„Jaunimas turi noro ir idėjų kurti verslus, trūksta pinigų ir žinių…“

andriukBirštono gimnazijos ketvirtos klasės gimnazistas Mantas Andriukevičius, dalyvavęs virtualiame orientaciniame žaidime „Europa investuoja“, ne tik teisingai atsakė į kelis viktorinos klausimus, atrado paslėptą frazę, bet ir pateikė pasiūlymą, kaip kūrybiškai savo bendruomenėje investuotų 315 mlrd. eurų.
„Jeigu turėčiau 315 mlrd. eurų, tai investuočiau į jaunų žmonių vykdomus verslus ir verslo idėjas, nes jaunimas turi pakankamai kūrybiškumo ir noro sukurti kažką naujo, deja, trūksta žinių ir pinigų. Kurčiau aukšto lygio down-hill dviračių, riedlenčių trasas ir kitų sportų aikštynus, kurie patrauktų užsieniečių dėmesį,“ – rašė M.Andriukevičius.
Birštoniečio Manto Andriukevičiaus idėja buvo pripažinta viena iš įdomiausių ir pelnė jam Europos Komisijos prizą – išmanųjį laikrodį Pebble Steel, kurį jam EK atstovybėje Vilniuje įteikė Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Jyrki Katainen. Tai buvo proga pakalbinti Mantą ir sužinoti jo nuomonę apie jaunimo verslumo galimybes ir aplinką.
– Ko gero, į virtualųjį orientacinį žaidimą užsukai neatsitiktinai? Galbūt rimčiau domiesi verslu ir investicijomis?
– Šį konkursą pastebėjau visai atsitiktinai. Facebook’e seku Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje puslapį, skaitau pazinkeuropa.lt tinklalapį, nes jame dažnai pasidalinama įdomiais straipsniais, konkursais ar kita informacija. Pastebėjau naują virtualų orientacinį žaidimą, nusprendžiau jį išbandyti (kažkada anksčiau buvo panašų surengę – jame dalyvavau, patiko ir įsiminė). Pirmas etapas buvo viktorina, atsakęs į klausimus teisingai, už poros dienų gavau elektroninį laišką su kitomis užduotimis. Apie ES investicijas sužinau žiniasklaidoje arba tame pačiame Europos Komisijos puslapyje.
Kalbant apie verslą, tai mane labiausiai domina naujos lietuvių arba užsieniečių įmonės ar verslo idėjos (startupai), apie juos gausu naujienų internete. O akcijomis, Forex prekyba, susidomėjau neseniai, norėčiau pradėti po truputį tuo užsiiminėti, tačiau tai yra sudėtinga. Šaunu, jei būtų kažkokie popamokiniai kursai, kur gautume investavimo pradžiamokslį.
– Ar pritari nuomonei, kad Europos, o taip pat Lietuvos ateitis – jaunimo rankose, nes jis turi pakankamai idėjų, užsispyrimo imtis verslų? O kaip vertini verslo aplinką, jaunimo pasirengimą ir materialines galimybes savo idėjas pritaikyti praktiškai?
– Mano nuomone, mūsų karta daug ką pakeis ne tik verslo rinkoje, bet ir politikoje. Jaunimas turi daug energijos, kūrybingumo, darbštumo, daug naujų idėjų, kurias siekia įgyvendinti. Jie nenori, kad kažkas jiems vadovautų, nori dirbti sau ir dėl savęs. Pažiūrėkit, kiek daug mokinių, net nesulaukusių pilnametystės, jau vykdo savo veiklą. Nors ir yra daug noro, dažniausiai pritrūksta pinigų arba žinių idėją paversti realybe. Žinoma, yra organizacijų, kurios konsultuoja ir padeda įsikurti naujiems verslams. Geriausia, jei su jaunuoliais dirbtų patyręs žmogus, kuris bet kada galėtų pagelbėti.
– Ar esi kada nors bandęs užsiimti kokiu nors verslu? Kaip manai, kas būtų sunkiausia įgyvendinant verslo idėjas praktikoje?
– Praėjusiais metais su draugais dalyvavom projekte „Skrydis verslo klase“, kuriame reikėjo sugalvoti savo verslo idėją. Savo mokykloje buvom geriausi, tad vykom į Marijampolę, kur su kitomis komandomis iš visos Lietuvos pristatinėjome savo idėjas. Patekome tarp šešių geriausių komandų (prizinių vietų nebuvo) ir laimėjome Birštono kraštiečių įsteigtą prizą. Mūsų idėja buvo atidaryti mobilų nealkoholinių kokteilių barą. Labai gaila, bet mums nepavyko įsteigti įmonės, nes vasarą komanda išsiskirstė, likau tik aš su draugu, o mes nepilnamečiai. Mūsų NoN baro prototipą buvo galima pamatyti Birštono jaunimo klubo diskotekoje ir Birštono šventėje. Sunkiausia yra išlaikyti darnią komandą, numatyti rizikas ir tiksliai apskaičiuoti biudžetą.
– Pakomentuok savo investavimo idėją žaidimui „Europa investuoja“, kaip ją pritaikytum Birštonui?
– Norėtųsi, kad daugiau pinigų būtų investuota tokiems dalykams, kaip: BMX, riedlenčių rampos po stogu, longboard trasos, down-hill dviračių trasos, automobilių drifto vietos ir kita. Tai sudarytų daugiau galimybių užsiimti šiais „netradiciniais“ sportais. Aukšto lygio trasos pritrauktų ir užsieniečių susidomėjimą, jose būtų įmanoma surengti tarptautines varžybas. Birštone jau sukurtos geros vietos, kur galima užsiimti kai kuriais iš šių sportų. Jaunas vaikinas įkūrė puikų nuomos punktą „Laisvalaikio terapija“, ir pagaliau Centrinio parko rampos yra naudojamos pagal paskirtį. Beje, jis organizuoja šaunius, kurorte dar nematytus renginius ir varžybas.
– Norisi sužinoti daugiau apie tave, tavo pomėgius. Ar sieji savo gyvenimą su gimtine?
– Paskutiniai metai mokykloje, todėl daugiausia laiko skiriu mokslams. Mėgstu dalyvauti projektuose ir konkursuose. Esu Birštono gimnazijos mokinių parlamente, jaunųjų Šaulių sąjungoje. Labai mėgstu keliauti, laisvalaikį leidžiu su draugais, sportuoju. Studijuoti ketinu Lietuvoje, norėčiau Vilniuje, VGTU universitete. Labiausiai mane traukia tikslieji mokslai, tačiau ką konkrečiai norėčiau mokytis, dar ieškau. Birštono tikrai neketinu užmiršti ir manau, kad savaitgalius ir vasaras tarp mokslo metų leisiu čia.
Kalbino Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *