Veikti uždega žinojimas, kad turime daug patriotiškai nusiteikusių žmonių

DSCF4488Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės vadas atsargos majoras Židrūnas Šadauskis, apsilankęs „Gyvenimo“ redakcijoje, pabrėžė, kad Šaulių sąjungos veikla išgyvena pakylėjimą, vis daugiau pilietiškų žmonių siekia tapti jos nariais. Jo teigimu, plūstelėjusią naujų narių bangą, kai rinktinę per metus papildė per 200 žmonių, be abejonės, paskatino įvykiai Ukrainoje, visuomenė aiškiai suprato, kad privalo reaguoti ir pasirengti valstybės gynybai.

Šauliai tęsia tarpukario tradicijas
Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės vadas ats. mjr. Ž.Šadauskis sako, kad garbingą istoriją tęsianti Šaulių sąjunga nėra vien reprezentacinė struktūra, jai keliami konkretūs uždaviniai ir karinių konfliktų, ir taikos metu. Šauliai – atsakingi kariuomenės ir civilinės valdžios pagalbininkai, kai prireikia saugoti strategiškai svarbius šalies objektus, padėti likviduoti stichinių nelaimių padarinius.
– Glaudžiai bendradarbiaujame su savivaldybėmis, esame pasirengę joms padėti gaisrų, potvynių ir kitais nenumatytais ekstremaliais atvejais. Šauliai ateina į pagalbą policijai, užtikrinant viešąjį saugumą renginių metu ir ištikus krizėms. Todėl labai svarbus pilietiškų bendruomenės narių, žinosiančių, kaip reaguoti įvairiose situacijose, parengimas, aktyvaus jaunimo patriotinis ugdymas, – teigia pašnekovas.

Gaivinama bendruomeninė ir pilietiškoji dvasia
Šiandien vienas iš rinktinės tikslų – atgaivinti ir sustiprinti atskiruose miestuose ir miesteliuose tarpukariu veikusių Šaulių sąjungos namų veiklą, siekiama, kad jie taptų visuomeniniais centrais, kuriuose būtų koncentruojama šaulių veikla, švenčiamos valstybinės šventės, skaitomos paskaitos.
– Ėmėmės iniciatyvos suremontuoti Prienų šaulių namus, pagal galimybes ir turimas lėšas jau atlikti kai kurie darbai. Tikiuosi, kad ilgainiui Prienų šaulių namams pasiseks vėl sugrąžinti buvusią reprezentacinę išvaizdą. Šie namai buvo atidaryti 1938 m. lapkričio 13 d. po metus trukusių statybų. Įdomi detalė: dviaukštis mūrinis pastatas su erdvia 400 vietų sale tuomet kainavo apie 80 tūkst. litų, iš kurių 49 tūkst. litų suaukojo gyventojai, – pastebėjo rinktinės vadas, pridurdamas, kad tarpukariu šauliai buvo didelė patriotiškai išauklėta jėga. Todėl, anot ats. mjr. Ž.Šadauskio, labai svarbu užtikrinti tradicijų tęstumą, sustiprinti Prienų šaulių 6 -osios kuopos, kuri yra jų perėmėja, veiklą.

Šiuolaikiškumo bruožas – patriotiškumas
Šiandien Šaulių sąjungai keliamas uždavinys – užauginti pilietišką jaunimą – daugiausia realizuojamas mokyklose. Ats. mjr. Židrūnas Šadauskis pasidžiaugė Jiezno, Išlaužo, Balbieriškio, Pakuonio mokyklose veikiančių jaunųjų šauliukų aktyvumu. Joje akcentuojamas ne karinis parengimas, o kultūrinis, auklėjamasis, patriotinis aspektas. Orientuojamasi į judriuosius žaidimus, rikiuotės ir kitus užsiėmimus. Prienų rajono jaunieji šauliai kelis kartus per metus kviečiami į stovyklas, taip pat ir kariniuose daliniuose, kuriuose tobulina praktinius įgūdžius, mokydamiesi orientuotis vietovėse, išgyventi gamtoje, elgesio su ginklais taisyklių. Mokiniai dalyvauja įvairiose varžybose, viktorinose, valstybinėse šventėse. Prienų šauliai Vasario 16 – ąją organizuoja tradicines šaudymo varžybas.

Šauliška veikla – savirealizacija kiekvienam mąstančiam žmogui
Pašnekovo nuomone, šiandieninis jaunimas labai žingeidus, todėl ugdymo įstaigose populiarinant ir plečiant šaulių organizacijos veiklą, didžiausias iššūkis – surasti aktyvių, patriotiškų, gebančių sudominti vaikus pedagogų. Tuo tikslu Šaulių sąjunga rengia kursus jaunųjų šaulių būrelių vadovams.
Šiandien Šaulių sąjunga yra matoma, Ž.Šadauskio teigimu, ne tik moksleiviams, bet ir suaugusiems, norintiems papildyti jos narių gretas teritoriniu principu, suteikiama pakankamai galimybių pasitikrinti save, sustiprėti fiziškai ir dvasiškai, pasirengti šalies gynybai. Todėl aktyvūs, patriotiški ir motyvuoti Prienų rajono gyventojai, norintys įnešti asmeninį indėlį į Šaulių sąjungos Prienų 6 – osios šaulių kuopos veiklą, kviečiami kreiptis tel. 8 699 46844.
Kovo 11 – osios šventės renginių metu Prienuose gyventojai galės ir patys pabendrauti su šauliais, išgirsti apie jų veiklą, susipažinti su ginkluote, galbūt tai padiktuos atsakymus į kylančius klausimus ir padės apsispręsti pasirinkimo kryžkelėje. Ž.Šadauskio manymu, pilietinės, mąstančios visuomenės kūrimas – itin aktualus uždavinys, siekiant užsiauginti tvirtą „stuburą“ prieš informacinį karą ir viešojoje erdvėje skleidžiamą priešišką propagandą.
– Svarbu žinoti, kad yra žmonių, kurie nusiteikę, jeigu reikės, padėti kariuomenei ir ginti valstybę, – pastebi LŠS Vytauto Didžiojo šaulių 2 -osios rinktinės vadas atsargos majoras Židrūnas Šadauskis.

Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Teisėsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *