Eiti kartu…

Praėjusį penktadienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė Vilniaus universiteto bibliotekoje paskelbė apie Bibliotekų metų pradžią. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešajai bibliotekai ši proga sutapo su kitu labai svarbiu įvykiu. Lietuvos Respublikos Seime buvo atidaryta prieniškių bibliotekininkių parengta paroda „Nuo ištakų iki šiandienos“, skirta Justino Marcinkevičiaus jubiliejiniams metams pažymėti.

DSCF4499

DSCF4508Labai simboliška ir prasminga, kad ši kilnojama paroda, sulaukusi gražių atsiliepimų ne tik Prienuose, bet ir Alytuje, Kaune, Parlamente eksponuojama svarbiausios Lietuvai – Valstybės atkūrimo dienos proga. Dienos, apie kurią viename iš savo eilėraščių 1989 – aisiais Justinas Marcinkevičius rašė: „Diena atrištom akim./ Tauta iš kapo pakilus“. Ir nors, kaip kalbėjo literatūros kritikas Valentinas Sventickas, Justinas Marcinkevičius nebuvo linkęs į politinę veiklą, bet kai skambėdavo žodis Lietuva, jis visada budėdavo. Ir dažniausiai būdavo pirmas tarp budėtojų.

Šiandien, pasak V. Sventicko, kai kas gal jau pamiršo, o kai kas gal net ir nežino, jog Lietuvos Konstitucijos priambolės projektą parašė būtent Justinas Marcinkevičius. Kad eilėraštis „Laisvė“, tapęs Sąjūdžio himnu, parašytas dar 1974 metais. Svarbu prisiminti ir 1988 -ųjų lapkričio 18 dienos LTSR Aukščiausiosios Tarybos sesiją. Tądien pasakytoje Justino Marcinkevičiaus kalboje nuskambėjo labai svarbios ir drąsios mintys: Lietuvos valstybinė kalba turi būti lietuvių kalba, vėliava – tautinė vėliava, herbas – Vytis, himnas – Vinco Kudirkos tautinė giesmė. O ir apie slaptuosius Ribentropo ir Molotovo pakto protokolus Sąjūdžio mitinge Vingio parke taip pat viešai pasakė Justinas Marcinkevičius.

DSCF4506Suradusi kelią į Seimą ir, Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės teigimu, kartu su Prienų „Žiburio“ gimnazistų dainuojamomis dainomis sugrąžinusi į Parlamentą, jausminę dvasią paroda suteikė progą susirinkti ir buvusiems bendraminčiams. Ir dar kartą, kaip sakė Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubo pirmininkas Romas Pakalnis, padėkoti Justinui Marcinkevičiui už tai, kad išmokė ir su ašarom akyse, ir su sugniaužtais pirštais sakyti žodį Lietuva, kad buvo pirmas, kad apgynė lietuvių kalbos statusą, kad nepalūžo, kad kartu su karalium Mindaugu kvietė kurti, o kunigaikščio Vykinto žodžiais „Perkūne, ko tyli?“ prašė netylėti.

Ir ne tik padėkoti, bet ir toliau eiti kartu ir būti su jo kūryba, spindinčia santarvės ir vienybės šviesa.

Ramutė Šimukauskaitė

Praėjusį penktadienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė Vilniaus universiteto bibliotekoje paskelbė apie Bibliotekų metų prad…

Posted by Laikraštis „Gyvenimas“ on Monday, February 15, 2016

Rubrikoje Naujienos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *