Atnaujins kryžius ir medinius paminklus

Prienų krašto muziejuje atidaryta jau šeštą kartą veikianti jaunimo meninių, profesinių įgūdžių tobulinimo stovykla. Šios stovyklos iniciatoriai – VšĮ „Meninė drožyba“ darbuotojai – ne tik kuria, bet ir gaivina, puoselėja ir skleidžia kryždirbystės amato tradicijas.

DSC02842

Laikui bėgant, intencijos, anksčiau buvusios ypač reikšmingomis, nugrimzta į užmarštį, jų įamžinimo iniciatoriai išeina, todėl svarbius įvykius ir iškilius žmones menantys kryždirbystės kūriniai ilgainiui sunyksta.
Vykdydami projektą „Prienų ir Birštono krašto kryždirbystė ir meistrai. Sisteminis katalogas“, VšĮ „Meninė drožyba“ darbuotojai nufotografavo ir aprašė visus šiuose regionuose esančius kryždirbystės objektus bei pasižymėjo esančius viešosiose erdvėse, kuriems reikia restauravimo arba konservavimo. Ieškant būdų, kaip istoriškai svarbius gyvenimo etapus, datas ir iškilius žmones menančius paminklinius statinius atgaivinti, apsaugoti nuo išnykimo, pradėta rengti ši stovykla. Joje dirba ne tik Prienų kryždirbystės meistrai, į pagalbą pasitelkiamas ir akademinis jaunimas. Šiais metais stovykloje dirbs trylika studentų iš Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakulteto bei Rygos statybos kolegijos.
Ši edukacinė vasaros stovykla svarbi tuo, kad jaunimas ne tik dalijasi įgytomis žiniomis su amatininkais ir vietos jaunimu, bet ir atlieka konkrečius, viešosiose erdvėse esančių mažosios architektūros statinių atnaujinimo, konservavimo darbus. Pirmojoje stovykloje, vykusioje 2009 m., buvo restauruoti Prienų Revuonos parko mediniai mažosios architektūros statiniai. Vėlesnėse – Prienų globos namų teritorijoje esantys paminkliniai stogastulpiai ir lauko suolai, taip pat medžio dirbiniai, pastatyti vaikų literatūros poeto Anzelmo Matučio gimtinėje Zomčinės kaime, Atminties tako mediniai statiniai ir kiti objektai.
DSC02856Šių metų stovyklos, kurią finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir LR Kultūros ministerija, Prienų rajono savivaldybė bei kiti rėmėjai, metu planuojama atnaujinti ar konservuoti 24 objektus: kryžius, skulptūras, koplytstulpius, esančius Prienų mieste bei rajone. Šiuos numatytus objektus apžiūrėjo specialistai. Buvo nuspręsta dviejų iš jų, stovinčių partizanų žūties vietose miške, negaivinti, o vietoj jų, pasitaikius progai, pastatyti naujus.
Tačiau, kaip sakė VšĮ „Meninė drožyba“ direktorius Algimantas Sakalauskas, atsirado naujų, nenumatytų objektų. Pavyzdžiui, Balbieriškyje šalia paminklo prelatui M.Krupavičiui stovi kryžius, kurį reikia sutvarkyti. Papildomų objektų atsirado ir kitose vietose, nes medinės skulptūros nėra ilgaamžės, jas reikia nuolat prižiūrėti.
Kūrybinės sėkmės, gero oro ir produktyvaus darbo stovyklos dalyviams linkėjo Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis, stovyklos rėmėjai bei partneriai.
Kauno kolegijos J. Vienožinskio menų fakulteto dekanė Sigita Saulėnienė sakė, kad į Prienus jų studentus vilioja keletas veiksnių: galimybė dirbti kartu su profesionalais bei profesionalia įranga, nuostabi gamta, aplinka, kuri menininkui yra labai svarbi, bei galimybė pamatyti restauruojamą objektą natūralioje aplinkoje, pabandyti jam suteikti pirmapradį vaizdą.
Stovykla vyks dešimt dienų.
Laima Duoblienė

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *