„Linksminkimos, pakol jauni esma“…

– Ilgai godojom, kaip praskaidrinti beužgulantį rudens pilkumą, nes jau prasideda Adventas – ramybės ir laukimo metas. Ir sugalvojom, pakviesdami smagiai pasibūti ir padainuoti kartu su liaudiškomis kapelomis iš Simno, Jungėnų, Baraginės, Prienų, taip pat ir su svečiu gerbiamu maestro Stasiu Liupkevičiumi, pradėdama tarprajoninę liaudiškų kapelų šventę „Linksminkimos“ sakė renginio vedėja Ligita Gediminienė.

IMG_7907

Šventę pradėjo Marijampolės laisvalaikio užimtumo centro Baraginės laisvalaikio salės jaunimo liaudiškos muzikos kapelos „Svaja“ (vad. A. Maziliauskas). Kitos Sūduvos krašto gerai žinomos kapelos „Gegužio žiedai“ (vad. V. K Svitojus) dainininkai ir muzikantai tvirtino, kad „Mūsų dainos visos apie meilę“, ir kvietė drauge dainuoti ir gerai žinomas, ir naujas dainas. Geros nuotaikos visiems linkėjo ir gražiausio Dzūkijos ežero Simno vardu pasivadinusi kapela „Simnyčia“ (vad. J. ir R. Vilkauskai).

Prieš 40 metų Prienuose suburtos, buvusios vienos geriausių šio krašto kaimo kapelų, kuriai vadovavo šviesaus atminimo Vytautas Garmus, tradicijas tęsia jo sūnus Giedrius. Sukvietęs geriausius draugus, jis atgaivino liaudiškos muzikos kapelą „Dvariukas“, kurioje groja ir trys šeimos. Giedrius yra ne tik šios kapelos vadovas, bet buvo ir sekmadienį vykusios šventės koordinatorius. „Po ilgų gyvavimo metų kapela gyva“, – sakė G. Garmus, pakvietęs visus bendroms dainoms ir „Dvariuko“ polkai.

Šventės svečias, kompozitorius, atlikėjas, „Armonikos“ ansamblio vadovas Stasys Liupkevičius linkėjo švęsti džiugią dieną prieš Adventą, atsikratyti visų rūpesčių, blogų minčių, beprasmio politikavimo, kvietė kartu padainuoti dainas, kurios galbūt primirštos, bet neužmirštos. „Nesusvetimėkime“, – paragino gerbiamas Stasys ir uždainavo apie kaimynus: „…Liga ar bėda, džiaugsmai ar skriauda/ kaimyno sulauksim visada“… Ir pats kompozitorius yra mūsų kaimynas, gyvenantis netoli, Alytuje, nors gimęs Šėtoje, prie obels… Daug dainų kaimynas Stasys atlieka savo žmonos, mūsų kraštietės nuo Užuguosčio, Janinos Ptašnikaitės – Liupkevičienės žodžiais. Premjerinė daina Janinos žodžiais nuskambėjo ir kraštiečiams: „…Kalėdos Kalėdos… tyli tyli naktis/ Prasiskleidžia lyg žiedas/ nauja – šviesi viltis“… Ilgai netilo liaudiškos dainos Prienų kultūros ir laisvalaikio centre.

LR Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus padėkas su tradiciniu palinkėjimu „Kiekvienam po gerumo lašą/ kad šviestų mūsų visų akys“ kapelų vadovams: A. Maziliauskui, V. K Svitojui, J. ir R. Vilkauskams, G. Garmui, šventės svečiui S. Liupkevičiui įteikė Seimo nario padėjėja, rajono savivaldybės Tarybos narė Loreta Jakinevičienė. Kapeloms, jų vadovams, žiūrovams bei organizatoriams dėkojo ir rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius, Kultūros centro gaspadorius Džordanas Aksenavičius. Visiems šventės kapelų vadovams, dalyviams buvo įteikti koordinatoriaus Giedriaus mamos Angelės Garmuvienės iškepti šakočiai ir pyragas. Plojimais padėkota rėmėjams: kavinei „Guogis“, Vidui Dereškevičiui, Jolantos Žilvienės IĮ ir Agnei Levinskienei.

Tarprajoninę liaudiškų kapelų šventę „Linksminkimos“ vainikavo žiūrovų choro, dalyvių, organizatorių drauge su Stasiu Liupkevičiumi atliekama daina „Varnalėša“.

Palma Pugačiauskaitė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *