Svarbiausia – vaikas

Moksleivių atostogų metu pedagogai buvo pakviesti į konferenciją „Aukštesniųjų mąstymo gebėjimų ugdymas šiuolaikinėje mokykloje“. Konferenciją organizavo Prienų švietimo centras, Mokyklų metodinė taryba ir Patarėjų taryba.

Lektoriai dr. Pranas Gudynas, Virgilijus Pupeikis, Genovaitė Kynė, dr. Ramutė Skripkienė.

Lektoriai dr. Pranas Gudynas, Virgilijus Pupeikis, Genovaitė Kynė, dr. Ramutė Skripkienė.

Konferencijoje dalyvavo beveik 200 pedagogų. Jie išklausė du pranešimus, kuriuos skaitė Nacionalinio egzaminų centro (NEC) projekto ekspertė – metodininkė dr. Ramutė Skripkienė ir NEC direktoriaus pavaduotojas dr. Pranas Gudynas, dirbo grupėse ir apibendrino rezultatus.
Dr. R.Skripkienė apžvelgė Prienų rajono savivaldybės mokyklų standartizuotų testų rezultatus, pateikė rekomendacijų, kaip gerinti mokymosi pasiekimus.
23 – ijų Lietuvos savivaldybių mokyklose 4 ir 8 klasių mokiniai atliko standartizuotų testų užduotis. Deja, Prienų rajono savivaldybės mokinių vidutiniai rezultatai nėra džiuginantys – yra žemesni, nei kitų standartizuotus testus atlikusių savivaldybių mokinių rezultatai. Dr. R.Skripkienė pateikė išsamią ir įvairiapusę duomenų analizę, akcentavo, kad gana dideli skirtumai yra ir tarp atskirų mokyklų. Savo pranešime ji atkreipė dėmesį į tai, kad 4 kl. mokiniai surenka daugiau taškų, atlikdami matematikos bei skaitymo užduotis, o labai daug aštuntokų nesurenka nei pusės galimų standartizuotų testų taškų. Dar viena nerimą kelianti žinia – daugiau nei 20 proc. Prienų rajono ketvirtokų skaitymo teste nepasiekė minimalaus rezultatų lygio ir maždaug 25 proc. aštuntokų yra nemokantys skaityti ir rašyti – neraštingi.
Tai, pasak pranešėjos, ateityje taps galvos skausmu valstybei.
Kalbėdama apie visos šalies standartizuotų testų rezultatus, R. Skripkienė atkreipė dėmesį į kelias neigiamas tendencijas – yra pastebimi dideli skirtumai tarp mergaičių ir berniukų pasiekimų, tarp mokyklų, esančių dideliuose miestuose ir kaimuose.
Ilgoje ir išsamioje kalboje lektorė pateikė ne tik skaičių, atspindinčių mokinių žinias, bet negailėjo ir naudingų patarimų, linkėjo kelti klausimus ir ieškoti atsakymų.
Lektorius dr. Pranas Gudynas savo pranešime „Aukštesniųjų mąstymo gebėjimų ugdymo problematika. Aukštesniojo lygmens mąstymo gebėjimų ugdymas ir užduočių sunkumo nustatymas“ akcentavo bendrą visai Lietuvai problemą – žemų pasiekimų mokinius. Kartu su Prienų rajono pedagogais jis ieškojo atsakymų į klausimus, kaip padėti tokiems mokiniams, kas vaikams trukdo įgyti tvirtus žinių pagrindus, kodėl yra svarbu mokyti mąstyti.
– Mokiniai neturi gerai išplėtotų mąstymo gebėjimų, tačiau ir kritinio, ir kūrybinio mąstymo gebėjimus galima išugdyti. O mąstymo ugdymas prisideda prie akademinių pasiekimų augimo, – kalbėjo dr. P.Gudynas.
Pasak pranešėjo, mokytojams ilgai nesisekė atskirti, kas yra aukštesnieji, o kas žemesnieji ugdymo gebėjimai. Jis pateikė įvairių pasaulio šalių mokslininkų teorijų, mokytojų daromų klaidų pavyzdžių, kvietė pamąstyti, ar mokiniai sugeba save įsivertinti, pastebėti savo klaidas, kaip jiems sekasi derinti mokymosi ir poilsio laiką, taip pat negailėjo patarimų, kaip ugdyti aukštesniojo lygmens mąstymo gebėjimus.
Antroje konferencijos dalyje dalyviai dirbo keturiose sekcijose. Mokyklų vadovai ir švietimo specialistai kartu su dr. P. Gudynu analizavo temą „Motyvacijos gerinimo ir mentaliteto keitimo problemų sprendimas“.
Dalis įvairių dalykų mokytojų kartu su dr. R.Skripkiene svarstė, kaip skaitymo strategijas taikyti įvairių dalykų pamokose, analizavo aukštesniųjų mąstymo gebėjimų ugdymui skirtus pavyzdžius.
Pasirinkusieji temą „Problemomis grįstas mokymasis arba mokymasis tiriant. Aukštesniųjų mąstymo gebėjimų ugdymui skirtų užduočių pavyzdžių analizė“ atsakymų ieškojo kartu su NEC eksperte – metodininke Genovaite Kyne.
Pradinio ugdymo mokytojai analizavo temą „Sumodeliuoto atsakymo tipo užduočių panaudojimas aukštesniųjų mąstymo gebėjimų ugdymui ir formuojamajam vertinimui ugdymo procese“ . Jiems padėjo NEC ekspertas – metodininkas Virgilijus Pupeikis.
Konferencijos pabaigoje buvo pristatyti darbo sekcijose rezultatai.
Laima Duoblienė

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *