Pieno gamintojai savo godas išsakė Popiežiui

2014 m. rugpjūtį Rusijai paskelbus maisto produktų embargą, o 2015 m. balandį Europos Sąjungai atsisakius ilgus metus galiojusio pieno rinkos reguliavimo kvotomis, ES pieno sektorius paniro į visišką chaosą. Kuo toliau, tuo labiau krentančios, niekaip dugno nepasiekiančios žaliavinio pieno supirkimo kainos stumia neviltin paskutinius kantrybės lašus praradusius pieno gamintojus. Ieškoję teisybės visose įmanomose valdžios institucijose, neapsikentę pieno gamintojai žengė dar vieną žingsnį: sausio 27 d. 140 Europos pieno tarybos narių Vatikane susitiko su Popiežiumi bei prašė jo paramos. Pieno gamintojai iš visos Europos – nuo Prancūzijos iki Lietuvos – atkeliavo į Romą, ieškodami palaiminimo sau, savo šeimoms bei savo sektoriui. Nuo 2015 m. balandžio Europos pieno tarybai priklauso ir J. Vilionio vadovaujama Lietuvos pieno gamintojų asociacija.

007_EMB_Vatican_8

Komentuodamas šį įvykį, Europos pieno tarybos prezidentas Romualdas Šaberis kalbėjo: „Popiežius su pieno gamintojais kalbasi iš širdies. Mes gyvename vadovaudamiesi tokiomis vertybėmis, kaip nuolankumas, tvarumas ir pagarba tam, ką gauname iš gamtos. Popiežiaus Pranciškaus palaiminimas mums labai daug reiškia, jis sustiprina mus siekiant savo tikslų“. 2015 m. gruodį, atverdamas šv. Petro bazilikos Šventuosius vartus, kurie buvo užrakinti 15 metų, Popiežius Pranciškus kalbėjo: „Atverkite man teisingumo vartus“. Pieno gamintojai taip pat ieško teisingumo. Tai pirmoji ir silpniausia grandis pieno gamybos grandinėje, turinti teisę kovoti už savo išlikimą, tokį ilgą laiką besitęsiant ypač žemų pieno supirkimo kainų periodui. Dėl politiškai sukelto produkcijos perviršio visoje Europoje pieno kainos krito 30-40 proc. ir šiuo metu vidutiniškai siekia vos 25 centus už litrą (Lietuvoje šiuo metu vidutiniškai mokama vos 17,5 cento už litrą bazinių rodiklių pieno), kai tuo tarpu gamybos kaštai viršija 40 centų. Kita vertus, prekybininkai ir perdirbėjai generuoja pelnus.
Europos pieno gamintojai šiuo metu yra ypač sudėtingoje situacijoje. Politikai ignoruoja kritinę situaciją sektoriuje, tačiau jie privalo skubiai įgyvendinti Europos pieno tarybos siūlomą rinkos reguliavimo programą. Tik tokiu atveju pieno gamintojai galės pragyventi iš savo veiklos.
Susitikime su Popiežiumi dalyvavęs LPGA vadovas Jonas Vilionis, komentuodamas šio neįprasto vizito tikslą, nevyniojo žodžių į vatą: „Į kurias duris bebelstume – niekas mūsų problemų negirdi. Kiek įstatymų bekurtume, kokias naujas taisykles beišgalvotume, kiek auditų perdirbimo įmonėse beatliktume – vis viena pieno gamintojas lieka labiausiai nukentėjęs, tas, ant kurio galvos galima nurašyti visus nuostolius. Valdininkai mūsų bėdų negirdi, perdirbėjai negirdi, niekam mes neįdomūs… Gal Dangus išgirs?“
Statistika rodo, kad lyginant su 2014 m., vien Lietuvoje perdirbimui žaliavinį pieną pardavę pieno gamintojai per 2015 m. nedagavo beveik 100 mln. eurų (2013 m. Lietuvoje perdirbimui supirkta 1338,6 tūkst. t žaliavinio pieno už 423,6 mln. Eur, 2014 m. atitinkamai 1434,4 tūkst. t už 401,8 mln. Eur, 2015 m. – 1437,69 tūkst. t už 308,7 mln. Eur). Europos Komisijos bei nacionalinės kompensacijos atlygino ūkininkams vos dalį šių nuostolių. Per paskutinius 6 mėnesius karvių skaičius Lietuvoje sumažėjo daugiau nei 16 tūkst.
Europos pieno tarybos
ir Lietuvos pieno gamintojų asociacijos informacija

2014 m. rugpjūtį Rusijai paskelbus maisto produktų embargą, o 2015 m. balandį Europos Sąjungai atsisakius ilgus metus…

Posted by Laikraštis „Gyvenimas“ on Tuesday, February 2, 2016

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *