Prienų žydus prisimenant…

Kad užmaršumas yra rimta liga, žino senas ir jaunas. Ir kad Prienų savivaldybę ši liga kamuoja – niekam ne naujiena. Vis ima ir užmiršta aukšti vietos valdžios vyrai, kad koks nors teisės aktas jau seniai nebegalioja, arba atvirkščiai – priimtas naujas, bet jie vis tebegyvena po senovei ir galvos per daug dėl to nesuka, kol kas nors to neprimena. Kartais net ir teismų sprendimus ,,pamiršta“.
Reikia konkrečių pavyzdžių? Prašom, bus.
Nuo 2013 m. sausio 1 d. įsigaliojęs naujos redakcijos Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas Prienų savivaldybėje buvo ,,prisimintas“ tik 2015-06-11, po ko vargais ne galais, tik po mandagių priminimų Teisės aktų registre 2015-08-27 įregistruotos Gyvūnų laikymo Prienų rajono savivaldybėje taisyklės, dėl kurių rengimo savivaldybėje buvo kilęs toks susierzinimas, lyg vaiką iš saldaus miego pabudinus. Tačiau po to buvo ir pasidžiaugta, jog niekam dėl to žala nepadaryta, taigi, suprask, reikia padėkoti kaimyno Sargiui, kad, peršokęs griūvančią tvorą, kam nors į blauzdą savo aštrių dantų nesuleido ar kelnių klešnės neperplėšė…
Bet čia visai dar ne rekordas – štai Kauno apygardos administracinio teismo sprendimas (įsiteisėjo 2012-05-18), kuriuo buvo pripažinta, jog Prienų rajono savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatų, patvirtintų Prienų rajono savivaldybės tarybos 2008 m. kovo 27 d. sprendimu Nr. T3-83, 11 punktas, ta apimtimi, kuria nenumato galimybės atliekų turėtojams vietinę rinkliavą mokėti pagal deklaruojamų atliekų kiekį, prieštarauja Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatymo (2006 m. birželio 27 d. įstatymo Nr. X-736 redakcija) 3 straipsnio 1 dalies 3 punktui, nevykdomas iki šiol, t.y. greitai bus jau ketveri metai praėję, pasirodo, Prienų savivaldybėje galima net ir į teismų sprendimus numoti ranka arba tiesiog juos ,,užmiršti“ (plačiau apie tai – kitame mano straipsnyje).
Galima dar būtų vardinti ir vardinti – kaip savivaldybė ,,užmiršo“, kad prekiauti alkoholio produktais švietimo įstaigoje nevalia, ,,užmiršo“ pažymėti nerūkymo zonas, kuriose pati uždraudė rūkyti, Bendrąjį planą viešai paskelbti laiku niekaip neprisirengė, keleivių vežimo sutarties Tarybai tvirtinti nepateikė ir t.t.
Paskutiniame savivaldybės Tarybos posėdyje – pats šviežiausias minėtos negalios atvejis – Lietuvos Respublikos Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje Inesa Klimaitė-Mašalienė 2016 m. vasario 23 d. raštu priminė Prienų savivaldybei, kad dar 2014 m. birželio 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos žmonių palaikų laidojimo įstatymo 33 straipsnio pakeitimo įstatymas ir pareikalavo nedelsiant įgyvendinti šios teisės normos nuostatas bei artimiausiame posėdyje patvirtinti Prienų rajono teritorijoje esančių veikiančių, riboto laidojimo ir neveikiančių kapinių sąrašą, taip pat nurodytą sąrašą paskelbti Prienų rajono savivaldybės interneto svetainėje.
Užmaršuoliai skubiai puolė vykdyti Vyriausybės atstovės paliepimą, nors anksčiau tam turėjo marias – net pusantrų metų laiko, bet, kaip sakoma, skubos darbą velnias gaudo. Akivaizdu, jog prie šio kapinių sąrašo pamiršo prisiliesti kalbos žinovai (visur sąraše turėtų būti senosios kapinės, o ne senos ir kt.), sąrašo neabejotinai nematė istorijos, kultūros paveldo specialistai – kai kurios kapinės, kultūros vertybės, esančios Kultūros vertybių registre, apskritai, kaip tokios nenurodytos, kai kurių kapinių pavadinimai supainioti, neatitinka istorinių realijų ir įprastų terminijų, įrašai sąrašo eilutėse neatitinka stulpeliuose išvardintų elementų turinio reikalavimų ir pan.
Bent jau iš pagarbos mirusiųjų atminimui Tarybos posėdyje patvirtintą kapinių sąrašą skubiai reikėtų redaguoti, koreguoti. Sąmoningai vengiu įvardinti konkrečias kapinių sąrašo klaidas, neatitikimus, tačiau vieno išskirtinio atvejo negaliu nepaminėti, nes savivaldybės meras kaip tik šiomis dienomis vieši Izraelyje, taigi, kad jam ten iš gėdos netektų raudonuoti.
Kadangi kapinių sąrašas bus viešai paskelbtas savivaldybės interneto svetainėje – ką atsakysite, mere, nuvykęs į komandiruotę Izraelyje, sutiktam litvakui nuo Prienų-Kauno krašto kilimo – ar Prienuose jau visiškai neliko Prienų senųjų žydų kapinių, kad jų net pėdsako nėra sąraše? Nejaugi Jums nežinoma, kad Prienų žydų senųjų kapinių dalis, esanti Prienų m. Kauno g., 2015-01-27 įtraukta į Kultūros vertybių registrą (unikalus objekto kodas 38243), o Kęstučio gatvėje esančios Holokausto (žydų genocido) aukų kapinės minėtame registre įvardintos kaip Žydų žudynių vieta ir kapas (unikalus objekto kodas 11091)? Gali Jus paklausti ir apie tai, kaip vertinate savo pirmtakų sovietmečio laikais ant žydų kaulų vykdytas vaikų darželio statybas ir kodėl dabar ten bujoja tokia betvarkė? O juk buvo galima ES pinigais pasinaudoti ir šiame pastate modernų šiuolaikinį socialinių paslaugų centrą įsteigti, jis savo tokia paskirtimi tikrai būtų tikęs šiai sakralinei erdvei, dabar gi turime ką turime.
Neturint atsakymų į minėtus klausimus, tikrai negalima bus tikėtis užmegzti artimesnių ryšių su tenykščiais žydais nei verslo, nei kultūros, sporto ar kitose srityse, plėtoti geros kaimynystės ryšius, suformuoti palankų Kauno regiono įvaizdį tarptautinėje arenoje, kalbėti apie galimas investicijas ir pan., o juk Taryba merą, tikriausiai, ne į ekskursiją po Izraelį komandiravo….
Tikiuosi, kad šis mano kuklus straipsnelis padės susivokti, jog kiekvieną, net mažiausią darbą reikia daryti kruopščiai, laiku, jautriai bei sąžiningai, o siunčiama žinutė nebus įvardinta kerštu, nes tai jau atrodytų kaip dar vienos negalios požymis. Įdomios, turiningos ir naudingos kelionės!
Audrius Narvydas

Rubrikoje Aktualijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *