Ilgametis „Žiburio“ draugas Fons Joosten gimnazijoje skaitė paskaitas

Nors atostogos baigėsi vos prieš savaitę, Prienų „Žiburio“ gimnazija jau sulaukė svečių – ilgametis gimnazijos rėmėjas ir daugelio mokinių bei mokytojų draugas Fons Joosten jau 30-tą kartą svečiavosi mūsų gimnazijoje. Kaip ir kasmet, taip ir šiais metais svečias visą savaitę – nuo sausio 18-osios iki 22-osios – dėstė paskaitas mokiniams įvairiomis temomis.

IMG_4089

Fons Joosten remia mūsų mokyklą nuo 1998 metų. Paklaustas, kaip keičiasi gimnazija, svečias džiaugėsi: „Per 18 metų mokykla pasikeitė neatpažįstamai. Šiandien mokykla yra gražesnė, mielesnė mokiniams. Džiaugiuosi, kad mano darbas šioje mokykloje buvo sėkmingas ir reikalingas, ir tikiu, kad mokykla su kiekvienais metais vis tobulės.“

IMG_4079Šiais metais anglų kalbos pamokų metu mokiniai klausėsi paskaitų „Emigracija į Europą“, „Aplinkosaugos problemos“, „Menas keliauti“, „Ar pinigai gali padaryti tave laimingą?“ Anot gimnazijos bičiulio Fons, šios temos yra gana sudėtingos, pasirengimas paskaitoms trunka kone 3 mėnesius. Svečias kalbėjo: „Nenoriu pateikti tik savo minčių, noriu į problemą pažvelgti ir kitu aspektu, todėl reikia pakankamai ilgai ruoštis. Tačiau tokiu būdu aš pats daug ką sužinau.“ Jis  pabrėžė ir paskaitų naudą mokiniams: „Jie ne tik susipažįsta su tam tikra nauja informacija, bet ir išgirsta kitokias nuomones. Gyvendami skirtingose Europos pusėse mes matome ir patiriame skirtingus dalykus, mąstome ir galvojame skirtingai. Aš dalijuosi savo patirtimi, mokiniai – savąja. Mes turime dalintis savo patirtimi vieni su kitais, bendrauti ir bendradarbiauti, mokyti ir mokytis. Tai yra labai svarbu, kai Europa yra laisva ir vieninga. Svarbu turėti ne tik vieną požiūrį ar nuomonę. Mokydamiesi vieni iš kitų, mes plečiame savo akiratį, papildome ir geriau pažįstame vieni kitus.“ Be to, mokiniams svečias linkėjo puikių ir įspūdingų gyvenimo nuotykių, kurie paliktų atmintyje daug prisiminimų.

Paklaustas, ar neatsibosta kelionės į tą pačią šalį, svečias linksmai atsakė: „Kodėl gi nekeliauti į Lietuvą, o ypač dabar? Čia galime mėgautis sniegu ir tikra žiema! Šiais metais Olandijoje sniego dar nebuvo, tad smagu gėrėtis ir žavėtis baltu kraštovaizdžiu.“ Bet to, kiekvienas vizitas jam atrodo vis kitoks – susipažindamas su naujais mokiniais, patiria vis ką nors naujo, todėl kiekviena kelionė yra įdomi.

Fons Joosten per visus 30 vizitų galėjo matyti, kaip keičiasi mokykla, mokiniai, Prienai. Galime sakyti, kad Fons – tarsi mokytojas, daug metų dirbantis „Žiburio“ gimnazijoje. Tikimės, kad šis mokytojas dar ilgai lankysis mūsų mokykloje. Paklaustas nusišypso: „Jei kviesite, būtinai atvažiuosiu. Atvažiuosiu į Lietuvą tol, kol bus mokinių, norinčių išgirsti tai, ką turiu pasakyti ir papasakoti.“

Augustė Lyberytė

Nuotraukos Miglės Kazlauskaitės

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *