Stakliškių seniūnijos jaunimą sveikos gyvensenos moko Europos čempionato dalyvis

Nikitn3Šeštadienio vakaras. Kiek mažiau nei 300 gyventojų turinčio Užuguosčio miestelio mokyklos salėje ryškiai dega šviesa. Nors mokykla jau neveikia septynerius metus, tačiau čia gimęs ir augęs sporto entuziastas Gintautas Sodaitis vis sugrįžta. Ir sugrįžta ne vienas.

Verslininkas ir Darbo partijos narys G. Sodaitis jau prieš savivaldos rinkimus kalbėjo apie specialius projektus, kurie būtų skirti šio regiono vaikams. Rinkimai baigėsi, tačiau politikas nepamiršo savo pažadų ir toliau sėkmingai vykdo net du socialinius projektus – „Sveikame kūne – sveika siela“ ir „Būk saugus savo aplinkoje“.

Buvusios Užuguosčio mokyklos sporto salėje vėl aidi vaikų balsai. Trenerių komandų klauso tiek visai mažiukai pypliai, tiek septyniolikmečiai. G. Sodaitis kartu su bendražygiais čia kiekvieną šeštadienį Stakliškių seniūnijos vaikams organizuoja nemokamas bendrojo fizinio pasirengimo ir kovinio sporto treniruotes. Vaikai ir jaunimas gali išbandyti tiek brazilų džiu-džitsu, tiek žydų krav-maga kovų subtilybes.

Sodaitis2„Jau seniai turėjau mintį įgyvendinti projektą „Sveikame kūne – sveika siela“ savo gimtame Prienų rajono Užuguosčio kaime. Džiaugiuosi, kad treniruotėse lankosi daugiau nei 30 vaikų ir jaunimo, kurie yra pasiruošę kiekvieną savaitę lankyti užsiėmimus, – pasakojo G. Sodaitis. – Stakliškių gimnazijoje suorganizavau ir paskaitą-seminarą, kurioje moksleiviams papasakojome daug įvairių dalykų apie sveikos gyvensenos ir fizinio aktyvumo naudą bei diskutavome apie saugumo, bendravimo problemas. Noriu, kad būtų stabdomas smurtas ir patyčios mokyklose bei artimoje aplinkoje, didinamas vaikų ir jaunimo saugumas mokyklose ir gatvėse, skatinama sveika gyvensena ir fizinis aktyvumas“.

NikitinProjekte „Sveikame kūne – sveika siela“, kurį G. Sodaitis vykdo su Kūno kultūros ir sporto departamentu prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, mokoma, kaip išvengti, kontroliuoti arba apsiginti konfliktinėse situacijose.

„Šiuo metu pasaulinė „Gracie Barra“ asociacija organizuoja programą, kuri skirta prieš smurtą ir patyčias mokyklose. Ši problema Lietuvoje itin aktuali, tačiau ja niekas realiai neužsiima, – teigia politikas G. Sodaitis. – Socialiniai pedagogai gali tik pašnekėti, tačiau vaikai nėra mokomi nekonfliktuoti ar už save pastovėti. Vaikai nemokomi patriotiškumo, nežino, kas yra pagarba kitam, garbė ar orumas. Turime tikslus, kad Prienų rajone, Vilniuje, Kaune ir kituose miestuose, su vietos valdžios palaiminimu mes šią programą galėsime įgyvendinti. Prienų rajone aš tai jau darau. Startavau Užuguostyje, tačiau turiu planų šią veiklą tęsti ir kitose rajono mokyklose. Aš pats turiu sūnų ir matau, ko reikia mūsų vaikams“.

Nikitin2Kartu su G. Sodaičiu užsiėmimus Prienų rajone veda ir su jaunimu bendrauja savo sričių profesionalai. „Krav Maga Haim Zut Lithuania“ ir „Gracie Barra Vilnius“ instruktorius Vaidas Jokubauskas bei Brazilijos džiu-džitsu bei Gracie Barra federacijos kovų specialistas Denisas Nikitinas.

„Smagu, kad galiu prisidėti prie tokio projekto. Gintautas mane pakvietė ir iškart sutikau. Tai galimybė perduoti savo žinias tiems, kuriems to labiausiai reikia. Man patinka dirbti su vaikais. Jie atidžiai klausosi, gilinasi į visas smulkmenas, daug klausinėja. Puiku, kai žinai, kad jie vakarus leidžia ne prie kompiuterio ar gatvėje, o sporto salėje. Kasdien visi kartu tobulėjame. Aš pasisemiu žinių iš jų, o jie iš manęs“, – pasakojo iš Ukrainos kilęs D. Nikitinas, kuris turi purpurinį džiu-džitsu diržą bei Europos čempionate šiais metais užėmė 5-ąją vietą.

SodaitisBūtent G. Sodaitis kartu su D. Nikitinu Lietuvoje ir įkūrė Brazilijos džiu-džitsu asociaciją. Džiu-džitsu – tai kovos menas, kurio pagrindą sudaro imtynių veiksmai ir kova ant žemės.

„Tai pagalba geram treneriui iš Donecko D. Nikitinui, kuris dėl bombardavimo nebeturi namų Ukrainoje, – pasakoja G. Sodaitis. – Jis tikrai gali duoti daug naudos sportininkams, yra išauginęs ne vieną sporto meistrą. Jam padedant kartu bandome apjungti kuo daugiau bendrų interesų turinčių žmonių, norime sukurti sąlygas, kad kiti žmonės galėtų mokytis ir treniruotis. Man patinka kovinės sporto šakos, domiuosi jomis nuo 13 metų, tačiau nei vienos negalėčiau išskirti, nes jos visos tarpusavyje susijusios. Yra imtynės, yra smūginės sporto šakos, yra mišrios kovos. Vienos skirtos savigynai, kitos daugiau populiarinamos kaip sporto šakos. Man teko kelias kovų rūšis išbandyti. Kai buvau jaunesnis, domėjausi Tailando boksu, kikboksu, kovine savigyna, vėliau teko pereiti prie imtynių, dziudo, brazilų džiu-džitsu, krav magos. Kiekviena sporto šaka formuoja žmogaus intelektą, mąstyseną“.

Projekto organizatoriai ir toliau nežada sustoti bei žada pasiūlyti Prienų rajono vaikams ir jaunimui dar daugiau sportinės veiklos, kuria galėtų užsiimti visi norintys.

„Pasisekė Stakliškių krašto vaikams, – socialiniame tinkle teigė Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja ir Darbo partijos Prienų skyriaus pirmininkė Rima Zablackienė. – Tokio lygio trenerių galėtų pavydėti ir vilniečiai bei kauniečiai. Ir visa tai – nemokamai. Džiaugiuosi G. Sodaičio iniciatyva ir realiu rūpesčiu kaimo vaikų ir jaunimo užimtumu“.

Rubrikoje Sportas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *