Nepavargę gyventi – į Birštono trečiojo amžiaus universitetą

Mokytis, šviestis, semtis žinių bet kuriame amžiuje ne vėlu. Smalsiausi Birštono senjorai praėjusią savaitę gausiai susirinko į Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) steigiamąjį susirinkimą kurorto Kurhauzo salėje.

Birštono TAU steigėjai: L.Grigarienė, R.Urbonienė ir A.Gorinas.

Birštono TAU steigėjai: L.Grigarienė, R.Urbonienė ir A.Gorinas.

Birštono TAU tapo jauniausiu tarp šalyje veikiančių 40 – ties universitetų, kurie žmones, sulaukusius per 50 – ties, kviečia nepasitenkinti vienu diplomu ir mokytis visą gyvenimą, net ir garbiame amžiuje. Nes, kaip sakė šio universiteto Birštone steigėjai Roma Urbonienė, Libertina Grigarienė ir Aleksandras Gorinas, žingeidumas ir žinios yra priešnuodis, įveikiant socialinę atskirtį ir diskriminaciją dėl amžiaus, užtikrinant asmenybės tobulėjimą, bendravimą tarp kartų.

„Ši idėja gimė senokai, bet vis „mindžiukavom“. Steigti Trečiojo amžiaus universitetą buvo numatyta ir Birštono strateginiame 2011 – 2013 m. vystymosi plane. Merės paraginti pagaliau apsisprendėme. Ir dėl kitų, ir dėl savęs. Juk asmeniniam tobulėjimui nėra pabaigos. Vis dėlto brandžiame amžiuje žmonės neretai susiduria su daugeliu problemų, kartais pasijunta esantys užribyje, daug ko nesupranta, nežino, patiria sunkumų bendraudami, nebemoka tvarkytis su ribotais finansiniais ištekliais. Todėl svarbu viskuo domėtis, užpildyti žinojimo spragas. Birštone kultūrinių, pramoginių renginių organizuojama pakankamai, todėl mes susitelksime ties atskirų dalykų studijomis,“ – pasakojo viena iš Birštono TAU steigėjų Roma Urbonienė.

Jai pritarė ir Libertina Grigarienė: „Reikia visą laiką kažko siekti, vytis vaikaičius ir gyvenimą. Negalima sustoti, nes kai sustosi, pradėsi senti.“

Aleksandras Gorinas įsitikinęs, kad pagrindinis TAU steigėjų tikslas – organizuoti užsiėmimus taip, kad būtų įdomu ir naudinga būsimiems studentams, pasikviesti į juos žinomų žmonių, kurie pasidalintų savo patirtimi, įkvėptų manančius, kad jiems nedaug liko, suteikti naujų žinių, susijusių su sveikata, taisyklinga mityba, fizine kultūra. Jas pritaikius praktiškai galima prailginti gyvenimą, pagerinti jo kokybę. „Pasistengsime suteikti žinių ir ekonominiais, kultūriniais, psichologiniais ir kitais klausimais. Anketose būsimų lankytojų paprašėme išsakyti savo lūkesčius ir pageidavimus. Į juos atsižvelgsime, sudarydami veiklos planą,“ – teigė A.Gorinas.

DSC_1323

Birštono savivaldybė yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartis su Lietuvos sporto universitetu, Gedimino technikos universitetu, jų lektoriai žada atvykti skaityti paskaitas senjorams. Lietuvos sporto universiteto prof. Rasa Jankauskienė sveikinimo kalboje pažadėjo pagalbą kurorte kuriant sporto ir sveikatingumo fakultetą, organizuojant teorinius ir praktinius užsiėmimus.

Trečiojo amžiaus universiteto steigėjus ir būsimus klausytojus su neeiline diena sveikino Birštono savivaldybės merė N.Dirginčienė, Vilniaus M.Čoboto, Marijampolės, Alytaus ir Prienų TAU filialų, vienijančių po 600 – 800 studentų, atstovai, kurie birštoniečius visaip skatino, drąsino ir kėlė ūpą netingėti, viskuo domėtis, su malonumu lėkti į paskaitas, bei linkėjo griauti niurzgiančių ir viskuo nepatenkintų žmonių stereotipus, būti nepavargusiems gyventi.

TAU visuotinio susirinkimo dalyviams koncertavo Birštono gimnazijos mokiniai ir Inesa Semėnaitė.

Po iškilmingos renginio dalies susirinkusieji buvo supažindinti su TAU įstatais, buvo nustatytas nario mokestis, užpildytos registracijos anketos. Gera žinia ta, kad TAU studentai, pakviesti mokytis, į paskaitas ir užsiėmimus skubės kaip į šventę – pasipuošę, be jokios įtampos, nes jiems nereikės laukti sesijų ir bijoti egzaminų.

Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *