Kalifornijos sliekai – ne tik žvejams!

Sliekų augintojas V. Januša. Foto O.ValkauskienėsSausio mėnesį Birštone vykusioje tradicinėje mūsų laikraščio padėkos šventėje tarp  nominantų buvo ir Balbieriškio seniūnijoje, Sūkurių kaime, prieš kelerius metus apsigyvenęs Vincentas Januša. Jam, kaip atradusiam įdomų sliekų auginimo verslą ir daug padedančiam vietos bendruomenei, dėkojo Sūkurių kaimo „Vidupio“ bendruomenės pirmininkas Alfonsas Vitkauskas. Audringais plojimais palydėtas verslininkas ne vienam kėlė ir nuostabą – „negi iš sliekų galima sukurti verslą?“
Tikrai taip! Ir ne bet kokį, o ekologišką!

„Kalta“ dukra

 Į sliekų auginimą Vincentą „įsuko“ Alytuje gyvenanti dukra Dalia su vyru  Donatu Ruminu. Nenuilstantys ir atviri naujovėms alytiškiai, išgirdę apie naują verslo rūšį Lietuvoje – Kalifornijos sliekų auginimą, – šią veiklos rūšį panoro išbandyti ir patys. Žavėjo tai, kad sliekai nereikalauja daug priežiūros, laiko sąnaudų, o jų gaminamas biohumusas yra puiki ekologiška organinė trąša. Ja patręštoje žemėje augančioms daržovėms nereikia naudoti jokių cheminių trąšų. Puikiai tinka ir vaismedžiams, vaiskrūmiams, lauko, kambarinėms gėlėms ir kt. Nusipirkę sodybą Sūkuriuose  Ruminai naują verslą pradėjo nuo 100 kg sliekų, o  aštuntą dešimtį įpusėjęs Vincentas tapo didžiausias jų pagalbininkas. Nors gyvena Alytuje, bet vis daugiau laiko praleidžia Sūkuriuose, prižiūri sodybą, augina sliekus ir talkina visur, kur reikia. Vietiniai jam net Sliekinio pravardę prilipdė. Vyras nepyksta, tik šypsosi ir priduria, kad kaime geriau žinomas kaip Sliekinis, nei kaip Januša. Beje, tikroji jo specialybė – siuvėjas.  Dar ir dabar  retkarčiais siuva vyriškus kostiumus.

 Pradžia nebuvo lengva

Vincentas sakė, kad pradžia nebuvo lengva: reikėjo gerokai paremontuoti  gyvenamąjį namą, ūkinius pastatus, išbetonuoti grindis, kad kurmiai neįlįstų, sudaryti tinkamas sąlygas sliekams veistis.
Pirmiausia sliekus augino dėl savęs. Sėkmingai peržiemoję sliekai sparčiai dauginosi, todėl buvo nuspręsta plėstis. Gretimame Mackių kaime kaip tik buvo apleistos karvių fermos, kurias ir išsinuomojo. Dabar jose yra du nemaži sliekynai, ruošiamas biohumusas, kuris jau keliauja pas užsakovus. Prieš ketverius metus pradėtas verslas pasiteisino, neša  pelną ir suteikia pagrindo kurti planus ateičiai. Lietuvoje Ruminai buvo septinti, įregistravę Kalifornijos sliekų auginimo/biohumuso verslą, mūsų krašte – vieninteliai. Žinomi kaip UAB „D & D ir Ko“.

Kalifornijos sliekų ypatumai

Kalifornijoje išvesti hibridiniai sliekai iš kitų skiriasi tuo, kad juos galima auginti pramoniniu būdu. Jie gyvena keturis kartus ilgiau, dešimt kartų vislesni, sėslūs ir išskiria  daug organinės ir mikrobiologinės trąšos  – biohumuso. Jo sudėtyje yra natūralių augimo stimuliatorių, maistingų medžiagų, kurie palengvina augalų įsišaknijimą, prigijimą, palaiko drėgmės balansą, paspartina augalų vystymąsi ir leidžia gauti aukščiausios kokybės derlių. Sliekams išgyventi reikia tamsos, drėgmės, šilumos ir maisto. Vincentas sakė, kad sliekus maitina obuolių išspaudomis, dar deda karvių, arklių, ožkų ar triušių mėšlo. Šis sliekas per parą  suvalgo daugiau maisto, nei pats sveria, bet organizmas pasisavina mažiau nei pusę, o likusį perdirba ir išskiria trąšą – biohumusą. Misdamas pūvančiomis medžiagomis  per metus sliekas per savo virškinimo sistemą gali praleisti iki 5 kg dirvožemio. Gyvena iki 16 metų ir kasmet gali susilaukti iki 1500 palikuonių. Sliekai yra hermafroditai, tai yra „jis“ ir „ji“ viename, tačiau dauginimuisi reikia dviejų individų. Sliekučiai užsimezga žiedo formos balnelyje, kuris netrukus nuslenka nuo slieko kūno ir virsta kokonu. Jame gali būti iki 24 sliekučių. Lytiškai subręsta ir pradeda daugintis kas tris mėnesius. Suaugęs sliekas yra 6-8 cm ilgio, 3-5 mm storio, sveria iki 1,4 g ir gali  atsiauginti sužeistą kūno dalį.  Gyventi ir daugintis sliekams būtina tamsa, atitinkama šiluma, drėgmė ir saugoti nuo kurmių, kad jų nesuėstų. Pelės nepavojingos. „Prigaminę“ pakankamai humuso sliekai perkeliami į kitą vietą. Tam tikslui viršuje ištiesiamas tinklas ir priberiama morkų, kurias sliekai labai mėgsta. Išlindusieji surenkami ir perkeliami į kitą vietą. Išlaisvintas nuo sliekų biohumusas porą mėnesių brandinamas ir ruošiamas naudojimui. Kalifornijos sliekai vertinami ir žvejų.
 Onutė Valkauskienė

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *