Birštono kurortui – 170

Šį savaitgalį Birštonas mini kurorto įkūrimo 170 -ąsias metines. Šventės dienomis kurorte bus įamžintas dviejų garbių, Birštonui nusipelniusių žmonių atminimas. Rašytojo ir dvasininko Juozo Tumo Vaižganto, kurio nuopelnus Birštono kurortui įprasmins pastatyta skulptūra, o ilgamečio Birštono savivaldybės mero Dr. Antano Serafino Zenkevičiaus darbus – jo vardo suteikimas Nemuno krantinei.

zerafinasANTANAS SERAFINAS ZENKEVIČIUS
Antanas Serafinas Zenkevičius (1935–2012 m.) – socialinių mokslų daktaras, pirmasis meras, sėkmingai vadovavęs Birštono kurortui nuo 1966 iki 2008 metų. 1966 m. Birštonui tapus respublikinio pavaldumo miestu, buvo paskirtas Birštono miesto Vykdomojo komiteto Pirmininku. 1985 m. jam suteiktas nusipelniusio Lietuvos kultūros ir švietimo darbuotojo vardas. 2005 m. Lietuvos savivaldybių asociacija už nuopelnus Lietuvos savivaldai, jos plėtrai ir stiprinimui suteikė „Auksinės krivūlės“ riterio titulą. A. S. Zenkevičius buvo Europos kurortų asociacijos Tarybos narys, Europos vietos ir regiono valdžios kongreso LR delegacijos narys, Nacionalinės kurortų asociacijos Prezidentas, Savivaldybių asociacijos tarybos narys, Birštono savivaldybės Garbės pilietis. Jo nuopelnus yra įvertinusi LR Vyriausybė, ministerijos, įvairios valstybės institucijos, visuomeninės organizacijos.
Vadovaujant A. S. Zenkevičiui, Birštono gyvenvietė tapo šiuolaikiniu kurortu su išvystyta infrastruktūra, jaukia aplinka, sutvarkytais skverais ir parkais. Jo dėka buvo pastatyti gyvenamųjų namų kvartalai, naujos sanatorijos, viešbučiai, Kultūros centras, įrengti du muziejai, bibliotekos mieste ir seniūnijoje. Daug dėmesio jis skyrė kurorto gydomosios bazės vystymui, modernizavimui, kurortinių išteklių tyrimams, kurortų bazės kūrimui. Tuo tikslu inicijavo ir įkūrė Lietuvos kurortų asociaciją ir tapo pirmuoju jos prezidentu. A. S. Zenkevičius pirmasis pasiūlė Birštono, kaip karališkojo kurorto, idėją, ir tyrinėjo didingą Birštono istoriją, paruošė Birštono savivaldybės plėtros strategiją.
Antano Serafino Zenkevičiaus vardu pavadinta Nemuno krantinė įprasmina ilgamečio vadovo Birštono kurortui ir visai krašto bendruomenei nuveiktus reikšmingus darbus. Jauki, patraukli infrastruktūra, Nemuno gaivos prisodrinta gamta kviečia sugrįžti į karališkąjį Birštoną…

Rubrikoje Naujienos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *