Susitikti kvies koplytstulpis

DSC06072 (Large)Liepos 9 d. švelniai krapnojant lietučiui, skverelyje šalia Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos buvo atidengtas koplytstulpis gimusiems ir užaugusiems Prienuose.
Šios iniciatyvos autoriai ir įgyvendintojai – buvę prieniečiai: psichologijos mokslų daktaras Vytautas Kabašinskas ir tautodailininkas, medžio skulptorius Eugenijus Banys.

Jie pasakojo, kad mintis pastatyti paminklą, prie kurio rinktųsi ne tik senokai gimtinę palikę prieniečiai, bet jis taptų ir jaunesniųjų kartų susibūrimų vieta, kirbėjo kelerius metus. Idėją įgyvendinti šiais metais paskatino muzikinės grupės „Žilvičiai“, susibūrusios 1966 m., penkiasdešimtmetis. Grupės nariai iki šiol susitinka nors kartą per metus, kartu muzikuoja ir visai neseniai išleido kompaktinę plokštelę, kurioje – ir prieš penkis dešimtmečius skambėję, ir naujos dainos.
Jų prasminga daina ir prasidėjo iškilmingas paminklo atidengimas bei pristatymas visuomenei.

Iniciatyvos sukurti paminklą gimusiems ir užaugusiems Prienuose autoriai Vytautas Kabašinskas ir Eugenijus Banys.

Iniciatyvos sukurti paminklą gimusiems ir užaugusiems Prienuose autoriai Vytautas Kabašinskas ir Eugenijus Banys.

– Mes mylim savo miestą, iš čia išėjom į pasaulį ir tokių, kaip mes, yra daug. Bet kur susitikę sveikinamės: „Labas, prienieti!“. Dažnai susitinkame ir Prienuose. Todėl ir kilo mintis pastatyti paminklą, prie kurio galėtume rinktis. Buvome nusprendę paminklą statyti Bagrėno kalno papėdėje, tačiau gavosi daug geriau – koplytstulpį pastatėme labai gražioje Prienų miesto vietoje, šalia mokyklos, bibliotekos, – pasakojo Vytautas Kabašinskas. – Tai vieta, kuri laikui bėgant galėtų tapti sakraline. Čia galėtų atsirasti ir kitų akcentų, pavyzdžiui, suolelis Justinui Marcinkevičiui.
Skulptūros autorius Eugenijus Banys – buvęs grupės „Žilvičiai“ garso operatorius, o dabar – medžio drožėjas. Pristatydamas savo naujausią kūrinį jis sakė, kad 7,3 m  aukščio koplytstulpis – tai trijų aukštų gyvybės medis, simbolizuojantis trijų kartų susitikimą, gyvenimą kartu ir patirties perdavimą. Kiekviename ąžuolinės skulptūros aukšte yra lankų apsupti žiedai, simbolizuojantys gyvybę, o viršuje viską apvainikuoja saulutė, kuri yra kalvio Ričardo Grekavičiaus rankų darbas.
Skulptūrą pašventino Prienų Kristaus apsireiškimo parapijos klebonas Jonas Baliūnas.
Idėjos autoriai ir įgyvendintojai pasakojo, kad koplytstulpio kūrimui, pastatymui ir kitoms išlaidoms reikėjo apie 2,5 tūkst. eurų. Dalis pinigų jau yra – juos suaukojo draugai ir pažįstami, ansamblių „Žilvičiai“ ir „Žilvičių broliai“ nariai. Tikimasi, kad pavyks surinkti ir likusius. Prie koplytstulpio finansavimo kviečiami prisidėti visi norintys ir galintys.
Po iškilmingo koplytstulpio atidengimo prie jo skubėjo fotografuotis būriai prieniečių – ir iš toliau į gimtinę atvykusių, ir čia gyvenančių. Ir niekas neskubėjo skirstytis, nes, susitikus seniai matytą bičiulį, kalboms nebuvo galo. Juolab kad grupė „Žilvičiai“ pakvietė visus į kompaktinės plokštelės pristatymą, vykusį kavinės „Guogis“ kiemelyje.
Pirmasis prieniečių susitikimas prie koplytstulpio jau įvyko!
Laima Duoblienė

Rubrikoje Jaunimo skveras. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *