video, vėl sugrįžime prie gero lietuviško kino ir žiūrėsime nuotykių dramą „Pakeliui“ (režisierius Ričardas Marcinkus), kurioje pagrindinius vaidmenis sukūrė žinomi aktoriai Mantas Jankavičius ir Jurgita Jurkutė.

Kinas po žvaigždėtu Užuguosčio dangumi bus rodomas penktadienį, rugpjūčio 5 d., nuo 21 val. iki vidurnakčio prie buvusios mokyklos. Rekomenduojama turėti patiesalus ant žemės, nes organizatorių turimų pagalvėlių visiems gali neužtekti. Vakaro metu už specialią kainą bus galima įsigyti nesenai veikti pradėjusioje elektroninėje parduotuvėje www.uzuguostisonline.lt prekiaujamus įvairiaspalvius oro gultus. Ši elektroninė parduotuvė iš dalies finansuoja stovyklos atviros programos pramogas, nes 15% nuo pardavimų atitenka iniciatyvoms Užuguosčio kaime finansuoti.

Išskirtinė ekskursija po bažnyčią

Šeštadienį, rugpjūčio 6 d., 14 val., pirmą kartą Užuguosčio Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje bus organizuojama atvira ekskursija „Užuguosčio praeitis, užkoduota bažnyčios istorijoje“, kurią ves Aukštadvario regioninio parko kultūrologė, istorikė Rita Balsevičiūtė.

Ekskursijos dalyviai turės galimybę pirmieji sužinoti naujausius istorikų atradimus Užuguosčio bažnyčioje ir išgirs daugelio jau primirštą kaimo istoriją, sužinos, kiek metų yra Užuguosčiui ir kodėl jis taip vadinasi.

Kamerinis koncertas bibliotekoje

Stovyklos metu vaikais rinks tiek žodinę, tiek vaizdinę informaciją, vyks kūrybinės fotografijos dirbtuvės „Atvirlaiškis iš Užuguosčio“. Šeštadienį, rugpjūčio 6 d., 19 val., kamerinio koncerto, kuris vyks Užuguosčio bibliotekoje, metu bus pristatyta stovyklos dalyvių sukurtų atvirlaiškių su Užuguosčio vaizdais paroda. Koncerto dalyviai galės įsigyti atvirlaiškius ir tą patį vakarą juos išsiųsti iš Užuguosčio į visą platų pasaulį.

Kamerinį koncertą Užuguosčio bibliotekoje pradės bardo ir žymaus aktoriaus Giedriaus Arbačiausko speciali programa vaikams ir pasakas mėgstantiems suaugusiems „Vienaragis“. Tą patį vakarą Užuguosčio bibliotekoje taip pat koncertuos Kauno valstybinio muzikinio teatro solistai Kristina Siurbytė ir Žanas Voronovas su specialia geriausių miuziklų ir operečių dainų programa „Muzikos svajos“.

 Senuoju keliu į Aukštadvarį

 Užuguosčio istorija liudija, kad įsikūręs tarp didžiųjų Lietuvos miestų, pro jį driekėsi svarbus kelias, kuriuo pirkliai keliaudavo iš Kauno į Aukštadvarį ir dar toliau. Paskutinę stovyklos dieną, sekmadienį, nuo 10 val. visi norintys kviečiami leistis į dviračių žygį senuoju Užuguosčio kelių į Aukštadvarį.

 Preliminariai planuojama, kad Aukštadvaryje žygio dalyviai susitiks su vaikų pasakų rašytoju Vytautu V. Landsbergiu. Rašytojas pamokys kurti pasakas, o sugrįžtant į Užuguostį stovyklos dalyviai kurs pasaką apie gerų žmonių gyvenimą užu Guostaus.

Rubrikoje Redakcijos skiltis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *