Monospektaklio kerai Birštono vienkiemyje

OLYMPUS DIGITAL CAMERASiautulingam vėjui pustant danguje debesų kopas, Birštono vienkiemio bendruomenės salėje vyko projekto „Po žvaigždėtu vasaros dangum. Literatūriniai vakarai Birštone 2016 m.“ vakaras, skirtas Icchoko Mero kūrybai.
Aktorė Olita Dautartaitė nuoširdžiai, lyg draugą, pristatė rašytoją, reikšmingiausius jo gyvenimo įvykius. Atkreipė dėmesį į tai, kad jis ne tik rašė, bet visą gyvenimą mąstė lietuvių kalba, o prancūzai vadino jį vienu žymiausių pasaulio romanistu. Aktorė papasakojo, kaip jos repertuare atsirado monospektaklis pagal apsakymą „Tūkstantis, tūkstantis, tūkstantis mylių“, kokį stiprų įspūdį jai paliko rašytojo gebėjimas perprasti moters jausmų klodus. „Tegul ši akimirka bus jūsų ir mano, čia ir dabar“,  – palinkėjo pradėdama vaidinti.
Monospektaklyje skleidėsi istorija apie tyrą jaunystės meilę, kuri, gyvenimui einant vakarop, švinta kitomis spalvomis. Kadaise buvusios stiprios, sunkios rankos, atstūmusios jaunuolio prisilietimą ir jautusios pasididžiavimą, dabar lyg „šakaliai“ sklaido prisiminimus. O jų būta ir gėdingų, ir naivių, kartais net aistringų. Aktorė sukrečiančiai jautriai perteikė senatvės šešėlyje persipinančias meilės, vienišumo, nežinomybės, ilgesio temas. Aplodismentai skambėjo trumpam sulaikius kvapą – prireikė kelių sekundžių atsitokėti.
Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė viešniai dėkojo už labai jautriai ir įtaigiai perteiktą apsakymo mintį. Pasidžiaugė, kad projektas „Po žvaigždėtu vasaros dangum. Literatūriniai vakarai Birštone 2016 m.“, įgyvendinimas kartu  su Birštono vienkiemio bendruomene, pasiteisina. Bendruomenės nariai noriai renkasi į vakarus, vertina pripažintų svečių paruoštas programas.
„Priimsime tai kaip pažadą, kad projektas pas mus atkeliaus ir kitąmet“, – gyvai reagavo Birštono vienkiemio bendruomenės pirmininkas, Birštono savivaldybės vicemeras Vytas Kederys. Padėkojęs aktorei už nuoširdų vakarą, gražų rašytojo pristatymą, įteikė jai kvietimą į klojimo teatrų šventę Matiešionyse. Aktorė apsidžiaugė šia dovana ir, esant galimybei, pažadėjo atvykti. „Ačiū už pasijuokimus, pagraudinimus, kurie iš kasdienybės pagrobia“, – dėkojo susirinkusiems.
Tokie vakarai lyg tas vėjas danguje – išpusto mintis, jausmus, sumaišo pasaulio spalvas, pažadina gyventi.
Ledina Tamošiūnienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *