Gamtos mokslų konkurse – tarp geriausių darbų

Balandžio 30 d. Švietimo ir mokslo ministerijoje Ovalioje salėje iškilmingai apdovanoti Respublikinio gamtos mokslų konkurso „Mūsų eksperimentas“ laureatai. Jais tapo ir Jiezno gimnazijos mokiniai Inesa Rūzgytė, Gytis Dubovikas, Lukas Nenartavičius ir Delianas Palinauskas, atlikę integruotą biologijos-chemijos ir fizikos  eksperimentą „Dirvožemio bankas“ (mokytoja Joalita Jurkevičienė).  Komandos darbas pateko į geriausių darbų nugalėtojų  dešimtuką. Iš viso konkursui buvo pateikta 49 tiriamieji darbai. 

IMG_3475

Konkurso darbų tematika – fizikos, chemijos, biologijos eksperimentai bei jų integraciniai ryšiai. Mokiniai kėlė hipotezes, būsimų eksperimentų tikslus ir uždavinius, naudodamiesi mikroskopais, cheminiais reagentais ir biologiniais preparatais, kompiuterine ir kita įranga atliko savo tyrimus, kurių eigą filmavo, išsamiai aprašė ir pateikė konkursui. Svarbiausias vertinimo kriterijus – moksliškumas.
Jiezniškių darbo tikslas buvo nustatyti skirtingų tipų dirvožemio fizikines, chemines ir biologines savybes, pagilinti ir susieti gamtos mokslų žinias, suvokiant gamtos vientisumą, išmokstant numatyti savo veiklos padarinius ir jų grįžtamąjį poveikį.

user comment

user comment

Tai labai aktuali tema, nes daugelio mokinių tėvai turi nuosavos žemės, ūkininkauja – patys užsiaugina daržovių, pasigamina pieno ir mėsos produktų. Jų turima žemė – tai ir istorija, susijusi suLietuvos Nepriklausomybės kovomis 1918 – 1920 metais, su valstybės tuo metu įgyvendinta žemės reforma, žemės praradimu sovietmečiu ir vėl atgavimu 1990 metais, valstybei tapus nepriklausoma. Vadinasi, jiems žemė – ne tik maitintoja, ne tik turtas, bet ir šeimos atmintis.
Šis projektinis darbas taip pat turi savo istoriją. Kai septintos klasės mokiniai per biologijos pamoką išėjo į netoli esančią natūralią pievą susipažinti su augalų įvairove, visai šalia pamatė herbicidais nuo piktžolių nupurkštą, tarsi nudegintą, žemės ūkio bendrovės lauką. Tada ir kilo mintis patyrinėti iš skirtingų vietų paimto dirvožemio savybes, daugiau sužinoti apie dirvožemio degradaciją ir stengtis išsiugdyti savo bendruomenėje (šeimoje, mokykloje, valstybėje, pasaulyje) nevartotojišką požiūrį į gamtą.
Septintos klasės mokinių žinios ir gebėjimai dar nėra tokio lygio, kad galėtų atlikti sudėtingesnius bandymus ir taikyti moksliškesnius tyrimo metodus, norint gauti patikimus rezultatus. Į pagalbą buvo pasitelkta visagalė reklama, kurioje buvo paprašyta vyresniųjų klasių mokinių pagalbos. Jie išgirdo, susidomėjo, išsiaiškino šiandienos svarbiausias su dirvožemiu susijusias problemas: žemės ūkio paskirties žemės plotų mažėjimo dėl miestų ir pramonės plėtros, užterštumo, vandens ir vėjo erozijos, suslėgimo, organinės medžiagos mažėjimo, bioįvairovės nykimo, druskėjimo ir rūgštingumo.
Kūrybinio gamtos mokslų konkurso „Mūsų eksperimentas“ nugalėtojų vadovai gegužės 3 – 9 dienomis stažavosi Belgijos mokslo centruose. Stažuotė buvo skirta susipažinti su praktine tyrimų baze, apsvarstyti būsimų ilgalaikių pedagogų stažuočių programų gaires, susipažinti su STEM bei STEM ugdymo inovacijomis, taikomomis Belgijos mokslo ir mokymo centruose: Baltymų inžinerijos centre, Karališkajame gamtos mokslų institute, Technopolyje. Labiausiai mokytojai buvo sužavėti Technopoliu, nes tai ugdymo centras, pritaikytas taip vadinamiems Z kartos vaikams, kurie nori mokytis kitaip. Technopolis įrengtas Mecheleno mieste netoli Briuselio. Išsamiai su centro teikiamomis galimybėmis galima susipažinti jo puslapyje www.technopolis.be, čia pateikiama daug metodinės medžiagos mokytojams (taip pat ir anglų kalba). Technopolyje – daugiau nei 100 interaktyvių stendų, galimybė praktiškai atlikti gamtos mokslų bandymus, laisvai kurti, dirbti genų inžinerijos, trimačių spausdintuvų laboratorijose, dalyvauti mokslo šou programose. Per metus centrą aplanko beveik 0,3 mln. vaikų. Svarbu ir tai, kad skirtingų klasių mokiniams numatytos atskiros lankymo dienos, o mokytojai čia gali vesti atskirų dalykų pamokas.
Konkursą „Mūsų eksperimentas“ organizavo Švietimo ir mokslo ministerija ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, konkurso partneris ir stažuotės organizatorius – Ugdymo plėtotės centras.
Joalita Jurkevičienė
Jiezno gimnazijos biologijos – chemijos mokytoja

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *