Prieš ganiavos pradžią – trumpas atokvėpis Druskininkuose

DSC00153Lietuvos juodmargių galvijų gerintojų asociacija (LJGGA) balandžio 23 dieną savo narius pakvietė į visuotinį ataskaitinį susirinkimą Leipalingio laisvalaikio salėje, Druskininkų savivaldybėje. Jame dalyvavo ir grupė Prienų rajono ūkininkų, kontroliuojančių gyvulius, bei kontrolės asistentai ir veislininkystės specialistai.

Po renginio prieniečiai pasinaudojo proga apžiūrėti įspūdingą Leipalingio dvarą, išbandė išskirtines edukacines programas: dvaro šokio ir vėduoklės kalbos, laikraščių pynimo, medaus degustaciją ir žvakių liejimo, aromaterapijos ir kalvystės. Atgaiva tapo ir ekskursija, aplankant gražiausias Druskininkų kurorto vietas – gydyklas, šokančius fontanus, žydinčių narcizų lauką, Dineikos sveikatingumo ir poilsio parką. Prienų krašto atstovai stebėjo ir Leipalingio dvare prasidėjusias LRT laidos „Gimtoji žemė“ tradicinės Jorio apdovanojimų šventės iškilmes, kurios kasmet rengiamos per Jurgines – laidos kūrėjai jų metu pagerbia tuos žmones, kurie savo darbais garsina savo kraštą. Vėliau šventės filmavimas ir nominantų pagerbimo ceremonija persikėlė į Naujasodę, Antano Česnulio sodyboje sukurtą medžio skulptūrų ir poilsio parką, susirinkusiesiems koncertavo Druskininkų krašto meno ansambliai.

DSCF6437Kaip sakė UAB „Gyvulių produktyvumo kontrolės“ Prienų ir Kaišiadorių skyriaus vadovė Lina Kriukelienė, ši išvyka gyvulių augintojams buvo LJGGA dovana už bendradarbiavimą ir abipusį pasitikėjimą. Tapę Lietuvos juodmargių galvijų gerintojų asociacijos nariais ūkininkai už simbolinį nario mokestį gauna galimybę dalyvauti įvairiuose seminaruose, susipažįsta su pažangiomis žemės ūkio technologijomis, sužino apie ES paramą, dalyvaujant retų gyvulių veislių programose ir kitais klausimais. Lietuvos juodmargių galvijų gerintojų asociacija veda Juodmargių galvijų kilmės knygą, kurioje nuo 2001 metų elektroninėse laikmenose registruojami galvijų protėviai, kiekvieno veislinio gyvulio genealogija ir produktyvumas. Kaupiama ir nuolat papildoma naujais duomenimis galvijo veislinė vertė. Kilmės pažymėjimai parduodamiems veisliniams gyvuliams rašomi iš kilmės knygos duomenų bazės.

DSC09768Asociacija rengia ir vykdo Juodmargių galvijų populiacijos selekcijos ir genofondinių veislių išsaugojimo programas. Vertina ūkių veislines galvijų bandas ir sudaro veislinių bulių parinkimo ir poravimo planus, konsultuoja galvijų auginimo ir veislininkystės klausimais, tarpininkauja perkant ir parduodant veislinius galvijus. Kita vertus, ūkininkai buriami šventėms, ekskursijoms, skatinami turiningai praleisti laisvalaikį. Artimiausiu metu jie kviečiami registruotis kelionei į Baltarusiją, kurios metu bus aplankytos LDK istorinės vietovės, Gervėčių kaimo bendruomenė. Numatyti dalykiniai susitikimai su pirmaujančio respublikoje Nesvyžiaus rajono pieno fermų darbuotojais, bus lankomasi Lydos žemės ūkio technikos gamykloje.

„Gyvenimo“ informacija

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *