Festivalio „Grand prix“ – trimitininkui Valerijui Ramoškai

Vėlų sekmadienio vakarą saksofonininko Liudo Mockūno ir trijų jo bičiulių estų ypač audringu projektu, įkūnijančiu improvizacinės muzikos ir sunkiojo roko sąjungą, baigėsi XVIII tarptautinis džiazo festivalis „Birštonas 2014”.

„Bisui“ Laura visą salę užbūrė nepakartojama daina apie laiką...

„Bisui“ Laura visą salę užbūrė nepakartojama daina apie laiką…

Per tris festivalio dienas buvo surengti šeši koncertai, kurių metu pasirodė aštuoniolika nuolat drauge muzikuojančių ir specialiai Birštono festivaliui susibūrusių grupių. Programose dalyvavo daugiau kaip šimtas vokalistų, muzikantų, šokėjų. Vyko ir dvi naktinės džiazo sesijos Kurhauze.

Nors ir spaudžiamas finansinių problemų, Birštono festivalis ir šiemet nesumenkino savo užmojų ir išlaikė seniausios Lietuvoje ir nacionaliniu reiškiniu tapusios džiazo šventės lygmenį. Festivalis vėl nustebino specialiai tik Birštono džiazo šventei parengtomis išskirtinėmis premjeromis, jame vėl susitiko jaunystė ir patirtis, pasirodė daug naujų veidų, koncertavo bendros užsienio partnerių ir lietuvių džiazo kompanijos.

Birštoniečiams ypač malonia staigmena tapo birštoniškės, džiazo vokalistės Lauros Budreckytės debiutas festivalyje su šia proga suburtu tarptautiniu kolektyvu „CinAmono 5 “. Jame kartu su lietuviais – Laura, gitaristu Eugenijumi Jonavičiumi ir kontrabosininku Vyčiu Nivinskiu – grojo ir akordeono bei bandonijos virtuozas iš Estijos Kasparas Uljasas ir būgnininkas iš Šveicarijos Tony Reinoldas. Jų parengtoje programoje skambėjo subtilios baladės, pašėlęs bibopas, vylingas svingas ir energingas fankas.

Birštonas pagerbė ir aštuonioliktąjį festivalio „Grand prix“ laureatą. Juo tapo trimitininkas Valerijus Ramoška. Prizą įteikusio Birštono kultūros centro direktoriaus Zigmo Vileikio teigimu, „Grand prix“ yra skiriamas ne tik daug, bet ir gerai grojusiam ir grojančiam Birštono bei kitose scenose atlikėjui. Birštono festivalyje Valerijus Ramoška nuolat pasirodo su įvairiais kolektyvais. Šį kartą jis grojo su Dainiaus Pulausko grupe ir Kauno bigbendu ir solo, pakilęs su „Lietuvos dujų“ oro balionu virš Birštono. Tai buvo laureato padėkos žodis ir sveikinimas festivalio dalyviams, žiūrovams, miesto žmonėms ir kurorto svečiams.

Šiemet dailininkas Marijus Petrauskas sukūrė ne tik didįjį „Grand prix“, bet ir dar vieną prizą, apie kurį nežinojo net ir festivalio sumanytojas bei organizatorius Zigmas Vileikis. Mat dailininkas jį įteikė būtent Zigmui Vileikiui, kaip sulaukusio pilnametystės, vykusio jau aštuonioliktą kartą, brandaus festivalio organizatoriui. Beje, tai ne pirma šiemet Zigmui Vileikiui skirta nominacija. Sausio mėnesį tradicinės „Gyvenimo“ laikraščio Padėkos šventės metu jam buvo įteikta Birštono savivaldybės padėka už Birštono vardo garsinimą ir fondo „Idėjų vartai“ nominacija už pilietiškumą. Pasak tuomet nominaciją įteikusio fondo atstovo Gintauto Bartulio, tikrai reikėjo didelės pilietinės drąsos prieš trisdešimt metų ryžtis rengti pirmiesiems tuometinėje Sovietų Sąjungoje laisvės pojūčiu alsuojantį džiazo festivalį. Beje, ko gero, ne mažiau drąsos reikėjo ir šiemet, kai biudžete gerokai sumažėjo lėšų kultūros renginiams, kai dar ir šiandien nebeaišku, kokią paramą skirs Kultūros ministerijos Kultūros taryba. Galėjo festivalis ir neįvykti, bet įvyko. Ir jau paskelbta ir XIX festivalio data – 2016 -ųjų kovo paskutinis savaitgalis.

Ramutė Šimukauskaitė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *