Pasaulio lietuvių jaunimas pasisako už internetinį balsavimą Lietuvoje

Šiandien teisingumo ministras Juozas Bernatonis susitiko su Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos (PLJS) nariais iš 15 pasaulio valstybių. Susitikime dalyvavę PLJS atstovai aktyviai palaikė ministro pristatytus elektroninio balsavimo ir e.rezidentų projektus, itin aktualius užsienyje gyvenantiems lietuviams.

„Neturime bijoti žengti pirmyn ir prisitaikyti prie šiuolaikinių technologijų suteikiamų galimybių. Elektroninis balsavimas itin aktualus ne tik užsienyje gyvenantiems Lietuvos piliečiams, bet ir visiems mūsų šalies gyventojams. Tikiu, kad tokia balsavimo forma paskatintų ir kitus vis labiau prie technologijų suteikiamų patogumų priprantančius rinkėjus aktyviau dalyvauti rinkimuose“, – susitikimo metu pabrėžė teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Teisingumo ministerijos užsakymu atlikta apklausa atskleidė, kad internetiniam balsavimui pritaria beveik du trečdaliai Lietuvos gyventojų (65 proc.), o nepritaria tik penktadalis Lietuvos gyventojų. Susitikime dalyvavę PLJS atstovai taip pat pripažino, kad elektroninio balsavimo įteisinimas ženkliai supaprastintų balsavimo procedūrą ir todėl neabejotinai pritrauktų daugiau savo balsą norinčių atiduoti išeivių.

Kitas svarbus projektas susijęs su elektronine erdve – e.rezidentai. Teisingumo ministerija siūlo įteisinti, kad mūsų šalyje interesų turintys užsienio valstybių piliečiai galėtų gauti elektroninio parašo sertifikatą ir naudotis elektroninėmis paslaugomis mūsų šalyje.

„Toks sprendimas sudarys palankias sąlygas užsienio piliečių investavimui Lietuvoje ir taip padidins mūsų patrauklumą užsienio kapitalui. Šiuo metu užsienio valstybių piliečiams nėra galimybės save identifikuoti elektroninėje erdvėje ir taip jiems užkertamas kelias dalyvauti, kurti bei plėtoti verslo santykius Lietuvoje naudojantis elektroninėmis priemonėmis“, – pažymėjo teisingumo ministras.

Anot ministro, Lietuva, kurdama šiuos teisės aktų projektus, rėmėsi ir Estijos patirtimi. Šioje valstybėje prieš kelis mėnesius priimtas įstatymas, leidžiantis identifikuoti e.rezidentus. Toks identifikavimas vyks remiantis asmens biometriniais duomenimis, kaip planuojama daryti ir Lietuvoje.

Susitikime su pasaulio lietuvių jaunimu J. Bernatonis taip pat pristatė visas Teisingumo ministerijos valdymo sritis ir kitus nuveiktus darbus. Taip pat susitikime diskutuota užsienio lietuviams itin aktualiu dvigubos pilietybės klausimu.

 Teisingumo ministerijos Visuomenės informavimo skyrius 

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *