Didžiausias dėmesys – keliams

Daug klausimų seniūnei bei savivaldybės vadovams uždavė Antanas Gluoksnys.

Daug klausimų seniūnei bei savivaldybės vadovams uždavė Antanas Gluoksnys.

Šilavoto seniūnijos ataskaitiniame susirinkime dalyvavo ne tik seniūnijos gyventojai, bendruomenių atstovai, seniūnaičiai, bet ir Prienų rajono savivaldybės vadovai bei Tarybos nariai.
Šilavoto seniūnijoje yra 34 kaimai, kuriuose gyvenamąją vietą deklaravę 1742 gyventojai. Pernai gimė 13 naujagimių, užregistruotos 25 mirtys. Seniūnija padalinta į keturias seniūnaitijas, veikia penkios bendruomenės.
Praėjusių metų veiklos ataskaitą pristačiusi seniūnė Neringa Pikčilingienė pasidžiaugė aktyviais seniūnaičiais, bendruomenių pirmininkais bei bendruomenės reikalams neabejingais seniūnijos gyventojais, su kuriais kartu aptariamos ir sprendžiamos iškilusios problemos. Buvo nuspręsta, kad už 1939,7 euro, skirtus bendruomenių reikmėms, reikia įsigyti gatvių pavadinimų lenteles ir žoliapjovę. Kas mėnesį aptariami ir pašalpų skyrimo klausimai.

Šilavoto seniūnė Neringa Pikčilingienė.

Šilavoto seniūnė Neringa Pikčilingienė.

Apšviečiamos Šilavoto, Jiestrakio ir Klebiškio kaimų gatvės. Tam pernai buvo skirta 1780 eurų. Visuomenei naudingą darbą dirbo 55 paramos gavėjai. Jie prižiūrėjo piliakalnius, kryžius, paminklus, teikė pagalbą neįgaliems ir senyvo amžiaus žmonėms. Viešuosius darbus dirbo aštuoni žmonės. Jie tvarkė seniūnijos teritorijos viešąsias erdves, prižiūrėjo kapines, valė gatves ir šaligatvius, kirto pakelės krūmus. Tačiau, seniūnės teigimu, du žmones teko atleisti, nes jie darbe pasirodė neblaivūs.
Šilavoto seniūnijos kelių priežiūrai buvo skirti 60528 eurai. Beveik pusė jų (27433,5 euro) išleista žvyruotų kelių greideriavimui, žvyravimui, pralaidų remontui, kelio ženklų pastatymui. Per 3 tūkst. eurų buvo panaudota duobių užtaisymui asfaltbetonio dangose, 30 tūkst. eurų – Jiesios gatvės (Šilavote) kapitaliniam remontui.
-Per pustrečių metų pavyko kapitaliai sutvarkyti šešias kelio atkarpas, – sakė seniūnė.
Šiais metais iš įvairių programų lėšų bus išasfaltuotos trys (1,87, 1,1 ir 2,36 km) kelio Išlaužas – Klebiškis – Jiestrakis akarpos, 2,83 km kelio Čiudiškiai – Klebiškis – Išlaužas ruožas bei kelias Jiestrakis – Stuomenai ir Naraukelis – Ingavangis.
Kalbėdama apie įvairių programų įgyvendinimui skirtas lėšas, N.Pikčilingienė atkreipė dėmesį, kad labai mažai pinigų skiriama sanitarijai – 1350 eurų. Šie pinigai pernai buvo panaudoti medžių pjovimui. Brangiai kainuoja šiukšlių nuo kapinių išvežimas. Kapinių lankytojų nesurūšiuotas atliekas tenka perrūšiuoti. Seniūnės teigimu, šiuose konteineriuose neretai randama ir buitinių, iš namų atneštų, šiukšlių. Kartais pavyksta nustatyti ir kas jų šeimininkas, tuomet pokalbis su jais nebūna malonus.

Apie Šilavoto pagrindinės mokyklos džiaugsmus ir problemas kalbėjo direktorė Valentina Radzevičienė.

Apie Šilavoto pagrindinės mokyklos džiaugsmus ir problemas kalbėjo direktorė Valentina Radzevičienė.

Seniūnijoje yra 72 šeimos gaunančios socialinę pašalpą, jose gyvena 268 asmenys. Paramą maisto produktais pernai gavo 390 žmonių. Socialinių paslaugų centro darbuotoja prižiūri 8 šeimas, daugelis – vieniši seneliai. Seniūnijoje yra net 18 socialinės rizikos šeimų, kuriose auga 34 vaikai.
Seniūnė taip pat priminė seniūnijos lankytinas vietas, Šilavoto laisvalaikio salėje suorganizuotus renginius ir tradicines seniūnijos šventes, parodas, varžybas, papasakojo apie bibliotekų veiklą. Seniūnijoje – 570 valdų, kurios užregistruotos žemės ūkio ir kaimo verslo registre. Vyrauja smulkūs ir vidutiniai pienininkystės, augalininkystės ir mišrūs ūkiai. Vidutinis ūkio dydis – 15 ha. Didesnius nei 50 ha dydžio ūkius valdo 16 ūkininkų. Seniūnijoje yra Šilavoto žemės ūkio bendrovė, kuri valdo 449 ha žemės. Bendras deklaruotas žemės ūkio naudmenų plotas – 5606 ha.
Kalbėdama apie bėdas, seniūnė išskyrė pagrindines problemas: bedarbystę, socialinės rizikos šeimų skaičių, girtavimą.
-Tik rėmėjų dėka buvo pastatyta nauja tvora, juosianti dalį Šilavoto kapinių, bei naujas tualetas, – džiaugėsi seniūnė N.Pikčilingienė.
Ji taip pat dėkojo Prienų rajono savivaldybės vadovams, Seimo nariui A.Palioniui, seniūnaičiams ir bendruomenių aktyvistams, seniūnijoje veikiančių įmonių ir įstaigų kolektyvams bei vadovams, pavieniams pagalbininkams ir visiems Šilavoto seniūnijos gyventojams, kurių pastangomis seniūnija gražėja, kurių dėka keliems žmonėms buvo pagerintos buities  ir gyvenimo sąlygos.
DSC01582Apie Šilavoto pagrindinę mokyklą, kurioje mokosi 117 mokinių, dirba 21 mokytojas, jos džiaugsmus ir problemas kalbėjo direktorė Valentina Radzevičienė. Pasidžiaugusi puikiais mokinių pasiekimais, teigiamais pokyčiais, ji sakė, kad mokyka neturi higienos paso, kurio negali gauti dėl nesutvarkytų tualetų ir netinkamo apšvietimo. Dar viena didelė problema – nuolat gendantis vienas iš vaikus vežiojančių autobusų. O pavežami net 87 mokiniai.
Tarybos narys Kastytis Tarasevičius susirinkusiems ne tik papasakojo, kuo užsiima Tarybos nariai, ką veikia savivaldybės administracijos darbuotojai, bet ir paaiškino, kodėl kelių, elektros tinklų priežiūros ar kitus konkursus dažnai laimi ne mūsų, bet kitų rajonų įmonės. Jis taip pat priminė, kad jei medis auga nuosavoje valdoje ne toliau kaip 5 metrus nuo pastato, jam nukirsti leidimo nereikia.
DSC01575Tarybos narys Aleksas Banišauskas papasakojo apie savo darbą Taryboje, pažadėjo, kad ir toliau dirbs žmonių labui, juo labiau, kad greitai taps ir Šilavoto seniūnijos gyventoju.
Apie pradedamą įgyvendinti naują Integruotos pagalbos projektą kalbėjo Prienų rajono socialinių paslaugų centro direktorė Aurelija Urbonienė. Ji taip pat paaiškino, kad įsigyjant funkcinę lovą, tualeto kėdę ar paaukštintą vaikštynę reikia mokėti nustatyto dydžio vienkartinę įmoką.
Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas pasidžiaugė, kad šiais metais rajone bus išasfaltuota 20 km kelių, o tai yra gerokai daugiau, nei kaimyninėse savivaldybėse. Šios tikslinės lėšos bus skirtos nedidelių atkarpų asfaltavimui.
Mero teigimu, nei praėjusią, nei šią žiemą neprireikė pinigų sniego valymui, tad šios lėšos bus skirtos kapitaliniam kelių remontui.
– Geriau suremontuoti mažiau kelių, tačiau kokybiškai, – įsitikinęs meras.
Jis taip pat ragino ūkininkus, kurių laukai ribojasi su keliais, saugoti kelius, iškirsti krūmus šalikelėse, pavasarinio polaidžio metu nevažinėti su sunkiasvore technika.
Gyventojai domėjosi ir vandentiekio bei nuotekų tinklų plėtra. Mero teigimu, šiais metais tinklai bus tiesiami Strielčių gyvenvietėje ir Stakliškėse bei remontuojami Prienuose Stadiono gatvėje esantys susidėvėję vandens ir nuotekų tinklai. Meras A.Vaicekauskas ragino atokiau gyvenančius patiems ar susikooperavus su kaimynais įsirengti individualius nuotekų valymo įrenginius, nes patirtis parodė, kad centralizuotus tinklus perspektyvu tiesti tik miesteliuose ir gyvenvietėse.
Gyventojai taip pat domėjosi buvusios Klebiškio mokyklos pastato likimu, kritikavo buvusią valdžią už prieš daugelį metų pradėtą ir nepabaigtą kelio remontą, neūkiškumu laiko tai, kad kelius ir apšvietimo tinklus prižiūri ne Prienų rajono įmonės.
Susirinkusiems trumpą, bet nuotaikingą koncertą surengė Šilavoto laisvalaikio salės folkloro ansamblis „Akacija“ bei jaunieji ingavangiečiai  Vilius, Kamilė ir Karolina.
Laima Duoblienė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *