Atnaujina žinias, kol dar neįsisuko pavasarinių darbų karuselė

Kol darbai laukuose dar neprasidėję, UAB „Litagros prekyba“ agronomas – konsultantas Aleksandras Lugauskas rajono ūkininkus pakvietė paklausyti agronomės – konsultantės Dianos Žemaitienės ir UAB „Baeyr CropScience“ konsultanto Gabrielio Pauliukevičiaus patarimų.

Agronomė - konsultantė D. Žemaitienė.

Agronomė – konsultantė D. Žemaitienė.

„Ankštinių renesansas“
Taip savo paskaitą pavadino agronomė – konsultantė D.Žemaitienė. Ūkininkus ji supažindino su naujomis pupų, žirnių veislėmis, kalbėjo apie „gyvybės fabriko“ – dirvožiemio – kokybę.
D.Žemaitienė vietoj žinomos pupų veislės Bioro, kuri yra derlinga, tačiau gan aukšta, rekomendavo auginti Taifun – taip pat derlingą, bet žemesnę, atsparesnę ir tinkamą paukščių lesalui. Pupų vegetaciją ilgina ir derlių mažina netinkamas azoto trąšų naudojimas. Pupos mėgsta sėjomainą, švarų nuo piktžolių lauką, gerą patręšimą PK trąšomis, ankstyvą sėją (iškenčia iki -5 °C temp.), 6-10 cm sėjos gylį.
D. Žemaitienė pasakojo apie pupas puolančias ligas: šokoladinę dėmėtligę, rūdis, askochitozę, cerkopiozę ir kt., patarė, kaip kovoti su kenkėjais: amarais, sitonais, žiedgraužiais ir kt.
Lektorė rekomendavo naują žirnių veislę – Salamanca. Šie žirniai labai anksti bręsta, turi tvirtą stiebo apačią, vienodai subręsta. Žirnius rekomenduojama sėti anksti, nes jie pakelia šalnas net iki –7, -8 °C.
Ir pupas, ir žirnius rekomenduojama sėti nerūgščiose dirvose, geriausiai po miglinių žolių ar javų. Pasirenkant veisles, reiktų atkreipti dėmesį į derlingumą, atsparumą išgulimui ir ligoms, išbyrėjimą iš ankščių.
Konsultantė atkreipė dėmesį į dirvožemio kokybę. Tyrimų duomenimis, mūsų dirvožemyje magnio kiekis normą viršija dešimt ir daugiau kartų, o cinko, molibdeno yra mažiau nei norma. Ji taip pat pasakojo apie organinių medžiagų, tręšimo įtaką dirvožemio kokybei.

UAB „Baeyr CropScience“ konsultantas G.Pauliukevičius.

UAB „Baeyr CropScience“ konsultantas G.Pauliukevičius.

Apsauga nuo ligų ir kenkėjų
UAB „Baeyr CropScience“ konsultantas Gabrielis Pauliukevičius pristatė šio sezono naujieną – beicą „Baytan Trio“, efektyviai naikinantį ligų sukėlėjus, stabdantį plintančias ligas. Preparato sudėtyje yra trys veikliosios medžiagos: fluopiramas, fluoksastrobinas ir triadimenolas. Šis beicas javus apsaugo nuo pašaknio puvinių, pavasarinio pelėsio, dryžligės, miltligės, kūlių.
Konsultantas pateikė Lietuvoje, Latvijoje bei Estijoje atliktų bandymų duomenis, kuriuose lyginamas nebeicuotų, beicuotų „Baytan Trio“ ir beicuotų kitais preparatais javų sėklų augimas.
G.Pauliukevičius pristatė apsaugai nuo piktžolių naudojamus herbicidus, patarė, kuris preparatas kokias piktžoles efektyviausiai naikina, kuriam augalui geriausiai tinka, kokias apsaugos priemones galima naudoti kartu.
Konsultantas atkreipė dėmesį, kad ilgai panaudojus vieną preparatą, augalai prie jo pripranta ir apsaugos poveikis sumažėja. Norint išsiaiškinti, prie kokių herbicidų augalai yra pripratę, galima nusiųsti mėginius į Vokietijoje esantį rezistencijos centrą, kuriame dirbantys specialistai tyrimus atlieka nemokamai.
Jis taip pat pristatė nuo augalų ligų apsaugančius fungicidus: Falcon, Imput, Fandango, Varano, Prosaro, Folicur ir kitus, patarė, kuriuo augimo laikotarpiu konkretus preparatas yra efektyviausias, supažindino su nauja Xpro technologija, priminė, kad rapsų apsaugai nuo žiedinukų naudojamas naujas produktas Biscaya yra draugiškas bitėms.

Augalų vegetacija jau prasidėjo!
DSC09575UAB „Litagros prekyba“ agronomas – konsultantas A.Lugauskas pasidžiaugė, kad susirinko gausus būrys ūkininkų, norinčių atnaujinti žinias.
Jis informavo, kokių sėklų, trąšų ir cheminių priemonių yra pakankamai, kokių gali pritrūkti. Anot jo, prekes, kurių nėra jų sandėlyje, galima užsisakyti. Užsakius iki 12 val., jau kitą dieną jos bus atvežtos į namus.
A.Lugauskas jau lankėsi laukuose, apžiūrėjo žieminį rapsą ir kviečius – jo teigimu, augalo šaknelės jau atsinaujinusios, vadinasi, vegetacija jau prasidėjo. Ūkininkams jis pataria per artimiausias dvi savaites žiemkenčius patręšti azoto trąšomis (išberiant 100-150 kg amonio salietros į hektarą). Konsultantas ragina ūkininkus pasitikrinti ar pakankamai turi augimo reguliatoriaus, kuriuo, atšilus orams, reikės purkšti žieminius kviečius, ir, jei reikia, paskubėti įsigyti, nes sandėliuose jo trūksta.
Konsultantas su ūkininkais atsisveikino iki susitikimų būsimose lauko dienose.
Laima Duoblienė

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *