Pociūnuose gaminami sklandytuvai pristatyti tarptautinėje parodoje

UAB „Sportinė aviacija ir Ko“ yra viena iš penkių pasaulio įmonių ir vienintelė Baltijos šalyse, kurianti ir gaminanti aukščiausios klasės sklandytuvus. Įmonė, savo veiklą pradėjusi dar 1969 metais, nuo 1972 -ųjų gamina plastmasinės konstrukcijos sklandytuvus. 1972 metų rudenį į orą pakilęs pirmasis BK-7 „Lietuva“ tapo visų vėlesnių įmonėje sukurtų atviros klasės plastmasinių sklandytuvų „Lietuva“ konstrukcijų LAK-9, LAK-10, LAK-12, LAK-17 ir kitų prototipu.2015-04-16 09.59.26
Per 400 įmonėje pagamintų įvairių tipų sklandytuvų sėkmingai skraido ne tik Lietuvoje, bet ir dar trisdešimtyje pasaulio šalių: Latvijoje, Estijoje, buvusioje Sovietų Sąjungoje, Anglijoje, JAV, Vokietijoje, Austrijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Lenkijoje, Bulgarijoje, Vengrijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Argentinoje, Pietų Afrikoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir kitur.
Siekiant praplėsti turimas rinkas užsienyje, įmonėje įgyvendintas projektas „UAB „Sportinė aviacija ir Ko“ produktyvumo ir konkurencingumo didinimas“. Jis vykdytas pagal 2007- 2013 m. Ekonomikos augimo veiksmų programos prioriteto „Verslo produktyvumo didinimas ir verslo aplinkos gerinimas“ priemonę „Naujos galimybės“. Bendra projekto vertė – 104 303,38 Lt. Didžioji dalis lėšų – 86 413 Lt – iš Europos Sąjungos fondų.
2013 – 2015 metais įmonėsprodukcija buvo pristatyta trijose tarptautinėse aviacijos parodose: „Aero 2013“, Friedrichshafen (Vokietija), „Pararudniki 2014“, Rudniki (Lenkija), „Aero 2015“, Friedrichshafen (Vokietija).
Kartu su daugiau nei 630 dalyvių iš 35 pasaulio šalių UAB „Sportinė aviacija ir Ko“ Vokietijoje vykusioje tarptautinėje parodoje „Aero 2015“ lankytojams pristatė 15/18 metrų ir atviros klasės sklandytuvą LAK-17B FES. Parodoje, be sklandytuvų, buvo pristatomi ir kiti orlaiviai: lėktuvai, ultralengvieji lėktuvai, turbopropeleriniai ir verslo klasės reaktyviniai lėktuvai.
2015-04-16 10.00.31Įmonė savo gaminius pristatinėjo individualiame 130 kv.m stende FW-21, Foyer West salėje. Ekspozicija sulaukė didelio dėmesio, ją apžiūrėjo apie 800 parodos lankytojų, su kai kuriais iš jų buvo užmegzti nauji daug žadantys kontaktai, pasirašytos naujos sklandytuvų gamybos sutartys. Pasirašytų ir planuojamų pasirašyti sutarčių vertė – 38 tūkst. eurų. Du sklandytuvai LAK-17B su 18 m ilgio sparnais iškeliaus į šiaurinę Vokietiją. Preliminarios sutartys yra pasirašytos su dar penkiais potencialiais užsakovais iš Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Olandijos ir Japonijos. Tikimasi, kad eksportas augs ir kitais metais.
Įmonėje gaminamas sklandytuvas LAK – 17B gali būti įvairių modifikacijų – su 13,5 m, 15 m, 18 m, 21 m ilgio sparnais, su elektriniu varikliu arba be jo.
– Ateitis – sklandytuvai su elektriniais varikliais, – sakė UAB „Sportinė aviacija ir Ko“ pardavimų vadybininkas Stasys Skalskis, pats sklandytuvo kabinoje praleidęs per 3000 valandų. – Tokie sklandytuvai sparčiai populiarėja pasaulyje. Pilotus vilioja nepriklausomybė – vietoje tūpimo į aikštelę – įjungti elektra varomą variklį ir saugiai grįžti į aerodromą.
S.Skalskio teigimu, dalyvaujant parodose atsiveria daugiau galimybių buti pamatytiems ir įvertintiems:
– Patirtis rodo, kad pasibaigus parodai užsakymai ateina po pusės metų ar net metų, nes sklandytuvas – nepigus pirkinys, todėl pirkėjui reikia laiko pagalvoti.
Sklandytuvų gamintojai puikiai įvertino dalyvavimo parodose rezultatus. UAB „Sportinė aviacija ir Ko“ vadovų manymu, parodose eksponuoti naujo modelio sklandytuvai pasirodė pakankamai patrauklūs parodų lankytojams, todėl tikimasi, kad Pociūnuose pagaminti sertifikuoti sklandytuvai bus vis dažniau pastebimi įvairiose tarptautinėse varžybose ir garsins Prienų bei Lietuvos vardą.
Įmonėje ne tik projektuojami bei gaminami sertifikuoti pagal Europos aviacijos saugumo agentūros (EASA) standartus aukštos kokybės sklandytuvai LAK-17B, LAK-19, LAK-20, motorizuoti sklandytuvai, bet ir priekabos sklandytuvams transportuoti, teikiamos jų aptarnavimo paslaugos (sklandytuvų garantinė ir techninė priežiūra, remontas). Įmonė turi patvirtintą EASA PART 21 gamybos organizacijos leidimą ir turi teisę atlikti orlaivių ir orlaivių komponentų gamybą bei išduoti tinkamumo naudoti pažymėjimą.
Laima Duoblienė

Rubrikoje Jaunimo skveras. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *