Trys valandos su galiūnais neprailgo…

„Nemuno galiūno“ turnyro dalyvius „apdovanojo“ ir prapliupęs lietus.

„Nemuno galiūno“ turnyro dalyvius „apdovanojo“ ir prapliupęs lietus.

Valstybės dienos paminėjimas Birštono kurorte jau septyniolika metų neatsiejamas nuo galiūnų turnyro „Nemuno galiūnas“. Organizatoriai pasistengė, kad tradicinis liepos 6 -tosios turnyras būtų dinamiškas, praturtintas naujomis rungtimis, todėl trys valandos su galiūnais vasaros estradoje neprailgo…
Pradėtas rengti savarankiškai ilgainiui turnyras keitė savo formatą: iš vietinės reikšmės sportinio renginio išaugo į vieną iš Lietuvos galiūnų čempionato etapų; Birštone varžėsi ir Baltijos šalių stipriausi vyrai. O šiemet turnyras „Nemuno galiūnas 2016“, galima sakyti, sugrįžo prie ištakų – išsiskyrus keliams su  Lietuvos galiūnų federacija, savo jėgomis jį organizavo entuziastai iš atkurto jėgos sporto šakų klubo VšĮ „Birštono ąžuolas“, padedant Birštono sporto centrui ir remiant Birštono savivaldybei. Tik šiemet dėl Nemuno galiūno titulo kovojo ne galiūnų elitas, o jų pamaina – jaunosios kartos atstovai.  Patys stipriausi atletai turnyro išvakarėse, liepos 2 -ąją, rungėsi STIHL Baltijos galiūnų čempionato finale Sidabrave, Radviliškio rajone.  Jame dalyvavo ir birštonietis Vidas Blekaitis, kuris bendroje čempionato įskaitoje po penkių etapų iškovojo pirmą vietą.  Taupydamas jėgas Pasaulio galiūnų taurės varžyboms Kanadoje, į kurias šiuo metu išvykęs, Vidas turnyrą namų arenoje praleido – šįkart su žinomu šoumenu Vitalijumi Cololo jis nuotaikingai pristatė dalyvius ir komentavo rungtis.
Į turnyrą „Nemuno galiūnas 2016“ susirinko dešimt stipruolių iš devynių miestų, du iš jų – Antanas Žurauskas ir Martynas Vaitkevičius – atstovavo Birštonui, jauniausiam dalyviui – 20 metų, vyriausiam – per 40. Galiūnai išmėgino save penkiose rungtyse – tempė „Doletos“ vilkiką, kėlė svarmenis – „burbulus“ (280 kg), ištiestomis rankomis laikė 32 kg sveriantį kalaviją, vartė 360 kg sveriančią padangą, atliko šešių skirtingų svorių kėlimo estafetę.

Jaunieji galiūnai vartė už save didesnes padangas.

Jaunieji galiūnai vartė už save didesnes padangas.

Jaunieji galiūnai nenuvylė bemaž tūkstančio žiūrovų, susirinkusių į vasaros estradą prie Nemuno – galynėdamiesi su viršsvoriais, liejo sūrų prakaitą, pagauti azarto laviravo ties fizinių galimybių riba.
Greičiausiai vilkiką iki finišo linijos nutempė žinomo galiūno marijampoliečio Sauliaus Brusoko sūnus Martynas (21,23 sek.), svorių kėlimo estafetėje nepralenkiamas buvo vilnietis Mindaugas Jaras, Dainius Repšys iš Rokiškio ilgiausiai iš visų – 32,73 sek. – iškėlęs laikė kalaviją. „Burbulų“ atkėlimo rungtį laimėjo Tadas Gečas iš Šilutės, o padangą keliskart greičiausiai (35,46 sek.) apvertė Darius Janutis iš Tauragės.
Galutinėje įskaitoje nugalėtoju tapo Dainius Repšys (43 t.), antrą vietą užėmė Mindaugas Jaras (38 t.), trečioje vietoje liko Darius Janutis (36 t.). Vienam iš favoritų Martynui Brusokui patekti tarp prizininkų sutrukdė trauma – jis turėjo tenkintis ketvirta vieta.  Iš birštoniečių sėkmingiau pasirodė Antanas Žurauskas, užėmęs šeštą vietą. Antano rezultatas galėjo būti ir aukštesnis – po keturių rungčių jis buvo ketvirtas, tačiau galiūnui „koją pakišo“ trauma, dėl jos nebaigė padangos vertimo rungties ir atsidūrė medikų globoje.  Martynas Vaitkevičius liko devintas, jis geriausiai pasirodė padangos vertime (6 vieta).

Birštonui atstovavęs A.Žurauskas vilkiko tempimo rungtyje, kaip ir turnyre, liko šeštas.

Birštonui atstovavęs A.Žurauskas vilkiko tempimo rungtyje, kaip ir turnyre, liko šeštas.

Prizininkų trejetukui įteiktos taurės, visiems dalyviams, atitinkamai pagal užimtą vietą, skirti piniginiai prizai. Galiūnus sveikino Birštono savivaldybės merės pavaduotojas Vytas Kederys, varžybų sekretorės pareigas atliko Nijolė Verseckienė, vyr. teisėjo – Karolis Urbanavičius, teisėjavo Stanislovas Martinaitis. Turnyrą daina apie Birštoną pradėjo solistė Lijana Stakauskaitė, pertraukėlių metu aistras kaitino Prienų – Birštono krepšinio komandos „Vytautas“ šokėjos (vadovė Akvilė Švedaitė). Žiūrovai galėjo išbandyti savo jėgas svorio kilnojimo ir mineralinio vandens pakuotės laikymo rungtyse.

Dalė Lazauskienė
Sauliaus Smailio nuotraukos

Rubrikoje Sportas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *