Pasigamink savo tautinę lėlę

Nemuno kilpų regioninio parko direkcija, paminėdama Etnografinių regionų metus, kartu su partneriais organizavo ciklą renginių, skirtų vaikams ir suaugusiesiems. Birštono ir Prienų savivaldybių gyventojai, besidomintys savo krašto tautiniu drabužiu, jo sukūrimo ir keitimosi istorija, buvo kviečiami į parodas, konferencijas ir edukacinius užsiėmimus. Copy of lėlės1
Paskutinis šio ciklo renginys buvo skirtas tautinės lėlytės gaminimui. Edukacinį užsiėmimą „Lėlės – etnografinių regionų atstovės“ vedė lėlininkė, senosios žaislininkystės puoselėtoja, tradicinių amatų meistrė Aušra Petrauskienė. Žagarėje Aušra yra įkūrusi „Lėlių namus“. Edukacijos pradžioje buvo aptariamos pagrindinės spalvos, būdingos skirtingiems regionams. Vėliau buvo pasakojama apie raštus, siuvinėjimo ir puošimo technikas, medžiagos pasirinkimą, šventinį ir darbinį drabužį, pagrindinius puošybos elementus, juostų pynimą, galvos apdangalus.
Kiekvienas edukacinio užsiėmimo dalyvis turėjo pasirinkti spalvas, medžiagas, iš kurių ir turėjo gimti lėlytė. Prasidėjus darbui, net nepastebėjome, kaip greitai mūsų rankose lėlės įgauna pavidalus. Darbas virte virė, net nepastebėjome, kaip pora valandų tirpte ištirpo, ir jau kiekviena edukacinės programos dalyvė savo rankose laikė tautiniais drabužiais pasipuošusias lėlytes. Pradžioje dar turėję baimių, kad nemokame padaryti tokių sudėtingų darbelių, pabaigoje džiaugėmės savo kūriniais. Visos lėlės buvo skirtingos, bet ir gražios, atspindinčios skirtingus regionus, pasipuošusios karūnėlėmis ar vainikėliais, apsijuosiusios tik ką išaustomis juostomis.
Dėkojame Aušrai už patarimus edukacinio užsiėmimo metu, o dalyvėms linkime pasigaminti ir padovanoti dar ne vieną tautinę lėlytę savo draugams ar artimiesiems.
Ramutė Milušauskienė
NKRP direkcijos vyr. specialistė

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *