Keturi dešimtmečiai – Birštono kraštui ir jo žmonėms

3

Birštone lankėsi visi po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo išrinkti šalies prezidentai. Su JE Prezidentu Valdu Adamkumi, Seimo ir vyriausybės nariais, kurortologijos specialistais ir kitais svečiais – prie „Birštono seklytėlės“.

Trečiadienį sukako ketveri metai, kai Amžinajam poilsiui Prienų kapinėse atgulė buvęs ilgametis Birštono savivaldybės vadovas, socialinių mokslų daktaras Antanas Serafinas Zenkevičius. Žmogus, kuris, kaip 2006 -ųjų lapkritį rašė „Respublika“,  tikrai galėjo pretenduoti ne tik į nacionalinę, bet ir į pasaulio rekordų knygą. Kurorto savivaldybės vadovu jis buvo septyniolika kadencijų iš eilės. Neskaitant trumpos pertraukos, Birštonui jis vadovavo 42 metus. O iš viso vietinės savivaldos institucijose dirbo nuo 1961 metų, į Birštoną A. Zenkevičius atvažiavo iš Marijampolės, kur buvo dirbęs rajono vykdomojo komiteto pirmininko pavaduotoju.

Ypač geri dalykiniai ryšiai Birštono savivaldybės merą A.S.Zenkevičių siejo su JE Prezidentu Algirdu Brazausku. Vieno iš susitikimų metu Birštone, aptariant kurortui svarbias problemas.

Ypač geri dalykiniai ryšiai Birštono savivaldybės merą A.S.Zenkevičių siejo su JE Prezidentu Algirdu Brazausku. Vieno iš susitikimų metu Birštone, aptariant kurortui svarbias problemas.

Dirbdamas Birštone A. Zenkevičius baigė Kauno politechnikos institutą ir įgijo inžinieriaus statybininko specialybę. 1987 metais Lietuvos mokslų akademijoje Ekonomikos institute apgynė kandidato disertaciją tema „Kompleksinis kurortų infrastruktūros vystymas“. Jam buvo suteiktas ekonomikos mokslų kandidato, o nuo 1995 m. socialinių mokslų daktaro laipsnis.
Antanas Serafinas Zenkevičius Birštono savivaldybei sėkmingai vadovavo nuo 1966 iki 2008 metų. Per tą laikotarpį jam pavyko Birštono gyvenvietę iš skurdaus kaimo, neturėjusio jokių komunalinių patogumų, su dulkėtomis, neapšviestomis gatvelėmis pertvarkyti į šiuolaikinį kurortą su išplėsta infrastruktūra, jaukia aplinka, sutvarkytais skverais ir parkais. Jam vadovaujant buvo pastatyti gyvenamųjų namų kvartalai, naujos sanatorijos, viešbučiai ir poilsio įstaigos. Išaugo kultūros įstaigų tinklas mieste ir seniūnijoje. Geras materialinės bazės sukūrimas sudarė palankias sąlygas kultūrai plėtotis, kultūros darbuotojų meistriškumui kelti.

Su Birštono savivaldybės administracijos darbuotojais.

Su Birštono savivaldybės administracijos darbuotojais.

A.S. Zenkevičius ypač daug dėmesio skyrė kurorto gydomosios bazės vystymui, modernizavimui, kurortinių išteklių tyrimams. Tuo tikslu inicijavo ir įkūrė Lietuvos kurortų asociaciją ir tapo jos pirmuoju prezidentu. Susitikęs su Europos karališkųjų kurortų asociacijos pirmininku Raineriu Merkeliu, A. S. Zenkevičius kūrė planą ir kryptingai puoselėjo viltį Birštonui tapti karališkųjų kurortų asociacijos nariu. Jis pats tyrinėjo didingą Birštono istoriją, paruošė Birštono savivaldybės plėtros istoriją. Nuo tada Birštono savivaldybės darbuotojai, sanatorijų, gydyklų, paslaugų srities tarnautojai skatinami aktyviai mokytis užsienio kalbų, renkama istorinė medžiaga, leidžiamos rimtos studijos apie miestą ir jo natūralius gydomuosius išteklius, rūpinamasi ne tik naujais pastatų kompleksais, bet ir įgyvendinami svarbūs aplinkosaugos, socialiniai projektai, telkiamos institucijos. A.S. Zenkevičius pradėtus ir suplanuotus darbus sėkmingai tęsia šiandieniniai miesto šeimininkai.
A.S.Zenkevičius buvo iš tų žmonių, kuris nebijojo sunkumų, visada stengėsi dirbti ir tarnauti žmonėms, sakyti jiems tiesą. Jis nuoširdžiai rūpinosi savo šeima. Jo globą nuolat jautė žmona Joana, vaikai ir vaikaičiai. Tiesiog, kaip sakė JE Prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas, jis buvo išmintingas žmogus.

51985 m. Antanui Serafinui Zenkevičiui suteiktas nusipelniusio Lietuvos kultūros ir švietimo darbuotojo vardas. 2005 m. Lietuvos savivaldybių asociacija už nuopelnus Lietuvos savivaldai, jos plėtrai ir stiprinimui suteikė „Auksinės krivūlės“ riterio titulą. A. S. Zenkevičius buvo Europos kurortų asociacijos Tarybos narys, Europos vietos ir regiono valdžios kongreso LR delegacijos narys, Nacionalinės kurortų asociacijos Prezidentas, Savivaldybių asociacijos tarybos narys, Birštono savivaldybės Garbės pilietis. Jo nuopelnus yra įvertinusi LR Vyriausybė, ministerijos, įvairios valstybės institucijos, visuomeninės organizacijos.
Šiemet, minint kurorto įkūrimo 170 -ąsias metines, vienai gražiausių kurorto gatvių – krantinei suteiktas buvusio ilgamečio mero, dr. Antano Serafino Zenkevičiaus vardas.

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *