Tarybos narių viešnagė Stakliškėse

Praėjusią savaitę Prienų rajono savivaldybės Tarybos nariai po posėdžio lankėsi Stakliškėse.

„Mąstymo mokykla“ – jau ne svajonė

Apie permainas Stakliškių gimnazijoje Tarybos nariams ir svečiams papasakojo direktorė Loreta Šernienė.

Apie permainas Stakliškių gimnazijoje Tarybos nariams ir svečiams papasakojo direktorė Loreta Šernienė.

Gimnazijoje politikus sutiko direktorė Loreta Šernienė.  Anksčiau čia tvyrojusi nyki atmosfera, prieš trejus metus atėjus dirbti energingai ir kupinai gražių sumanymų direktorei, neatpažįstamai pasikeitė: gimnazijoje tapo jaukiau, daug naujovių, verda kūrybinis gyvenimas. Ateities planai ambicingi – tapti patrauklia ir pirmąja Lietuvoje „Mąstymo mokykla“.  Vienam politikui prasitarus, kad ir kitų mokyklų direktoriai turėtų čia atvažiuoti ir pažiūrėti, ką iš „nieko“ gali padaryti talentingas vadovas, Loreta Šernienė atsakė:
– Ne iš nieko. Turime labai gerą komandą. Žmonės patikėjo, kad galima ir įmanoma gyventi kitaip. Kai atėjau, juokėsi kampuose „ką tu čia nesąmones šneki…“ Dabar didžioji dalis, taip pat ir mokinių tėvelių, tapo nuoširdžiais draugais, padeda, siūlo savo paslaugas, o ne tik reikalauja kažko. Būna visko, bet džiaugiuosi ką turime gero.

O turi nemažai. Pirmiausia – šimtametę istoriją. Stakliškės turėjo pradžios mokyklėlę, paskui pagrindinę, vidurinę ir pernai, lygiai po šimto metų, apsigynė gimnazijos vardą. Dabartinis trijų aukštų pastatas duris pravėrė 1957 metais. Nerenovuotas, bet remontuojamas dalimis. Pastačius biokuro katilinę, išspręsta šildymo problema. Šiemet planuojama pakeisti grindų dangą, apšvietimą, šiuolaikiškai suremontuoti sporto salę. Sportas Stakliškėse mėgiamas nuo šviesios atminties mokyklos direktoriaus Prano Kundroto laikų, bet buvo laikotarpis, kai merdėjo. Dabar gimnazija stengiasi atgaivinti ir tęsti direktoriaus tradicijas. Sporto salės durys moksleiviams ir jų tėveliams atviros iki pusės septynių vakaro, neseniai suburta jaunųjų futbolininkų komanda.

Stakliškių mokinukai noriai bendravo su svečiais.

Stakliškių mokinukai noriai bendravo su svečiais.

Daug dėmesio skiriama ir meniniam ugdymui. Direktorė papasakojo, kaip palėpėje buvusį sandėliuką pavertė  muziejumi, kuriame vyksta įvairios edukacinės pamokos. Gimnazijoje veikia ir muzikos mokyklos filialas,  fojė žvilgsnį traukia „Baltai juoda“ erdvė. Ją padėjo kurti  architektė iš Vilniaus. Devintokai patys gamino, perdažė baldus, nors jie jau buvo išmesti sukūrenti. Šioje erdvėje vaikai mėgsta pabūti, ją prižiūri, ir ji vis dar balta. Visi moksleiviai sutelkti gražinti mokyklą. Jų darytomis dekoracijomis, piešiniais ar kitomis išmonėmis papuoštos visos koridoriaus, klasių sienos. Mėgstantys vaidinti kartu su aktore Brigita Arsobaite kuriamą spektakliuką „Brėmeno muzikantai“ pavasarį žada parodyti ir Prienuose. Nepamirštos šokio mėgėjos, jas moko diplomuota choreografė. Visos veiklos vyksta labai aktyviai.
– Mes norime būti puikūs, norime būti išskirtiniai. Pasinaudodami Didžiosios Britanijos patirtimi pirmieji Lietuvoje kuriame „Mąstymo mokyklą“, kurioje mokoma ką daryti, kai nežinai atsakymo. Kaip ieškoti, kaip mąstyti, kokiais keliais eiti? Ugdymas vyksta tik pamokos metu. Po poros metų turėtume  pasiekti tokį  lygį,  kad ugdymas vyks tik pamokose, bus atsisakyta namų darbų, juos galės rinktis tik tie, kurie norės. Tokiai mokyklai pritarė Švietimo ir mokslo ministerija, mokytojai patikėjo jos nauda, pamažu įsitraukia ir vaikai. Stebuklų dar nėra, nes taip dirbame tik porą gerų savaičių.  Po dvejų metų jau turėsime rezultatus. Pažangumas turėtų pakilti 20 proc., – optimistiškai teigė gimnazijos vadovė.
Dar viena naujovė  – 17 vaizdo kamerų, kurių pagalba pastatas stebimas iš visų pusių, taip pat ir viduje. Tam pritarė visi.
Didžiausias rūpestis – kad būtų  mokinių. Dabar gimnazijoje yra 196 moksleiviai, su darželinukais jų beveik  250.
Dešimties kilometrų spinduliu yra trys gimnazijos. Konkurencija didžiulė, bet Stakliškių gimnazija vaikus žada prisivilioti išskirtinumu ir gerais rezultatais.

Gyvena draugiškai

Laisvalaikio ir kultūros centre Tarybos narius pasitiko kapelos muzikantai ir centro direktorė Asta Keblikienė.

Laisvalaikio ir kultūros centre Tarybos narius pasitiko kapelos muzikantai ir centro direktorė Asta Keblikienė.

Stakliškių kultūros ir kaisvalaikio centre. Foto O.Valkauskienės (1)Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centras svečius pasitiko smagia muzika. Direktorė Asta Keblikienė, tikėdamasi politikų pagalbos, kalbėjo ne tik apie tai, kas gera, bet ir apie problemas.
Kultūros ir laisvalaikio centras įkurtuves atšventė 1994 metais. Buvo įrengtas tik pirmas aukštas: salė, fojė, tualetai ir koridorius. Iki  šiol čia remonto nebuvo. Viskas būtų pakenčiama, jei 2008 metais praūžusi audra nebūtų nunešusi stogo ir nesulijusios sienos. Nuo to laiko elektros instaliacija  avarinės būklės. Naujųjų metų naktį buvo dingusi elektra. Atvažiavę elektrikai  sutvarkė tiek, kiek jiems priklauso – iki įvado, toliau turi tvarkyti savivaldybė. Salės sienos iki pusės pajuodusios nuo pelėsių, aprūkę laikinai išorėje išvedžioti laidai. Nuo pat pradžių neveikia prieš šešerius metus įrengta ventiliacijos sistema. Pastatas šildomas elektra. Šildymas ekonomiškas, bet reikėtų naujo elektrinio šildytuvo.
-Ačiū  už pirmą remonto etapą, kurio metu  pakeisti langai, uždėtas stogas ir turime labai gražų ir šiltą antrą aukštą su jaukiais kabinetais. Bet remonto reikia pirmam aukštui, – sakė A. Keblikienė.
Direktorė pasidžiaugė puikiais vadovais, aštuoniais kolektyvais, tarp jų dviem meno studijomis. Labai populiari neseniai atidaryta keramikos studija, kurią lanko ir vaikai, ir suaugusieji. Gyvena draugiškai ir labai taupiai.  Stakliškiečiai mėgsta  muziką, dainą, todėl vyksta daug koncertų, įvairių renginių…

Tęsia tradicijas

Tarybos nariai Lietuviško midaus bendrovėje  Foto O. Valkauskienės (16)

Tarybos narių ekskursijai po gamyklą ir muziejų vadovavo direktorius Egidijus Valiukevičius.

Tarybos narių ekskursijai po gamyklą ir muziejų vadovavo direktorius Egidijus Valiukevičius.

– Mums šiandien didelis įvykis, nes pirmą kartą, kai čia dirbu, apsilankė tokie garbingi svečiai. Dirbu jau vienuolika metų, – sveikindamas svečius džiaugėsi UAB „Stakliškių midus“ direktorius Egidijus Valiukevičius.
Pakvietęs į salę, paprašęs visus apsirengti baltais chalatais pažintį su gamykla pradėjo nuo istorijos. Midus Stakliškėse pradėtas gaminti nuo 1958 m., nors įmonės pradžia siekia XIX a., kai čia veikė „Gintaro“ alaus  bravoras. Yra išlikęs bravoro salyklo džiovyklos bokštas, kuriame neseniai įrengtas Midaus muziejus. Kiti pastatai nesugriuvo, bet  atsidūrė dabartinės gamyklos komplekso viduje, jie atstatyti ir vaikščiojant galima prisiliesti prie  XIX a. sienos.
-Mes tęsiame mūsų pirmtako  Aleksandro Sinkevičiaus ir kitų autorių iš lietuviško midaus sukurtą natūralių, kokybiškų nacionalinių gėrimų gamybą bei tradicijas ir taip garsinam Stakliškes, Prienus ir Lietuvą. Tai mūsų pagrindinė pareiga ir misija,- sakė direktorius
„Auksinį“ įmonės gėrimų krepšelį sudaro „Stakliškių midus“, „Bočių midus“, „Trakų midus“, midaus trauktinės: „Šventinė“,  „Vilnius“, „Trys Karaliai“, midaus balzamas „Žalgiris“. Jie  yra gaminami pagal senus receptus, ir gamybos technologijos jokiu būdu nebandoma pakeisti, nors ji yra brangi žaliaviniu ir technologiniu požiūriu. Gamybos procesas tęsiasi iki 2 – 3 metų.
Dabar įmonė gamina ir naujų gėrimų, bet jie pigesni, gamyba paprastesnė. Visų receptai, išskyrus vieną, sukurti pačių darbuotojų.
Bendrovėje dirba 63 darbuotojai, gamybos apyvarta siekia apie 3 mln. eurų.  Gamybos lygis pastovus, išlaikomos visos darbo vietos, įmonė nuolat investuoja į ūkio ir įrengimų modernizavimą. Pertvarkytas šilumos ūkis, pastatyta moderni biokuro katilinė, praėjusiais metais pagal šiuolaikines technologijas pastatyti valymo įrenginiai. Įmonė turi savo ne tik gėlo, bet ir mineralinio vandens gręžinius.
Po ekskursijos netrūko ir klausimų. Tarybos narius domino, kur dingo nepaprasto skonio gėrimas „Lietuva“, ar bus gaminamas gėrimas, pavadintas Prienų vardu, ir kiti.
– Deja, A. Sinkevičius savo sukurto „Lietuvos“ recepto nepaliko. Tai buvo originalaus skonio konjakas. Labai brangus, su džiovintų žemuogių ekstraktu. Buvo midus „Prienų šilai“, bet dabar jo negaminame, – sakė E.Valiukevičius.
Po ekskursijos gamykloje direktorius visus pakvietė į  Midaus muziejų, įrengtą  neseniai restauruotame alaus bravoro salyklo džiovyklos bokšte. Pastatas yra XIX a. pramonės paveldo objektas, skirtas svečiams ir turistams, kurie dalyvauja edukacinėje programoje: apžiūri  gamyklą, muziejų ir degustavimo salėje degustuoja gėrimus. Edukacinėje programoje dalyvavo ir Tarybos  nariai.
Onutė Valkauskienė

Praėjusią savaitę Prienų rajono savivaldybės Tarybos nariai po posėdžio lankėsi Stakliškėse.Plačiau: www.gyvenimas.info

Posted by Laikraštis „Gyvenimas“ on 2016 m. vasario 4 d.

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *