Šešėlinė susisiekimo „ministrė“ svajoja apie teisės studijas

FB-SV409335Septintus metus vykdomame projekte „Moksleiviai – į Vyriausybę“ dalyvavo ir Stakliškių gimnazijos abiturientė Deimilė Diškevičiūtė. Projektas jau daugiau nei dviems šimtams moksleivių leido „iš vidaus“ pamatyti, kaip yra valdoma valstybė, pakeisti nuomonę ir sulaužyti stereotipus apie valstybės tarnybas, suteikė neįkainojamos patirties, dovanojo nepamirštamus nuotykius ir naujus draugus.
IMG_0221Kur atliks praktiką, mokiniai galėjo pasirinkti iš anksto. Buvo galima rinktis ministerijas arba Vyriausybės kanceliariją. Deimilė norėjo iš arčiau susipažinti su Teisingumo arba Susisiekimo ministerijų veikla. Teisingumo ministerija ją domina todėl, kad svajoja apie teisės studijas. O Susisiekimo ministerija, kurioje ir buvo paskirta atlikti stažuotę, anot Deimilės, apima viską – ne tik kelius (žemę), bet ir vandenį bei orą, o tai yra labai įdomu.
Kartu su kitais dvidešimt devyniais laimingaisiais, atvykusiais iš visos Lietuvos ir „dirbusiais“ šešėliniame moksleivių „ministrų“ kabinete, Deimilė gyveno jaunimo nakvynės namuose „Filaretai“, nuo 8 iki 17 valandos „dirbo“ ministerijose, o vakarais susitikdavo su žinomais Lietuvoje žmonėmis.
_MG_0459– Dienotvarkė buvo labai įtempta, tačiau ir įspūdžiai – nepamirštami, – pasakojo Deimilė.
Susisiekimo ministerijai priklauso 23 įmonės, tokios, kaip AB „Lietuvos paštas“, AB „Lietuvos radijo ir televizijos centras“, Vilniaus oro uostas, VĮ „Oro navigacija“, Valstybinė geležinkelio inspekcija, AB „Lietuvos geležinkeliai“, Lietuvos automobilių kelių direkcija ir kt. Šešėlinės susisiekimo „ministrės“ susipažino su išvardintųjų įmonių veikla ir, anot Deimilės, jiems buvo parodyta ir tai, ko paprasti lankytojai pamatyti negali.
Susitikimas su susisiekimo ministru Rimantu Sinkevičiumi ir kitais ministerijos darbuotojais (moksleivių kuratore Daiva Rickevičiūte, viceministru Algiu Žvaliausku, Kelių transporto ir civilinės aviacijos politikos departamento direktoriumi Gražvydu Jakubausku ir kt.) nustebino dėl to, kad atsakingi specialistai su mokiniais bendravo kaip su sau lygiais.
– Buvome susitikę ir su Ministru Pirmininku Algirdu Butkevičiumi. Jis pasirodė labai šiltas, nuoširdus, paprastas ir protingas žmogus. Ne tik diskutavome įvairiais klausimais, bet ir fotografavomės, darėme asmenukes. Su užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi kalbėjome apie padėtį pasaulyje, Ukrainoje bei pabėgėlius, – dar neišblėsusiais įspūdžiais dalijosi Deimilė.
FB-SV409254Jaunieji „ministrai“ susitiko su kanojininku J.Šuklinu, bušido čempionu S.Maslobojevu, buvusiu plaukiku V.Januškaičiu, projekto „krikštatėviu“ M.Majausku.
– Vieną vakarą buvome nuvykę į svečius pas profesorių dr. Vladą Bumelį, įmonės „Biotechpharma“, gaminančios vaistus nuo vėžio, savininką. Jis mums net laboratoriją aprodė, papasakojo, kas kaip vyksta. Įdomus faktas – šios įmonės, kaip ir Stakliškių gimnazijos, simbolis – bitutė, – pasakojo Deimilė.
Šešėlinio moksleivių ministrų kabineto nariai stebėjo ir Vyriausybės posėdį. Tiesa, jame savo pasiūlymų nepateikė. Tačiau turėjo įvykdyti labai svarbią užduotį – pasiūlyti sprendimo būdų, kaip mažinti atskirtį tarp skirtingų etninių žmonių grupių Lietuvoje bei kaip juos labiau integruoti į šalies gyvenimą, išsaugant jų tautinį tapatumą. Šia tema moksleiviai daug diskutavo, siūlė ir aptarinėjo savo idėjas.
DSC_1004– Savo idėjas pateikėme projekto uždarymo metu, pristatant savaitės darbą. Tikimės, kad bent dalis jų bus naudingos ir įgyvendintos, – viliasi „ministrė“ Deimilė.
Matyt, ilgai dar neišblės įspūdžiai iš įvairių per savaitę aplankytų vietų. Po apsilankymo pašte, pamačius, kiek kartų mažytis laiškelis ar siuntinėlis turi būti pačiupinėtas, kol atkeliauja į mūsų rankas, pasikeitė Deimilės nuomonė apie pašto veiklą. Lietuvos radijo ir televizijos centro darbuotojai „ministrams“ parodė tai, ko eiliniai Televizijos bokšto lankytojai nemato. Vilniaus oro uoste buvo sudaryta galimybė apsilankyti VĮ „Oro navigacija“ ir pamatyti, kaip dispečerinėje valdomi lėktuvų nusileidimai ir pakilimai bei vadovaujama virš Lietuvos praskrendantiems lėktuvams.
FB-TL408589O kur dar pažintis su Valstybinės geležinkelių inspekcijos, apie kurią Deimilė iki projekto net girdėjusi nebuvo, veikla, Vaidotų geležinkelio stoties traukinių valdymu ir sąstatų formavimu, ekskursija į Lietuvos kelių muziejų Vievyje.
– Neįkainojama patirtis ir įspūdžiai, nauji draugai! Neabejoju, kad visa tai prisiminsiu visą gyvenimą, – sakė Deimilė.
Rugsėjo 1-osios skambutis abiturientei priminė, kad vasaros įspūdžius teks padėti „į stalčių“ ir imtis kasdienės veiklos. Vienai geriausių Stakliškių gimnazijos mokinių mokslai didelių sunkumų nesukelia, tačiau artėjantys valstybiniai egzaminai atsipalaiduoti taip pat neleidžia.
IMG_0396Paklausta, ką veikia laisvalaikiu, Deimilė atsakė, kad jo turi mažai. Ir pradėjo vardinti savo veiklas: organizuoja ir veda renginius, dainuoja mokyklos chore, gieda bažnyčioje, yra skautė, prireikus vaidina ar veda renginius Kultūros ir laisvalaikio centre, anksčiau ir šokių pamokas lankė, ir muzikos mokykloje mokėsi, šiuo metu lanko vairavimo kursus.
– Visur manęs pilna! – juokėsi aktyvi mergina.
Ir namuose veiklos netrūksta. Juk yra vyriausia penkių vaikų būryje. Po metų „vadovavimą“ jaunesniesiems perleis, dvejais metais jaunesnei sesei Aurelijai, o pati tikisi pradėti naują – studentišką – gyvenimą Kaune.
Kodėl ne Vilniuje? Todėl, kad Vytauto Didžiojo universitetas jai atrodo labai solidus ir patrauklus. Ir Kaunas, kaip miestas, patinka. Užsienis merginos nevilioja – ten norėtų nebent pusmečiui pagal studentų mainų programą išvykti.
Deimilė turi ir vieną „rimtą“ problemą – jau dvejus metus planuoja, kad rinksis teisės studijas Kaune, VDU, tačiau kokias studijų kryptis įrašyti kaip atsargines, nesugalvoja!
Laima Duoblienė

Rubrikoje Uncategorized. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *