Po žvaigždėtu vasaros dangum

DSCF6603 (Large)Birželio 16 -osios pavakare birštoniečiai ir kurorto svečiai susitiko su poetu, eseistu, žurnalistu Rimvydu Stankevičiumi ir Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktoriumi Rimantu Bagdzevičiumi. Pradėdama vakarą, pristatydama svečius, Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė pasidžiaugė, kad vėl gali pasveikinti rašytoją, kurio knygos yra labai mėgiamos skaitytojų, kurios sušildo, guodžia, padrąsina.
Vasarėjančio Birštono spalvų, vaiskaus vakaro garsų apgaubti, susirinkusieji klausėsi ištraukų iš Rimvydo Stankevičiaus knygų: „Betliejaus avytė“, „Diktantai sielai“, „Kertinis skiemuo“, „Pūgos durys“, kuriuos jautriai skaitė aktorius Rimantas Bagdzevičius, o pats autorius nuoširdžiai pasidalino savo naujausiomis, dar niekur nepublikuotomis eilėmis.
Tekstų nuoširdumas, gebėjimas surinkti kasdienybės trupinius į prasmingą visumą, prisiminimus suburti ateities pranašystėms – visa tai Rimvydo Stankevičiaus kūrybai suteikia išskirtinumo ir įtaigumo. Asmeninė patirtis darė įspūdį, kvietė pažvelgti į savo gyvenimą iš šalies, sieti įvykius,  suvokti pasaulio harmoniją.
Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, dėkodama vakaro svečiams, džiaugėsi gražiu vakaru, prasminga literatūrine kelione, kuri praturtino dvasinį pasaulį ir sušildė.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Birželio 21-os dienos svajingai šiltą pavakarę rinkomės į dviejų lietuvių literatūros titanų: Sigito Gedos ir Vytauto Mačernio poezijos vakarą, kurį parengė ir eiles skaitė aktorius Andrius Bialobžeskis. Nebuvo jokio šou, efektingų rankų mostų, tik tykiai vilnijo Martyno Bialobžeskio muzikinė kompozicija. Visa kita – tai poezijos rimas ir aktoriaus talentas užmegzti ryšį su klausytojais.
Kadangi birželis mena Vytauto Mačernio gimtadienį, kompozicija buvo orientuota į jo kūrybą. Laiškų ištraukos užėmė itin svarbią vietą, nes, anot Viktorijos Daujotytės, be jų, jo kūryba būtų seklesnė. Aktorius paruošė tikrai stiprią, Vytauto Mačernio išgyvenimus, principus ir požiūrį į gyvenimą atspindinčią programą, kurią klausytojai galėjo laisvai pritaikyti ir savo gyvenimams. Juk Vytauto Mačernio kūryba – tai universalus žmogaus jausmų žemėlapis. Vakaro leitmotyvas – gilus, skausmingai išgyventas suvokimas, kad poezija turi būti kelianti, apvalanti.
Visų gyvenimo spalvų kupiną Vytauto Mačernio kūrybą papildė Sigito Gedos eilių tamsesnieji pustoniai. Skambėjo eilėraščiai iš knygos „Mėnulio žiedai“, kuri gimė inspiruota viduramžių dainiaus, pirmojo modernaus prancūzų poeto Fransua Vijono.
Netikėtai už šių dviejų poetų pečių išniro dar viena lietuvių literatūroje svarbi figūra – Henrikas Nagys. Pasirodo, Vytauto Mačernio iniciatyva, jie tapo susirašinėjimo bičiuliais. Henrikas Nagys neabejotinai brangino šią draugystę, todėl jo „Epitafija ant poeto kapo“, skirta Vytautui Mačerniui, nuskambėjo itin jautriai.
Projekto „Po žvaigždėtu vasaros dangum. Literatūriniai vakarai Birštone 2016 m.“ renginiai – įkvepia, paliečia širdį, kviečia pasinerti į neaprėpiamą kūrėjų pasaulį ir juose atrasti gražiausius savo jausmus.
Ledina Tamošiūnienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *