Mokymosi vertė – mokinys kūrėjas

Balandžio 9 dieną Stakliškių gimnazija kartu su Prienų švietimo centru surengė respublikinę konferenciją – seminarą „Mokymosi vertė – mokinys kūrėjas“, kurioje dalyvavo mokytojai ir mokiniai iš aštuonių rajonų ir 16 – kos mokyklų. Renginio tikslas – įkvėpti kitokį požiūrį į ugdymo procesą, akcentuojant mokymosi vertę, siekiant, kad kiekviena pamoka išlaisvintų mokinį, padėtų jam identifikuoti jo stiprybes, atrasti gabumus.

Dailininkai, dailės dėstytojai R.ir A. Gataveckai seminaro metu gimnazistus drąsino atkakliai siekti savo tikslų.

Dailininkai, dailės dėstytojai R.ir A. Gataveckai seminaro metu gimnazistus drąsino atkakliai siekti savo tikslų.

-Kaimiškose vietovėse ne visi tėvai savo vaikus gali išleisti į meno mokyklas, garantuoti papildomą popamokinį ugdymą atsižvelgiant į vaiko norus ir gabumus, todėl siekiame gimnazijoje sudaryti sąlygas mokinių kūrybiškumui atsiskleisti. Mūsų tikslas, kad kiekvienas mokinys čia surastų mėgstamą veiklą ir pasirinktoje srityje galėtų laisvai realizuoti savo idėjas bei kūrybinius sumanymus. Manau, kad kaimo mokykloje mokiniai privalo turėti ne menkesnį pasirinkimą nei mieste, tuomet išvykę studijuoti ar šiuolaikinėje darbo aplinkoje jie jaus aukštesnę savivertę ir bus motyvuoti siekti užsibrėžtų gyvenimo tikslų,- teigė Stakliškių gimnazijos direktorė Loreta Šernienė.
Todėl, direktorės teigimu, gimnazijoje pastaraisiais metais daug dėmesio skiriama mokinių kūrybiškumo ugdymui, mokytojų kompetencijų auginimui. Prie to prisideda ir gimnazijoje antrus metus vykdomas „Kūrybinių partnerysčių“ projektas, kuriame bendradarbiaujama su kūrybinio sektoriaus profesionalais, ir tikslinės konferencijos, skatinančios mokinius ir mokytojus keistis, kartu spręsti mokymosi iššūkius.
Konferencijoje „Mokymosi vertė – mokinys kūrėjas“ buvo išklausyti trys pranešimai. Nacionalinio egzaminų centro ES SF projekto „Standartizuotų mokinių pasiekimų vertinimo ir įsivertinimo įrankių bendrojo lavinimo mokykloms kūrimas“ vadovė Eglė Melnikė mokytojams teigė, kad standartizuoti testai – tai tik vienas iš būdų gauti duomenų apie mokinio mokymąsi, kuriais naudojantis galima atpažinti mokinio gabumus, padėti juos vystyti, kitu atveju – diagnozuoti dalyko mokymosi problemas, ieškoti priežasčių, kodėl kai kurie mokiniai pasiekia nepakankamų mokymosi rezultatų.
Nacionalinio operos ir baleto teatro choreografė, balerina, Vilniaus kolegijos Scenos meno ir šokio pedagogikos katedros vedėja Jūratė Sodytė – Bradauskienė pedagogams pateikė rekomendacijų, kaip atpažinti talentingus vaikus ir juos motyvuoti, kad išlaisvėję virstų kūrybiškais žmonėmis.
UAB „Biznio mašinų kompanija“ interaktyviųjų produktų vadovas Rimantas Mačernis pasakojo apie tai, kaip naujausias technologijas galima pritaikyti mokykloje ir gyvenime, siūlė idėjų, kaip, pasitelkus šiuolaikines ugdymo priemones, didinti moksleivių motyvaciją mokytis.
Stakliškių gimnazijos direktorė L.Šernienė patvirtino, kad mokyklai įsigijus 3D spausdintuvą, mokiniams atsivėrė galimybės kurti unikalius gaminius ir paversti juos realiais. Kitais mokslo metais 11–12 klasių mokiniams bus pasiūlyta rinktis naują pasirenkamąjį dalyką – 3D programavimą, kuriame bus integruotai mokoma informacinių technologijų ir dailės. Per neformalųjį ugdymą galės atsiskleisti ir menui, technologijoms, sportui gabūs mokiniai. Gimnazija įsigijo reikiamų priemonių keramikos, tekstilės, sporto užsiėmimams, žada pirkti kankles.
-Svarbiausia yra parodyti pasitikėjimą jaunais žmonėmis, – teigė direktorė L.Šernienė.
Gimnazistams suteikiama kūrybos laisvė, įtraukiant juos į sprendimų priėmimą, pasitelkiant žmones iš „išorės“ (verslininkus, architektus, menininkus, muzikos ar scenos meno atstovus), kurie moko pasitikėjimo savimi, laisvumo, įkvepia pozityvių minčių. Neatsitiktinai Stakliškių gimnazija pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Vilniaus kolegija. Menų ir kūrybinių technologijų fakulteto dainavimo dėstytojas, operos solistas Audrius Rubežius su Muzikinio teatro studijų programos studentais konferencijos dieną ne pirmą kartą lankėsi gimnazijoje, tradiciškai surengė koncertą, bendravo su mokiniais, kartu dalyvavo praktiniame seminare. Studentai gavo progą greičiau prisijaukinti sceną, o moksleiviai – daugiau sužinoti apie studijas. Pasak direktorės, toks bendradarbiavimas yra naudingas dėl pasidalijimo patirtimi, galimybės rengti bendrus projektus. Tikimasi sulaukti ir į praktiką gimnazijoje atvykstančių studentų.
Kūrybiško vėjo į ugdymo įstaigą įnešė ir „Kūrybinių partnerysčių“ projektas, tuo įsitikino ir joje lankęsi konferencijos dalyviai.
Direktorės teigimu, 9 klasės mokiniai labai norėjo netradicinės poilsio erdvės ir paprašė leisti patiems sukurti pirmojo aukšto fojė interjerą. Taip gimė originalus projektas „Baltai juoda vizija“. Padedami kūrybos agento Andriaus Ato, mokiniai išsiaiškino savo poreikius, kūrybos praktikė Aurelija Slapikaitė – Jurkonė patarė, ko reikia, norint realizuoti savo idėją. Laisvalaikio erdvę devintokai kūrė kartu su mokytojomis Lina Andriukevičiene ir Jurgita Andrulevičiene – pasitelkę matematikos ir dailės žinias, jie skaičiavo, matavo, piešė, konstravo ir gamino baldus, įrengė originalų apšvietimą, dekoravo sienas… Rezultatas kelia pasididžiavimą, jo įkvėpti mokiniai suremontavo, ryškiomis spalvomis perdažė ir valgyklos kėdes.
Šiandieninė mokykla kviečia mokytis bendraujant ir bendradarbiaujant, gerinant socialinius įgūdžius, taip mokiniai geriau įsisavina ir perima žinias. Todėl konferencijos dieną pamokos buvo integruotos ir vyko netradicinėse erdvėse – bažnyčioje, sporto aikštyne, kultūros ir laisvalaikio centre.
Kol mokytojai svarstė rimtus klausimus, grupė gimnazistų ir mokinių iš kitų mokyklų dalyvavo seminare „Piešinys kaip priemonė menui sukurti“. Šį seminarą vedė jauni dailininkai, dėstytojai, profesionalūs breiko šokėjai Remigijus ir Algirdas Gataveckai. Alytaus vaikų globos namuose užaugę, mokytojų pastūmėti į meno sritį, o dabar savo moderniais tapybos darbais stebinantys broliai dvyniai Algirdas ir Remigijus yra įsteigę piešimo mokyklėlę vaikams ir per savo gyvenimo pavyzdžius juos motyvuoja ateitį kurtis patiems, nepristigti drąsos, užsispyrimo, siekiant pasirinkto tikslo.
Brolius išgarsino septynių paveikslų ciklas „Poveikis“, kuriam pozavo vaikų namų globotiniai. Visus paveikslus įsigijo privatus Modernaus meno centras, o gautus pinigus Gataveckai perdavė projektui pozavusiems jaunuoliams – tai paskatinimas jiems nenustoti vilties ir savo jėgomis kabintis į gyvenimą. Atviras ir nuoširdus brolių pasakojimas apie nelengvą savo gyvenimo kelią, optimizmas, duoti patarimai moksleiviams padarė neišdildomą įspūdį, seminaro rengėjams jie išreiškė dėkingumą ir pagarbą savotišku būdu – aplodismentais atsistojus.
Po pietų pertraukos mokytojai ir mokiniai, pasinaudodami redakcijos darbo metodais, sukūrė konferencijos žurnalą. Pasak L.Šernienės, įdomiausia tai, kad jų lūkesčiai sutapo – ir vieni, ir kiti pasisakė už komandinį darbą, kūrybiškumą skatinančius mokymosi metodus. Mokiniai akcentavo, kad mokymasis turi tapti malonumu, o mokytojai kolegas drąsino nuolat siekti žinių, neužstrigti rutinoje („tavo lubos – kažkieno grindys“), nebijoti pamokose taikyti netgi „trenktų“ idėjų, nes jos gali virsti kūrybingo mokymosi metodais.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *