Gamtos kalendorius

20150217_104623

Kovas – pirmasis pavasario mėnuo. Lietuviškasis jo pavadinimas asocijuojasi su kovu – žvirblinių būrio varnų šeimos paukščiu.
Iš senovės Romos atkeliavęs mėnesio pavadinimas siejamas su karo dievo Marso vardu. Airiai kovą vadina Vėjų, škotai – Varnų, valai – Atgimimo mėnesiu. Lietuvoje šis mėnuo taip pat vadintas ir Karveliniu, Balandiniu.
Apie kovo mėnesio orus dažnai sakoma: „Dieną – tekšt, naktį – brakšt“. Neatsitiktinai. Naktimis temperatūra dažniausiai nukrinta iki kelių laipsnių šalčio, o dienomis termometro stulpeliai rodo kelis laipsnius šilumos. Absoliutus kovo mėnesio šalčio rekordas – 37,5 °C – buvo užfiksuotas 1964 m. kovo 8 d. Varėnoje. O 1968 m. kovo 30 d. Kybartuose buvo užfiksuota aukščiausia šio mėnesio temperatūra – beveik 22 °C.
1969 n. kovo 9 d. Kaune 12.30 val. siautė vėjas, kurio greitis siekė 38 m/s.
1931 kovo mėn. Laukuvoje buvo storiausia sniego danga per visą stebėjimų laikotarpį Lietuvoje – 94 cm;
1975 m. kovo 8 d. ir 1994 m. kovo 9 ir 10 d. Vilniaus oro uostas daugiau kaip 15 val. skendėjo tirštame rūke.
Nė vienas metų mėnuo neturi tiek daug paukščių gerbimo švenčių, kiek kovas.
Paukščių pagerbimo dienas reikia pradėti skaičiuoti nuo vasario 24 d., skirtos vienam pirmųjų sugrįžtančių paukščių – vieversiui. Yra sakoma, kad jei vieversys parskrenda anksčiau, dar ilgokai bus šalta, jei vėliau – pavasaris bus ankstyvas. Šiais metais vieversėlio giesmė pasigirdo gerokai prieš vasario 24 d., bet tikėkimės, kad pavasaris neapsigalvos, ir žiema negrįš…
Kovo 4-oji – Kovarnių diena. Šią dieną švenčiamos ir šv. Kazimiero varduvės.
Kovo 10-oji – 40-ies paukščių diena. Taip vadinama todėl, kad apytikriai tiek paukščių rūšių iš Lietuvos išskrenda žiemoti į svetimas šalis, o pavasarį sugrįžta į gimtinę.
Kovo 19 d. – Pempės diena. Senoliai tikėdavo, kad, jei šią dieną parskrenda pempės, prasidės atšilimas.
Kovo 25-oji – Gandrų sugrįžimo diena. Gandras „išvaiko“ paskutinius žiemos ledus.
Pavasarį sveikina ir nakties dangus – regimiausioje vietoje sustingę Grįžulo ratai, lyg kelrodė žvaigždė grįžtantiems paukščiams. Meilės ir gyvybės globėjos Veneros, liaudyje dar Aušrine vadinamos, šviesos nubudinti tuoktuves pradeda kelti kurtiniai, tetervinai, tilvikai, pelėdos.
Jau antroje žiemos pusėje pailgėjus dienoms, sugrįžtanti saulės šiluma pamažu ima budinti augalus. Brinksta pumpurai ir žirginiai, rausvėja liepų, beržų, gluosnių šakelės. Žiemos pabaigoje dalį senųjų spyglių numeta eglės.
Jaučia pavasarį ir žoliniai augalai, kad ir po sniegu. Jie palaipsniui atgyja, brandina ar net augina pumpurus, ūglius. Dar nenutirpus sniegui medžių kapiliarais pradeda srūti jų gyvybę prikelianti sula.
Kovo mėnesį, net ir tebesant sniegynams, pražysta lazdynas – papūtus lengvam vėjeliui ar palietus ranka saulėtame, ramiame ore iš jo žirginių pasklinda auksinis žiedadulkių debesėlis. Pradeda žydėti kai kurie gluosniai – sidabru žiba pūkuoti, švelnūs „kačiukai“. O didesniuose atitirpusios žemės lopuose saulės geltonį jau kartoja pirmieji šalpusnio žiedai, dykvietėse, dirvonų pakraščiuose baltais smulkiais žiedeliais sužiba nedidukė pavasarinė ankstyvė, kovo pabaigoje miškų kalvelėse žydrom akim sužiūra žibuoklės, violetiniais rausvais žiedais gausiai apkimba belapis žalčialunkio krūmelis. Sparčiai dygsta, į saulę stiebiasi įvairių žolių ūgliai, skleidžiasi pumpurai. Visa skuba gyventi, augti, žydėti, kiekvienas augalas – tik jam vienam skirtu laiku…

Orų spėjimai

* Jei vyturys pradėjo čirenti prieš Kazimierą – bus blogas pavasaris.
* Kai parskrenda vyturėlis ir tuoj suka lizdą – bus gražus pavasaris ir ruduo.
* Jei kovas šaltas – gegužė bus šilta.
* Kokia kovo pabaiga ir balandžio pradžia, tokia bus ir vasara.
* Lietingas kovas retai kada žada gerus metus.
* Jei iš beržo teka daug sulos – bus lietinga vasara.
* Pavasarį nuspėja kovo mėnesio pirma, vasarą – antra, rudenį – trečia diena.
* Jei kovą rytais šąla, žemė geriau džiūsta, vasara bus graži.
* Kai pavasarį varnėnai parlekia – didelių šalnų daugiau nebebus.
* Jei 17 dieną jau yra parlėkę kovai – atėjo pavasaris.
* Jei 20 dieną pučia pietys, vasara bus su audromis.
* Kokia 21 diena – toks pavasaris.
* Jei 22 diena šilta, bus šilta 40 dienų, jei šalta, dar sulauksime 40 šaltų dienų. Kokie šią dieną orai, tokie bus vasarą.
* Jei kovo mėnesį giedra – nebus lietaus liepos mėnesį.
* Jei sniegą leidžia lyjant – bus geras pavasaris.
* Jei kovo mėnesį perkūnija griaudžia – reikia laukti audringo pavasario.

Rubrikoje Namų ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *