Aviacijos šventė Pociūnuose sutraukė tūkstančius žmonių

Aviacijos šventės iniciatorius ir organizatorius Kęstutis Milušauskas.

Aviacijos šventės iniciatorius ir organizatorius Kęstutis Milušauskas.

– Nepatikėsi, kiek padėkų sulaukiu! Net nepažįstami dėkoja. Kam skambinu, visi laimingi. Šventė patiko. Žmonės laimingi, laimingas ir aš, – džiaugėsi šeštadienį Pociūnuose vykusios šventės „Diena su aviacija“ organizatorius, Kauno parašiutininkų klubo viršininkas Kęstutis Milušauskas.
Šventė išties buvo įspūdinga, puikiai organizuota. Maloniai šildė saulutė, pūtė silpnas vėjelis, o atplaukę keli lietaus debesėliai tarsi susigėdo ir staigiai išnyko. Suvažiavo daugybė žmonių, manoma, jų buvo per 7000. Visiems užteko ir vietos, ir pramogų, ir maisto, ir suvenyrų. Šventė buvo skirta ne tik turiningai ir smagiai praleisti dieną, bet ir istorinei datai – LR Parlamento apsaugos savanorių ir Mokomojo junginio karių šuolių parašiutu Pociūnų aerodrome 25 -mečiui. Taigi Mokomojo junginio spec. būrys savo veiklą pradėjo kaip tik Pociūnuose. Čia gyveno, maitinosi, treniravosi. Treniruočių stovyklas rengia ir dabar.
Skrydžiams neprasidėjus minios žmonių plūdo prie aviacinės technikos. Didžiulio dėmesio susilaukė pirmasis lietuviškas Vytauto Radavičiaus sukurtas sraigtasparnis „Sidabrinis titanas“, Pociūnuose Rolando Kalinausko statoma tarpukario Lietuvos žymaus konstruktoriaus Antano Gustaičio lėktuvo ANBO -2 replika. Abi konstrukcijos turėtų pakilti jau šiemet.
Skrenda A.Mar╤iukaitis, A.╧entelis ir R. Noreika (2)Šventės vedėjas, buvęs  prieniškis Raimundas Maruškevičius, visus pakvietė prie scenos. Aidint plojimams buvo pagerbti ir ąžuolų vainikais vainikuoti 1989 m. rugpjūčio 23 d. lėktuvų AN-2 istorinio skrydžio virš Baltijos kelio dalyviai. Tai kaunietis Vytautas Tamošiūnas, prieniškiai Povilas Kiserauskas, Irena ir Petras Bėtos. Per televiziją rodomame Baltijos kelio vaizdo klipe skrendantį AN-2 pilotavo jau amžinybėn išėjęs Kazimieras Šalčius, galima buvo įžiūrėti gėles mėtantį Povilą. Tąkart jam teko išmesti per toną gėlių.
Susirinkusiųjų dėmesį patraukė iš lėktuvo L-410 pabirę spalvoti parašiutai. Vienu jų su instruktoriumi leidosi Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas. Iššokę 3 km aukštyje, jie pusantro kilometro krito žemyn, tuomet skleidė kupolą. Tokio laimingo mero dar neteko matyti! Pirmą kartą parašiutu leidosi ir neseniai Lietuvos aeroklubo prezidentu tapęs Gintaras Kalinauskas.
Grožiu, drąsa, profesionalumu žavėjo lakūnų akrobatų Antano Marčiukaičio,  Algimanto Žentelio ir Roberto Noreikos atliekama programa „Sparnas prie sparno“. Antanas pilotavo lėktuvą Jak-52, Algimantas ir Robertas – Jak-50.
Parašiutininkai demonstravo savo meistriškumą šokdami ne tik iš lėktuvų AN-2, L-410, sraigtasparnio MI- 8, bet ir nuo AN-2 sparnų. Drąsuolius Antaną Survilą ir Robertą Lukoševičių į padangę kėlė prieniškis Jonas Janušauskas. Džiugino motorizuotų parasparnių, savadarbių lėktuvėlių, daugkartinio šalies čempiono Vlado Motūzos grakštus skrydis sklandytuvu „Jantar Standart 2“. Dėmesį kaustė ir Karinių oro pajėgų (KOP) „Mi-8“ sraigtasparnio parodomoji programa. Audringų  plojimų susilaukė Žydruno Mituzos parašiutinis šuolis su rekordinio dydžio Trispalve. Vėliavos plotas – 212 kv.m.  Su ja pirmasis šuolis atliktas 1996 metais Vilniuje. Tuomet fiksuotas ir rekordas, jis nepagerintas iki šiol. Vėliava labai saugoma ir šuoliai su ja atliekami tik ypatingomis progomis, Šio šventinio numerio autorius – K. Milušauskas.
Didžiausios pagarbos ir dėmesio sulaukė vienas iškiliausių Lietuvos aviatorių, legendinis Vladas Drupas. Devintą dešimtį perkopęs lakūnas lėktuvu ZLIN 326A atliko akrobatinį skrydį. Tiesa, skrido ne vienas, instuktoriaus kabinoje buvo įsitaisęs J. Janušauskas. Po skrydžio garbųjį aviacijos senjorą pasveikino Seimo narys Andrius Palionis, būrys  aviatorių.
Visi labai laukė Pasaulio moterų karšto oro balionų čempionato dalyvių skrydžių. Deja… Įspūdingesniam jų pasirodymui sutrukdė oras. Šventė baigėsi apžvalginiais skrydžiais ir muzikine programa.
Mintis surengti aviacijos šventę K. Milušauskui kilo sausio mėnesį vykusioje kraštiečių sueigoje. Ten buvo kalbama ir apie Prienų krašto garsinimą.
– Kaip Zarasai turi Sartus, į kuriuos per ristūnų žirgų lenktynes suvažiuoja visa Lietuva, taip Prienai turi Pociūnus, kurie turėtų būti garsūs ne tik sklandytojais ir parašiutininkais, bet ir  savo aviacijos šventėmis,- tuomet kalbėjo Kęstutis.
Sumanė ir padarė. Ir šauniai padarė! Ankstesnė aviacijos šventė Pociūnuose vyko 1995 m. birželio 5 d.

Onutės Valkauskienės
tekstas ir nuotraukos    

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *