Lietuviško žodžio šventė

„Virš mūsų galvų gyvas žvaigždynas – lietuvių kalbos žodynas,“ – šie gerbiamo mūsų krašto poeto žodžiai sausio 30 dieną rajono moksleivius sukvietė į pirmąjį poeto Justino Marcinkevičiaus atminimui skirto renginių ciklo renginį – rajono moksleivių meninio skaitymo konkursą.

IMG_0214

Prasminga, kad renginys vyko Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje, poeto memorialiniame kambaryje, tarp jo knygų, daiktų, dar menančių poeto palytėjimą, dar pulsuojančių jo kūrybine energija. Ji ir padėjo, ir įpareigojo jaunuosius skaitovus į klausytojus prabilti įtaigiu, savyje išnešiotu, jautriai išgyventu poeto meniniu žodžiu, juo paliesti ir paskutinėse eilėse besiklausančiųjų širdis. Viena iš šio konkurso organizatorių – Švietimo centro direktorė Danutė Stankevičienė šį konkursą pavadino lietuviško žodžio švente, kuri jo dalyviams įsirėš į atmintį, paskatins su meile prisiminti savo gimtą kraštą ir puoselėti šiltus jausmus jam.

Dviejų amžiaus grupių – 5-8 klasių ir 9 – 12 klasių   – skaitovai, susirinkę iš „Žiburio“, Jiezno, Veiverių T. Žilinsko gimnazijų, Išlaužo, Balbieriškio, „Revuonos“ pagrindinių mokyklų, „Ąžuolo“ progimnazijos ir Stakliškių vidurinės mokyklos, skaitė po du kūrinius, vienas privalėjo būti pasirinktas iš Just. Marcinkevičiaus palikimo.

Jaunesnieji moksleiviai skaitė vaikams skirtus poeto kūrinius, taip pat rinkosi eiles apie gimtinę, motiną, pirmuosius meilės jausmus. Vyresnieji nevengė gilintis į Just. Marcinkevičiaus kūrybai būdingą egzistencinę problematiką. Populiariausi, ne kartą skambėję konkurse poeto kūriniai – „Vaikiškas peizažas“, „Sapnas“, „Rugpjūtis“, „Lopšinė gimtinei ir motinai“.

Vertinimo komisijos narės, Kauno rajono Jonučių progimnazijos, Jonučių gimnazijos ir Alytaus „Šaltinių“ pagrindinės mokyklos pedagogės Zigrita Petraitienė, Rita Mikutavičienė ir Dalia Dabušinskienė iš kiekvienos skaitovų grupės atsakingai išrinko pačius geriausius. Tarp 5 – 8 klasių skaitovų (dalyvavo 17 moksleivių) pirmąją vietą užėmė Jiezno gimnazijos penktos klasės mokinė Erika Švenčionytė. Konkursui ją parengė mokytoja Nijolė Kuliešienė. Tikėkimės, kad Erikos labai įtaigiai ir nuoširdžiai skaitoma V.Račicko ištrauka iš „Zuikos padūkėlio“ bei Just. Marcinkevičiaus eilėraštis „Saulutė pavargo“ sužavės ir mokinių meninio skaitymo regioninio etapo klausytojus vasario 7 d. Kaišiadoryse.

8 -12 klasių moksleivių grupėje (dalyvavo 11 skaitovų) nugalėtoja pripažinta Ieva Laurinaitytė, Išlaužo pagrindinės mokyklos devintokė. Ją dalyvauti skaitovų konkurse paskatino mokytoja Aldutė Klimavičienė. Ieva skaitė ištrauką iš J.Apučio apsakymo „Erčia, kur gaivus vanduo“ ir ištrauką iš Just. Marcinkevičiaus poemos „Heroika, arba Prometėjo pasmerkimas“. Išlaužiškė moksleivė jau antrąkart laimėjo teisę atstovauti rajonui regioniniame skaitovų konkurso etape.

Rajoninio meninio skaitymo konkurse buvo skirta po dvi antrąsias ir trečiąsias vietas, Švietimo skyriaus diplomais, savivaldybės skirtomis knygomis buvo įvertinta dešimt prizininkų ir juos paruošusių mokytojų. Geriausi skaitovai pakviesti dalyvauti iškilmingame baigiamajame meninio skaitymo konkurso nugalėtojų vakare gegužės 23 d. Just. Marcinkevičiaus tėviškėje. Visi konkurso dalyviai paskatinti organizatoriaus Švietimo centro padėkomis.

Suaugusieji skaitovai kviečiami registruotis ir dalyvauti šios amžiaus grupės meninio skaitymo konkurse, kuris vyks vasario 19 d. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje.

Dalė Lazauskienė

Dalės Lazauskienės ir Švietimo centro nuotraukos

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *