Sugrįžo į gimnaziją pasidalinti savo sėkmės istorijomis

Kovo 6 d. „Žiburio“ gimnazijos bendruomenė tradiciškai paminėjo gimnazijos įkūrimo dieną. Prisimenant Prienams svarbios ugdymo įstaigos istorines ištakas, jos steigėją kunigą kanauninką Peliksą Martišių, Kristaus apsireiškimo bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios. Po dvasinio susikaupimo valandėlės klasėse vyko netradicinės profesinio orientavimo pamokos, kurias mokinių pageidavimu vedė buvę žiburiečiai, gimnaziją baigę prieš dvidešimt, dešimt ar mažiau metų ir jau spėję gerai užsirekomenduoti darbinėje veikloje.

Vytauto Bartulio palinkėjimai dabartiniams gimnazistams.

Vytauto Bartulio palinkėjimai dabartiniams gimnazistams.

Kaip teigė viena iš renginio organizatorių direktorės pavaduotoja ugdymui Lina Malinauskienė, gimnazistai pageidavo susitikti su sėkmingais įvairių profesijų atstovais – informacinių technologijų, sveikatos priežiūros, kūno kultūros specialistais, vadybininkais, architektu, žurnalistu, inžinieriumi, teisininku, kariškiu ir kt.
– Labai džiaugiamės, kad net ir labai užimti buvę mūsų gimnazijos auklėtiniai neatsisakė atvykti, papasakoti apie savo kelią, renkantis profesiją, pasidalinti patirtimi ir atsakyti į mokiniams aktualius klausimus. Jų pavyzdys rodo, kad jauni žmonės su savo žiniomis, gabumais ir gebėjimais Lietuvoje gali nemažai pasiekti ir be tėvų, dėdžių pagalbos. Per šiuos pavyzdžius siekėme paskatinti jaunimą žvelgti į savo ateitį pozityviau, padrąsinti jį ieškoti savo nišos, o ne nuleisti rankas ir sakyti, kad čia, Lietuvoje, gero darbo negausiu ir karjeros nepasieksiu, – pastebėjo L.Malinauskienė.
Gimnazijos direktorės Irmos Šneiderienės teigimu, gimnazijos dienos renginiai – tai galimybė į gimnaziją pritraukti buvusius abiturientus ir išsaugoti ryšį su jais. Po paskaitų buvę gimnazijos auklėtiniai susibūrė į skaityklą, kur neįpareigojančioje aplinkoje bendravo su savo mokytojais, pasidalino savo sėkmės istorijomis, atskleidė, kokiomis nuostatomis, vertybėmis reikia vadovautis, kokių žinių ir gebėjimų įgyti, kad taptum geru specialistu.
Daugelis buvusių žiburiečių, pasakodami apie save, akcentavo, kad yra patenkinti dabartiniu savo gyvenimu – likę Lietuvoje jie dirba atsakingą, gerai mokamą ir mėgstamą darbą, laisvalaikį skiria asmeniniam tobulėjimui. Jų manymu, karjera jiems susiklostė sėkmingai dėl to, kad jie buvo kūrybiški, atviri naujovėms, nebijojo ieškoti ir klysti, pasinaudoti pasitaikiusiomis progomis ir pasiūlymais.
„Žiburio“ gimnazijos psichologė Janina Kuncienė, konsultuojanti moksleivius ir profesinės karjeros klausimais, sakė tikinti, kad svarbius sprendimus praeityje priėmusių jaunų žmonių patirtis, gyvas žodis ir patarimai padės mokiniams lengviau apsispręsti, renkantis profesiją.
Pakalbinti buvę gimnazistai mielai pasidalino įspūdžiais, kuriuos patyrė vėl sugrįžę į savo klases, tiesa, šį kartą – kaip vyresnieji patarėjai.

„Tapti geriausiu savo srities specialistu…“

Gimnazijos muziejuje įdomu pasklaidyti klasių aplankus.

Gimnazijos muziejuje įdomu pasklaidyti klasių aplankus.

Darius Šneideris, baigęs Vilniaus universiteto teisės magistro studijas, dirba Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiuoju specialistu, be kitų darbų, rengia dokumentus byloms, susijusioms su sunkiais ir labai sunkiais nusikaltimais prieš asmenį bei valstybę. Nors jam tenka susidurti su itin žiaurių nužudymų atvejais, neigiamų emocijų jis nesineša į namus. Prokuroro padėjėjas į savo profesiją žvelgia, kaip į tam tikrą pareigą, kurią vykdo valstybės vardu, vadovaudamasis principu, kad kaltieji turi gauti pelnytą bausmę už savo nusižengimus. „Žiburio“ gimnazistams jis pasakojo apie teisės studijas.
„Jiems palinkėjau gerai apsispręsti, ar jie tikrai nori studijuoti būtent teisę. Šiuo metu Lietuvos darbo rinkoje teisininkų yra per daug, todėl baigusiems sunkoka įsidarbinti. Tačiau, jei šis noras yra labai stiprus, be abejo, savo svajonių profesijos reikia siekti atkakliai, daug mokytis, kad taptum geriausiu savo srities specialistu,“ – patarė Darius.

„Svarbu dirbti tai, kas iš tikrųjų patinka…“
To dabartiniams žiburiečiams linkėjo Vytautas Bartulis, informacinių technologijų bendrovės BULL Baltija tarptautinio marketingo specialistas, bendrovės direktoriaus pavaduotojas. „Tiems mokiniams, kurie dar tik rinksis būsimą profesiją, linkiu labai gerai suvokti, ko jie nori, įsiklausyti ir į save, ir į tėvų nuomonę, nes jie pataria vadovaudamiesi sukaupta patirtimi. Kitas dalykas – jeigu turi kažkokią idėją, reikia pabandyti ją realizuoti, jeigu yra proga – keliauti, tik nesustoti, nepasitenkinti tuo, kas jau pasiekta. Galiausiai šios pastangos būna vainikuotos sėkme ir suteikia džiaugsmo, kad tu kažką savo pastangomis sukūrei,“ – sakė Vytautas. Jis pripažino, kad yra patenkintas šiandiena, tačiau serga tokia „liga“, kuri jį nuolat skatina siekti kažko naujo, išbandyti naujas sritis. Bet iš esmės jis jaučiasi esąs laimingas, jam patinka kas rytą eiti į darbą, o laisvalaikiu žaisti tenisą bei muzikuoti prieniečių suburtoje grupėje.
Gydytojas traumatologas – ortopedas Nerijus Deimantavičius, po studijų Kauno medicinos universitete dirbantis Prienų ir Alytaus ligoninėse, mokiniams linkėjo kuo anksčiau išsiaiškinti, ko nori, ir siekti užsibrėžto tikslo. „Aš ir pats, prieš stodamas į mediciną, surikiavau argumentus už ir prieš, atkreipiau dėmesį į tai, kokie dalykai man sekasi, kokių savybių turiu, kokioje srityje save įsivaizduoju, kur galėčiau dirbti nesikamuodamas ir geriausiai realizuočiau save,“ – sakė Nerijus.

Pasirengti galimiems iššūkiams

Buvę žiburiečiai su mokytojais.

Buvę žiburiečiai su mokytojais.

Aldona Adamonytė Augustinienė mokyklą baigė daugiau nei prieš tris dešimtmečius. Sugrįžimas jai, kaip lektorei, buvo malonus: „Labai malonūs šios dienos įspūdžiai. Tokiais momentais supranti, kaip labai myli savo mokyklą, ir privalai jai atiduoti grąžą už tai, ką čia gavai“, – kalbėjo KTU dėstytoja psichologė A. Augustinienė.
Marija Grybauskaitė, baigusi anglų filologijos studijas, dirba LR Konkurencijos taryboje vizualiosios komunikacijos specialiste, šiuo metu studijuoja pagal savo specialybę. Kalbėdamasi su jaunesniais mokiniais, ji jiems rekomendavo pasirengti galimiems iššūkiams, nes, baigus mokslus, gali tekti dirbti visiškai kitoje srityje. „Svarbiausia ne darbas pagal profesiją, bet darbas, kuriuo domiesi, kurį myli, į kurį kas rytą keliesi be neigiamų emocijų,“ – pabrėžė Marija, skatindama jaunus žmones nebijoti pokyčių.
Neužsidaryti vien siauroje srityje jaunimą ragino ir buvęs abiturientas Antanas Keturakis. Jo nuomone, įgytas kompetencijas galima pritaikyti įvairiose sferose. A.Keturakis dirba UAB Baltic CST projektų vadybininku, VU filologijos katedroje dėsto lotynų kalbą, veda kalbotyros seminarus, rašo disertaciją, laisvai kalba prancūzų, anglų, italų kalbomis. Savo pavyzdžiu jis ragina mokinius nebijoti sklaidyti stereotipus. „Svarbūs yra keli dalykai: daryti tai, kas tau miela, naudotis galimybėmis, kurios tau veriasi. Mokytis niekada nevėlu“, – mano Antanas.

Patarė rinktis perspektyvias profesijas
Rita Petravičiūtė – Kleizienė, gimnaziją baigusi prieš dešimt metų, šiuo metu dirba VGTU Kelių katedroje, yra Kelių tyrimo instituto doktorantė.
„Dirbant šioje srityje, man patinka tai, kad matyti konkreti nauda, pavyzdžiui, pagal tavo rekomendacijas buvo įrengtas apšvietimas ar perėja, ir žmonėms gatvėse tapo saugiau. Noriu padrąsinti jaunimą rinktis labiau techniškas profesijas, kurių reikia šalies ūkyje. Šiandien „ant bangos“ yra lazerių gamyba, technologijos, elektronika, aviacija, energetika. Į tai mokiniai turėtų atkreipti dėmesį, rinkdamiesi profesiją. Manau, kad daugiausia pasiekia tie žmonės, kurie kuo anksčiau pamato, kokią padarė klaidą, suvokia, kaip ją ištaisyti, o ištaisę jos daugiau nedaro. Linkiu niekuomet nenuleisti rankų ir judėti į priekį,“ – patarė R.Kleizienė.

Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *